Brusel chce rýchlotesty, viaceré štáty to považujú za predčasné

Európska komisia sa chystá krajinám Európskej únie odporučiť, aby v záujme uľahčenia cezhraničných ciest v čase pandémie využívali koronavírusové rýchlotesty. Počet prípadov koronavírusu v Európe presiahol 15 miliónov.

18.11.2020 06:29 , aktualizované: 23:45
debata (34)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:45 Mesto New York kvôli nepriaznivému vývoju epidémie koronavírusu ďalej sprísňuje karanténne opatrenia. Starosta Bill de Blasio dnes oznámil, že od štvrtka bude v najväčšom školskom okrsku v Spojených štátoch znovu prerušená prezenčná výučba na štátnych školách.

Agentúra AP píše o „bolestivom zvrate“ pre vzdelávací systém osemmiliónového mesta. Tunajší žiaci sa do lavíc po odkladoch a náročných prípravách hygienických opatrení vrátili až na prelome septembra a októbra. Krátko na to začali opäť narastať denné bilancie nákaz koronavírusom, pričom rast sa nezastavil ani po prijatí reštrikcií namierených na vybrané mestské štvrte.

Newyorské úrady už na konci leta avizovali, že v prípade nárastu miery pozitivity testov na vírus SARS-CoV-2 nad tri percentá bude nasledovať uzavretie škôl. „Mesto New York dosiahlo prah trojpercentného priemeru pozitivity testov za sedem dní,“ uviedol de Blasio. „To bohužiaľ znamená, že budovy štátnych škôl budú zatvorené, počnúc zajtrajškom … Musíme druhú vlnu Covidu-19 utlmiť,“ odkázal starosta. (čtk, ap)

23:16 Británia v stredu zaznamenala 529 úmrtí pacientov s ochorením Covid-19 a nákaza koronavírusom sa v krajine medzitým potvrdila u ďalších 19 609 osôb. Informovala o tom agentúra Reuters. Dnešné údaje predstavujú pokles oproti utorku, keď krajina hlásila 20 051 novo nakazených a 598 úmrtí pacientov s Covidom-19. (čtk)

23:00 Americký farmaceutický koncern Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v stredu oznámili, že vakcína proti ochoreniu Covidu-19, na ktorej vývoji spolupracujú, má až 95-percentnú účinnosť. Preukázala to podľa nich konečná analýza tretej fázy klinických testov vakcíny.

Firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že vakcína fungovala takmer rovnako dobre aj medzi dobrovoľníkmi z kľúčovej demografickej skupiny ľudí vo veku nad 65 rokov, pričom miera jej účinnosti v tejto skupine bola viac ako 94-percentná, informuje agentúra DPA.

Riaditeľ spoločnosti BioNTech Ugur Šahin spravodajskej stanice CNN povedal, že firmy v piatok požiadajú americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o schválenie použitia v mimoriadnych prípadoch; kým nebude vydané štandardné povolenie na jej použitie.

Americké úrady plánujú distribuovať prvé dávky vakcín už od budúceho mesiaca. Do konca decembra by tak mohlo byť zaočkovaných približne 20 miliónov ľudí, a to vakcínami od Pfizer a BioNTech i tými, ktoré vyvinula ich konkurenčná spoločnosť Moderna. (dpa, cnn, tasr)

22:33 Situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu na Slovensku nie je dobrá, zrejme sa bude zhoršovať. Zhodli sa na tom epidemiologička Alexandra Bražinová, biochemik Pavol Čekan, virológ Boris Klempa a matematik Richard Kollár.

V diskusii s predsedom mimoparlamentnej strany Spolu Jurajom Hipšom uviedli, že problém pri prognózach predstavujú aj dáta z plošného testovania antigénovými testami, ktoré zatiaľ nie sú premietnuté do celkových štatistík. (tasr)

21:34 Ak v rámci boja proti koronavírusu neurobíme nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v Bratislavskom kraji. Vyhlásil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba po stredajšom rokovaní bezpečnostnej rady kraja, ktorá bola zameraná na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Kraj preto žiada Ministerstvo zdravotníctva, aby začali krízu čím skôr riešiť.

„Situáciu v kraji považujeme za mimoriadne vážnu. Pozerám sa spolu s analytikmi na tie čísla a musím skonštatovať, že nemám dobré správy. Ak neurobíme nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v kraji,“ povedal Droba, ktorý vytýka nedostatok komunikácie a krízového riadenia zo strany kompetentných.

Poukázal na nedostatok zdravotníckeho personálu, chýbajúce miesta v nemocniciach, ale taktiež na odkladanie tzv. bielych operácií nesúvisiacich s ochorením Covid-19 či odkladanie a nerealizovanie mnohých preventívnych vyšetrení. Najhoršie je na tom podľa neho Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorá eviduje zvýšené požiadavky na prijatie pacientov s ochorením Covid-19, pričom je pomaly na pokraji kapacít. (tasr)

21:14 Kľúčovou otázkou je, či spoločnosť dokáže vnímať pandémiu len ako problém, alebo aj ako šancu na modernizáciu a transformáciu. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) to vyhlásil dnes na Pražskom európskom samite.

Počas medzinárodnej konferencie k budúcnosti Európskej únie (EÚ) diskutoval Korčok so šéfmi diplomacie Českej republiky, Rakúska a Slovinska. (sita)

20:19 Belgicko eviduje najviac úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom v prepočte na počet obyvateľov na svete. Vyplýva to z dát Johns Hopkins University, podľa ktorých v krajine pripadá na 100-tisíc obyvateľov 129 úmrtí. Nasledujú Španielsko s 89, Argentína s 81, Brazília so 79,5, Spojené kráľovstvo, ktoré má 79,4, Mexiko so 78, Taliansko so 76,8 a Spojené štáty americké, kde je 76 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov.

Belgicko hlási denný priemer 185 úmrtí, čo je mierny pokles oproti predchádzajúcemu sedemdňovému priemeru. Podľa belgického virológa Stevena Van Guchta je to pokles o 5%. Odborník vyzval obyvateľov, aby počúvali rady vlády a dodržiavali pravidlá čiastočného lockdownu, ktorý v krajine platí.

Denný priemer hospitalizácií predstavuje v Belgicku 406 pacientov denne, čo je pokles o 24%. V 11-miliónovom Belgicku od začiatku pandémie potvrdili viac ako 504-tisíc prípadov nákazy a 14 839 súvisiacich úmrtí. (jhu, sita)

19:49 Talianske ministerstvo zdravotníctva ohlásilo 34 283 nových prípadov koronavírusu za uplynulý deň a 753 úmrtí spojených s Covidom-19. To je najviac od 3. apríla, keď úrady v čase plošnej uzávery ohlásili 766 novo zomrelých. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Od začiatku pandémie sa koronavírusom v Taliansku nakazilo vyše 1,2 milióna ľudí, 47 217 osôb s koronavírusom tam zomrelo. (reuters, čtk)

19:43 Indické hlavné mesto Dillí čelí tretej vlne epidémie koronavírusu. V Dillí, kde žije približne 20 miliónov ľudí, sa denné prírastky zvyšujú, hoci počty prípadov za celú Indiu klesajú, píše denník Financial Times. Situáciu v hlavnom meste zhoršuje silne znečistené ovzdušie a tiež hinduistické sviatky, počas ktorých sa ľudia zhromažďujú vo veľkom.

V hlavnom meste bolo v utorok s Covidom-19 hospitalizo­vaných vyše 9-tisíc ľudí. Nemocnice i jednotky intenzívnej starostlivosti sú na hrane svojich kapacít. Vláda rozhodla, že vyšle doktorov a zdravotné sestry z iných častí Indie a nechá posilniť kapacitu jednotiek intenzívnej starostlivosti o 300 miest.

Vláda ale nechce obnoviť prísne karanténne opatrenia, ktoré na jar viedla k splošteniu krivky nákazy a tiež k zlepšeniu kvality ovzdušia. Hlavným dôvodom je vplyv takýchto opatrení na ekonomiku. (ft, čtk)

18:46 V severotalianskej provincii Južné Tirolsko sa od piatku do nedele uskutoční celoplošné testovanie obyvateľstva na koronavírus. Testovanie bude dobrovoľné a je otvorené pre všetkých. Výnimka platí pre deti do päť rokov a osoby, ktoré už mali pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 alebo sú v izolácii. Testovaniu sa nemusia podrobiť ani obyvatelia domovov pre seniorov a pacienti v nemocniciach.

Podľa očakávania vedenia provincie by mohlo byť vykonaných okolo 350-tisíc testov – asi toľko ich bolo vykonaných za uplynulý víkend v celom Taliansku. Južné Tirolsko je nemecky hovoriaca oblasť hraničiaca s Rakúskom, ktorej vláda v Ríme udelila pomerne veľkú autonómiu. Podľa údajov z roku 2019 tam žije viac ako 530-tisíc ľudí. (tasr, dpa)

18:04 Tisíce popieračov koronavírusu a stúpencov krajnej pravice v stredu v Berlíne protestovali proti novele zákona o ochrane pred infekčnými ochoreniami. Demonštrantov, z ktorých mnohí nemali rúška, rozohnala polícia vodnými delami a slzotvorným plynom. (Viac tu)

Polícia zasahuje proti demonštrantom, ktorí... Foto: SITA/AP, Paul Zinken
Berlín / Protest / Polícia / Polizei / Polícia zasahuje proti demonštrantom, ktorí protestovali pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti novele zákona o ochrane pred infekčnými ochoreniami, 18. novembra 2020

14:32 V Poľsku pribudlo od utorka ďalších 603 úmrtí na ochorenie COVID-19. Ide o najväčší počet obetí za 24 hodín od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Ochorenie COVID-19 si v Poľsku doteraz vyžiadalo 11 451 obetí na životoch. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine aj 19 883 prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 772 823.

Podľa stredajších údajov ministerstva je aktuálne hospitalizovaných 22 812 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 415.601 osôb je v karanténe a 25 653 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ v Poľsku vyliečilo 342 883 ľudí.

12:05 Maďarská vláda na základe rozhodnutia parlamentu vydala nariadenie o predĺžení stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie do 8. februára 2021. Informovalo o tom v stredu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

Príslušné nariadenie bolo podľa HVG zverejnené ešte v utorok v štátnom vestníku.

Poslanci parlamentu 11. novembra schválili predĺženie mimoriadnej situácie vyhlásenej vládou v súvislosti s koronavírusovou pandémiou o 90 dní. Kabinet tento stav vyhlásil 3. novembra v rámci svojej právomoci na 15 dní.

11:00 Záujemcovia o otestovanie sa na prítomnosť koronavírusu budú mať v priebehu dneška k dispozícii sedem odberných miest prevádzkovaných Hasičským a záchranným zborom (HaZZ). Ako ďalej informovala hovorkyňa hasičského prezídia Zuzana Farkasová, pôjde konkrétne o odberné miesta v Partizánskom (Gen. Svobodu 906), Púchove (Nimnická cesta 20), Tvrdošíne (Radničná 123), Starej Ľubovni (Mýtna 5), Medzilaborciach (Zámočnícka 1), Sobranciach (Námestie Slobody 1) a v Gelnici (Zimný štadión, Športová 36). „Odberné miesta HaZZ budú otvorené od 12:00 do 20:00,” uviedla Farkasová.

Pre informácie o aktuálnych odberných miestach HaZZ, ako aj pre prípadné zmeny odporúčajú hasiči sledovať stránku na Facebooku, kde bude zoznam aktuálnych adries odberných miest HaZZ pripnutý vždy na vrchu a tiež stránku Ministerstva zdravotníctva SR so všetkými odbernými miestami v rámci SR.

10:55 V Tokiu v stredu zaznamenali takmer 500 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo v hlavnom meste Japonska predstavuje najvyšší denný počet prípadov od začiatku pandémie. Nárast prípadov hlási celé Japonsko. Krajina zároveň rokuje o bezpečnom usporiadaní budúcoročnej letnej olympiády, ktorá sa uskutoční v Tokiu, uviedla agentúra AP. Tokijská metropolitná vláda uviedla, že pribudlo 493 nových prípadov koronavírusu, čo prekonalo 472 zaznamenaných prípadov z 1. augusta, počas vrcholu prvej vlny pandémie koronavírusu v krajine. Odborníci vyzývajú na zavedenie preventívnych opatrení.

10:39 Ukrajina za utorok zaznamenala 12 496 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxima Stepanova. V krajine pribudlo i 256 úmrtí. Medzi novými prípadmi nákazy je 535 detí a 529 zdravotníckych pracovníkov. Počas predošlého dňa na Ukrajine v súvislosti s ochorením COVID-19 hospitalizovali 1668 ľudí a 8096 osôb sa z ochorenia zotavilo.

10:21 Púchovský okres by mal mať počas víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 najväčší podiel zastúpenia medzi zúčastnenými samosprávami. Jedinou obcou, kde v druhom kole testovania výsledok nepresiahol jedno percento, sú Streženice. Zvyšných 19 obcí, a s nimi aj okresné mesto Púchov, je zaradených do zoznamu samospráv pre testovanie 21. a 22. novembra.

Okres Púchov už v prvom kole celoplošného testovania dosiahol mieru pozitivity 2,65 percenta, čo bol z regionálneho pohľadu tretí najhorší výsledok po okresoch Čadca a Stará Ľubovňa. O týždeň neskôr v okrese Púchov otestovali 28 017 ľudí a odhalili 461 pozitívnych. Miera infekčnosti tak dosiahla 1,65 percenta, čo bolo najviac na Slovensku.

10:02 V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra. V stredu počas rokovania vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že budú opätovne predstavovať celý svoj plán, ktorý sa skladá zo semaforu a ďalších opatrení. Podotkol, že na ministerstve sú si vedomí situácie, ktorá je, a že ju musia pozorne sledovať, aby chránili bezpečnosť a zdravie všetkých.

„Dúfam, že mi nikto nebude mať za zlé, že budem obhajovať vzdelanie mladých ľudí a že budem chcieť, aby sa za akýchkoľvek podmienok vrátili čo najrýchlejšie do škôl,“ povedal minister školstva. Podľa neho je potrebné počkať pár dní, kým si situáciu medzi sebou vydebatujú. Minister pripomenul, že dlhodobo chce, aby sa deti vrátili do škôl. „Uvedomujem si bezpečnosť a zdravie všetkých mladých ľudí aj učiteľov a toto musíme nejakým spôsobom skĺbiť,“ povedal Gröhling.

9:40 Nové odberné miesto pribudlo od stredy v areáli kúpaliska Červená hviezda na Staničnom námestí v Košiciach. Záujemcovia sa tam môžu prísť bezplatne otestovať na koronavírus antigénovými testami každý pracovný deň medzi 8.00 h do 12.00 h. V prípade zvýšeného záujmu je možné aj predĺženie otváracích hodín. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke. V metropole východu zostáva naďalej v prevádzke i mobilné odberné miesto na bezplatné antigénové testovanie v areáli Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) na Ipeľskej 1. Dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža tam vykonávajú odbery každý pracovný deň medzi 8.00 a 16.00 h.

9:22 Kórejská republika zaznamenala najväčší denný nárast prípadov koronavírusu v priebehu ostatných troch mesiacov. Chystá sa preto sprísniť pravidlá týkajúce sa spoločenských rozostupov v metropolitnej oblasti hlavného mesta Soul, kde žije približne polovica 51-miliónovej populácie štátu, a niektorých častiach východnej provincie Kangwon.

Tamojší úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb v stredu informoval o 313 nových prípadoch, čím celkový počet nakazených stúpol na 29 311. V krajine dosiaľ na následky ochorenia COVID-19 skonalo 496 úmrtí. Počet pozitívne testovaných prekročil hranicu 300 osôb prvýkrát od augusta.

9:01 V meste Senica je od stredy k dispozícii mobilné odberové miesto, kde sa môžu občania nechať bezplatne otestovať prostredníctvom antigénových testov na ochorenie COVID-19. Organizácia odberov bude v Dennom centre na Hviezdoslavovej ulici rovnaká, ako to bolo v prípade oboch kôl plošných testovaní. Záujemcovia o vyšetrenie antigénovými testami prídu jedným vchodom, po registrácii na základe občianskeho preukazu nasleduje výter a po opustení budovy druhými dverami čakajú na výsledok testu v záhrade denného centra. V prevádzke bude do polovice januára každý deň od pondelka do soboty okrem sviatkov vždy od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 17.00 h. Denná kapacita je 300 ľudí

8:13 V Českej republike pribudlo v utorok celkovo 4246 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z úplnej bilancie, ktorú v noci na stredu zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR. Od začiatku pandémie bolo v krajine potvrdených už 469 769 infiko­vaných a 6558 súvisiacich úmrtí. Za utorok pribudlo aj 56 nových úmrtí, informovala TV Nova.

Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 353 794 pacientov. V súčasnosti je v ČR 109 417 aktívnych prípadov nákazy, z čoho je 6868 osôb hospitalizovaných. Celkové denné nárasty nakazených v ČR v posledných dňoch klesajú. Najhoršia situácia bola v krajine v polovici októbra. Problémom však zostáva vysoký podiel pozitívnych testov; takýto výsledok má zhruba každý štvrtý testovaný.

7:54 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Afrike stúpol za posledných 24 hodín o 15 412 na celkovo 1 984 818. In­formovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 408 ľudí, čím celkový počet obetí v Afrike stúpol na 47.606. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo v Afrike vyše 1,6 milióna ľudí. Najvyšší počet infikovaných koronavírusom aj súvisiacich úmrtí v Afrike má Juhoafrická republika (JAR), ktorá eviduje 752 269 potvrdených prípadov s 20 314 úmrtiami.

7:10 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 17 561 prípadov koronavírusu, čo je viac ako v utorok. Počet mŕtvych s chorobou Covid-19 stúpol o 305, informoval berlínsky Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet infikovaných aj úmrtí s Covidom-19 je vyšší ako predchádzajúci deň, kedy RKI oznámil 14 419 nakazených a 267 úmrtí. V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku epidémie prítomnosť koronavírusu potvrdila u 833 307 ľudí, 13 119 pacientov s koronavírusom zomrelo.

6:30 Eurokomisia sa chystá krajinám EÚ odporučiť, aby v záujme uľahčenia cezhraničných ciest v čase pandémie využívali koronavírusové rýchlotesty. Zjednotenie testovacích metód, ktorým chce úniová exekutíva podporiť okrem iného ťažko skúšaných dopravcov a cestovný ruch, však zatiaľ nemá u členských štátov jednoznačnú podporu.

Pre vzájomné uznávanie výsledkov testov a možnosť širokého využívania antigénových rýchlotestov sa koncom októbra vyslovili únioví prezidenti a premiéri počas videosummitu venovaného koordinácii opatrení proti COVIDU-19. Epidemiológovia jednotlivých krajín však majú rozdielne názory najmä na to, či by nasadenie menej spoľahlivých rýchlotestov nemohlo mať negatívny vplyv na šírenie nákazy. Ich používanie žiadajú najmä aerolinky, ktorým kvôli pandémii dramaticky ubudlo klientov a od testov s prakticky okamžitými výsledkami si sľubujú aspoň čiastočné uľahčenie prevádzky na medzinárodných linkách.

Komisia sa k výraznejšiemu zjednoteniu snaží štáty prinútiť dlhodobo, doteraz sa jej však podarilo dosiahnuť len zladenie farebného hodnotenia rizikových regiónov. Stredajšie nezáväzné odporúčania týkajúce sa rýchlotestov majú umožniť ich nasadenie v celej EÚ, podľa diplomatov sa však nedá čakať rýchly súhlas všetkých štátov.

Nemecké predsedníctvo EÚ podľa agentúry Reuters v posledných týždňoch zisťovalo medzi štátmi podporu na využívanie antigénnych testov a dospelo k záveru, že „veľká skupina“ krajín považuje diskusiu o „minimálnych spoločných štandardoch za predčasnú“. O stredajšom návrhu komisie by mali vo štvrtok diskutovať lídri únie na ďalšej videokonferencie, vzhľadom k spomínaným rozporom sa však neočakáva, že by sa na využívanie rýchlych testov zhodli.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19