Matovič: Na testovanie do konca roka potrebujeme sedem až 11 miliónov testov

Na dosiahnutie cieľa limitovať do Vianoc počet denných prípadov nákazy novým koronavírusom na 500, je potrebné približne sedem až 11 miliónov antigénových testov. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) to odhadol po stredajšom rokovaní kabinetu.

18.11.2020 15:05 , aktualizované: 17:05
debata (599)

„Podľa cieľa, ktorý sme si stanovili na ústrednom krízovom štábe, a zhode, že hlavným nástrojom ostáva masívne testovanie, odhadujem objem potrebných testov v rozsahu dvoch až troch celoplošných testovaní, teda vychádza to na sedem až 11 miliónov testov,“ uviedol premiér.

Premiér o tom hovoril v súvislosti s materiálom o nákupe antigénových testov, ktorý v stredu dodatočne predložil na 52. rokovanie vlády. V návrhu nešpecifikoval objem testov, navrhoval však, aby ich zaobstaranie podľa špecifikácie rezortu zdravotníctva bolo v gescii ministerstva hospodárstva. Matovič to vysvetlil jednak tým, že chce využiť voľné kapacity rezortu hospodárstva. „Druhým dôvodom je aj to, že výhodnosť a transparentnosť predchádzajúceho nákupu prostredníctvom štátnych hmotných rezerv vrátane výberu dodávateľa bola spochybňovaná, je tu teda možnosť dokázať, že sa to dá zaobstarať tak, aby to nevyvolalo žiadne pochybnosti,“ do­dal.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) premiérovmu návrhu nerozumie, tvrdí, že nákup testov nepatrí ku kompetenciám jeho rezortu. Upozornil, že o nákupe antigénových testov koaliční lídri vopred nediskutovali, preto sa aj na stredajšom zasadnutí vlády o ňom prerušilo rokovanie. Sulík novinárom povedal, že o návrhu majú debatovať lídri na stredajšej koaličnej rade a vláda by o ňom mohla rokovať vo štvrtok.

Premiér: Ak SaS vymyslí svoj pandemický plán, odporúčam obrátiť sa na inú krajinu

Ak koaličná strana SaS príde s vlastným pandemickým plánom, premiér Igor Matovič (OĽANO) odporúča, aby ho ponúkla krajine, ktorá plán vypracovaný ešte nemá. Matovič deklaruje, že Slovensko v rámci pandémie nového koronavírusu postupuje podľa schváleného plánu a rozhodnutia epidemiológov, infektológov či verejných zdravotníkov.

„Vymýšľať vymyslené je zbytočné. Keď aj niečo SaS vymyslí, odporúčam obrátiť sa na krajinu, ktorá túto problematiku nezvláda,“ poznamenal Matovič s tým, že šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík môže prísť svojím plánom skúsiť presvedčiť odborníkov, pandemickú komisiu i ústredný krízový štáb.

„Ktokoľvek na Slovensku môže tvrdiť, že vymyslí lepší plán. My sa tu však nehráme v hračkárstve. Bavíme sa o životoch, zdraví a čas plynie. Počet pozitívnych prípadov klesať sám od seba nebude. Musíme prijímať rozhodnutia,“ uviedol premiér. Ako tvrdí, Slovensko v boji proti novému koronavírusu nemôže ísť v jeden deň podľa jedného schváleného plánu a ďalší týždeň podľa nového plánu, lebo sa niekto cíti urazený. „To nemôže byť o urazenosti a egu, ale o zákonných postupoch, a tak aj postupujeme,“ uviedol predseda vlády.

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík pripravuje s odborníkmi vlastný pandemický plán, ktorý plánuje predstaviť a zverejniť v najbližších dňoch. Dokument má obsahovať súbor opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Tie však nebudú platiť plošne pre celé Slovensko, ale lokálne podľa závažnosti situácie. Kde bude v súvislosti s pandemickou situáciou problém, navrhuje prijať tomu zodpovedajúce riešenia, teda lockdown a zavretie prevádzok. Tam, kde problém nebude, nemá podľa Sulíka zmysel prijímať tvrdé opatrenia.

Matovič: Polícia zvládla utorkové protesty na jednotku s hviezdičkou

Polícia zvládla utorkové protesty na jednotku s hviezdičkou, myslí si premiér Igor Matovič (OĽANO). Zhromaždenia považuje za budíček pre ostatných. Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenul na cintoríne v Poprade. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

Rozdávaním pokút demonštrantom by polícia podľa Matoviča iba „hecovala“ dav, čo by dopadlo omnoho horšie. „S noblesou a s rozvahou zvládli mimoriadne vyhrotenú a nečitateľnú situáciu,“ komentoval konanie policajtov.

Protesty považuje premiér za budíček pre ostatných ľudí. Deťom treba podľa neho vysvetľovať, čo znamená boj za slobodu, a vysvetliť im, „čo tá sloboda je“. Aj ľudia bez rúšok si podľa neho myslia, že môžu konať slobodne do absolútna. „Ale to nie je pravda, sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii,“ dodal.

V zhromaždeniach videl tiež množstvo absurdných situácií. Poznamenal, že ľudia chceli protestovať pred jeho domovom, hoci sa nezdržiaval doma.

Tisícky ľudí vyšli v utorok do ulíc protestovať proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a opatreniam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa.

Krajčí: Antigénové testy sú zlatým štandardom, EK chystá ich centrálny nákup

Testovanie antigénovými testami sa stáva jedným zo „zlatých štandardov“ v boji proti pandémii nového koronavírusu. Z tohto dôvodu Európska komisia (EK) spustí ich centrálne obstarávanie pre jednotlivé členské štáty. Aktuálne sa očakáva nákup v počte minimálne 560 miliónov kusov, čo však môže trvať niekoľko mesiacov. V stredu to po rokovaní vlády SR uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Dovtedy je podľa jeho slov potrebné, aby malo Slovensko dostatočnú zásobu na určité obdobie. „Čím chceme mať uvoľnenejšie opatrenia, tým viac musíme testovať. To je v priamej úmere,“ komentoval Krajčí s tým, že pokiaľ by sa na Slovensku nemalo testovať, o to prísnejšie by museli byť nastavené opatrenia. Reprodukčné číslo sa podarilo podľa neho znížiť aj práve vďaka celoplošnému testovaniu. Pokiaľ sa nebude podľa šéfa rezortu zdravotníctva diať to, čo sa dialo doteraz, predpokladá, že reprodukčné číslo bude rásť.

V ďalšom období musí mať Slovensko podľa Krajčího „veľmi múdro nastavené opatrenia“. Pripomenul, že testovanie sa nateraz realizuje v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, v najpostihnu­tejších regiónoch a zároveň sú po celom Slovensku zriadené viaceré odberové miesta.

Krajčí zároveň pripomenul výzvu rezortu zdravotníctva na zriadenie ďalších odberových miest v okresných mestách. Ide o otvorenú výzvu, súťaž Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nebude realizovať, podľa Krajčího je v súlade s európskou smernicou. Prihlásiť sa môže ktorýkoľvek poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Krajčí nezaznamenal, že by na niektorom z odberových miest bol nedostatok testov.

Nákup ďalších antigénových testov rezortom hospodárstva bude podľa Krajčího predmetom koaličnej rady v stredu večer. Predpokladá, že sa budú po novom denne reportovať informácie o tom, koľko ľudí bolo testovaných PCR aj antigénovým testom.

Poznamenal tiež, že čím je v krajine viac ľudí, ktorí nie sú konformní s opatreniami, o to tvrdšie opatrenia musí krajina prijať. Utorňajšie protesty sú podľa Krajčího prejavom toho, že rôzne živly aj politici eskalujú túto nekonformnosť. Ľudia, ktorí vyzývajú na nenosenie rúšok, sú podľa neho zodpovední za pacientov v nemocniciach a tiež za to, že ľudia bojujúci proti vírusu v prvej línii možno nie sú takí úspešní.

Dodal, že MZ SR má pripravený semafor pre jednotlivé regióny. Predstaviť ho chce v piatok.

599 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie