Tisíce ľudí protestovali proti vláde. Ulicu, kde býva Matovič, uzatvorili

Tisícky ľudí vyšli v utorok do ulíc viacerých slovenských miest protestovať proti vláde Igora Matoviča a opatreniam prijatým pre pandémiu koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa. Polícia uzatvorila v utorok večer v Trnave ulicu, kde býva premiér Igor Matovič.

17.11.2020 15:32 , aktualizované: 18.11.2020 06:30
Protest / Demonštrácie / November 89 / Foto:
debata (3604)

VIDEO: Protest pred prezidentským palácom v Bratislave večer 17. 11. 2020.

Video

Dôvodom boli bezpečnostné opatrenia, na sociálnej sieti si viaceré skupinky dohadovali na utorok večer protestné zhromaždenie práve v tejto časti Trnavy. Na všetky tri prístupové cesty postavili policajti oceľové zábrany, na ulicu púšťali len obyvateľov s trvalým pobytom.

Polícia ulicu v trnavskej časti Tulipán monitorovala 17. novembra po celý deň, k žiadnym incidentom však nedošlo.

Protesty sa konali pred Prezidentským palácom, Úradom vlády i budovou parlamentu v Bratislave. Do ulíc vyšli i ľudia v Košiciach a Žiline. V pohotovosti boli bezpečnostné zložky.

VIDEO: Protest 17. 11. 2020 v Košiciach.

Video

Okolo 15. hodiny sa začali schádzať na hlavnej stanici v Bratislave najmä futbaloví fanúšikovia. Mnohí boli podgurážení alkoholom, na hlave mali kukly. Kričali heslá na adresu predsedu vlády. Na transparentoch mali aj slogany „Stop diktátorskej vláde“ či „dodržujte zákony, dodržujte ústavu“. Následne sa presunuli pred Úrad vlády na Námestie slobody a Hodžovo námestie.

Video: Protivládny protest pred budovou parlamentu.

Pred úradom vlády boli umiestnené mobilné zábrany, ktoré ho oddelili od Námestia slobody. Futbaloví ultras fanúšikovia hádzali v týchto miestach delobuchy a snažili sa zhodiť aj zábrany. Na mieste sa nachádzali aj policajti na koňoch.

Video: Protest proti opatreniam vlády v boji s pandémiou pred budovou Prezidentského paláca.

Následne sa demonštranti spred úradu vlády presunuli k Prezidentskému palácu, kde sa pripojili k stovkám ľudí, ktorí boli na tomto mieste už skôr. Pripravení na mieste boli aj kukláči. Dopravu usmerňovali policajti, ktorí po 16. hodine uzavreli priľahlé ulice. Aj tento protest bol zameraný proti vláde.

Zaznela hymna i rôzne pokriky, ako napríklad „Matovič je vírus“ alebo „slobodu, slobodu“. Na transparentoch prirovnávali ľudia premiéra k Adolfovi Hitlerovi a vládu k fašistom, na kabátoch mali niektorí pripnutú židovskú hviezdu s nápisom netestovaný.

Medzi rečníkmi pred Prezidentským palácom vystúpili Marian Kotleba a Milan Mazurek (obaja ĽSNS), bývalý predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia Ján Čarnogurský, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička či syn bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu Pavol Slota. Kotleba vo svojom prejave davu povedal, že policajti zbili poslanca parlamentu Andreja Medveckého (ĽSNS). Ľudí vyzval, aby sa spolu s ním išli „prejsť pred parlament".

Video: Protest proti opatreniam vlády v boji s pandémiou pred budovou Úradu vlády.

Záchranári počas protestov v Bratislave ošetrili dve osoby, išlo o tínedžera a dospelého muža. Obdivoch previezli do nemocnice, uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

„Obaja utrpeli úraz hlavy,“ priblížila hovorkyňa. Ako dodala, ich zdravotný stav si vyžiadal prevoz do nemocnice.

Protest proti opatreniam vlády pred budovou... Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Prezidentský palác / Bratislava / Protest / Protest proti opatreniam vlády pred budovou Prezidentského paláca v Bratislave

Ďalšie desiatky ľudí čakali pri buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR, kde s príhovorom vystúpil líder Smeru Robert Fico. Robert Fico si 31. výročie Nežnej revolúcie pripomenul symbolickým položením venca k buste Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR. Zároveň uviedol, že demokracia nemôže byť anarchia a ľudí vyzval k zapojeniu sa do referenda.

Osobnosť Alexandra Dubčeka považuje strana Smer za symbol novembra 1989.„Dubček prišiel podľa Fica s myšlienkou, kedy hovoril o socializme s ľudskou tvárou. "Táto krajina potrebuje ľudskú tvár,“ uviedol Fico.

Video: Robert Fico si počas núdzového stavu uctil pamiatku novembra 89.

Jediné, čo je podľa neho možné urobiť, je referendum. „Ak chceme túto vládu vymeniť demokratickým spôsobom, nie ulicou ako to urobili oni, tak je možné len cez demokratické, priame a férové voľby,“ povedal šéf Smeru.

„Blahoželám Slovensku k významnému štátnemu sviatku,“ povedal Fico. Ako doplnil, aktuálne Slováci žijú v zvláštnej dobe. „My sme si mysleli po voľbách, že to bude iba súboj o sociálny štát. Ale oklamali sme sa, pretože vidíme, že dnes rovnocenne so sociálnym štátom musíme bojovať za základné veci, ktoré sa týkajú slobody, demokracie a právneho štátu,“ povedal Fico.

Dodal, že ako bývalý premiér sa hlási k chybám, ktoré urobil a za ne sa ospravedlňuje. „Moje vlády nikdy neurobili žiaden prehrešok proti demokracii a právnemu štátu,“ vyhlásil.

Zároveň poznamenal, že namiesto toho, aby politici počas 17. novembra vítali ľudí, že prišli von, tak ich vítajú policajnými manévrami a zákazmi. Pýta sa, či je to oslava štátneho sviatku. „Demokracia je niečo, čo má svoje pravidlá. Demokracia nemôže byť anarchia,“ tvrdí Fico.

Ľuďom odkázal, že keď chcú, tak sa k protestom v meste môžu pripojiť, avšak majú zachovať pokoj. V okolí parlamentu sa zhromaždili stovky ľudí.

© Autorské práva vyhradené

3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest