Ide o pravdu s Petrom Pellegrinim: Matovič sa zabarikádoval pred občanmi, Mikulec ho prehnane chráni

O týždeň bude ustanovujúci snem strany Hlas. Peter Pellegrini chce kandidovať za predsedu, zvoliť sa majú ešte dvaja podpredsedovia. „Bude to bez ovácií, aby bola strana funkčná,“ povedal Pellegrini v relácií Ide o pravdu. Vyjadril sa k protestom 17. novembra, kritizoval vládu za nedostatočnú pomoc ľuďom v čase pandémie a varoval pred ošiaľom zatýkania.

18.11.2020 20:00
debata (533)

VIDEO: Mária Hlucháňova debatuje s Petrom Pellegrinim v relácii Ide o pravdu.

Video

Protesty, ktoré zažilo Slovensko 17. novembra, označil poslanec NR SR a líder novej strany Hlas Peter Pellegrini za odraz frustrácie občanov.

„Neboli tam len extrémisti, ale aj ľudia, ktorí sú nespokojní a majú obavy z existencie,“ povedal v relácií Ide o pravdu. Rozhodnutia vlády Igora Matoviča (OĽaNO) v súvislosti s pandémiou označil za chaotické a nejasné, finančnú pomoc štátu za nedostatočnú a pomalú. Pellegrini vysvetlil dôvody, prečo strana spustila anketu o novom zákone, ktorý by skrátil volebné obdobie Matovičovej vlády. V prípade neúspechu v parlamente chcú začať zbierať podpisy na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

Vypočujte si reláciu ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V relácií si vypočujete názor Petra Pellegriniho na akciu Očistec a na výpoveď obvinenej Moniky Jankovskej v súvislosti s poslancom Petrom Žigom, ktorý patrí medzi najvplyvnejších ľudí v Hlase. Prečo na ustanovujúcom sneme strany nebude zvolené celé vedenie a kedy sa tak stane? Budú podpredsedami Denisa Saková a Richard Raši? V relácií Ide o pravdu sme hovorili aj o Poľsku a Maďarsku, ktoré pohrozili vetovaním európskeho rozpočtu. Koho by volil Peter Pellegrini? Trumpa či Bidena? Odpoveď si pozrite v relácií Ide o pravdu.

Anketu o skrátení volebného obdobia vlády Igora Matoviča (OĽaNO) spustila v utorok 17. novembra strana Hlas. Návrh zákona, ktorý by to umožnil, chce strana predložiť do parlamentu v januári. Ak ho poslanci odmietnu, začne Hlas zbierať podpisy na referendum o predčasných voľbách. Budúci predseda strany Peter Pellegrini to povedal v relácii Ide o pravdu. Oficiálny snem strany by sa mal konať na budúci týždeň.

Prekvapil vás zásah NAKA v rámci akcie Očistec, pri ktorej boli zadržaní bývalí čelní predstavitelia polície na čele s exprezidentom Tiborom Gašparom?

Po nástupe do funkcie premiéra som povedal, že polícia má mať voľné ruky. Akcia Búrka sa začala rozpracovávať za našej vlády v roku 2019. Akcia Dobytkár ešte v roku 2018. A výsledky vidíte dnes. To nie je výsledok súčasnej vlády, ale začalo sa to počas môjho mandátu. Neviem, kto bude vinný a kto nie, ale musím rešpektovať prezumpciu neviny. Prekáža mi vynášanie zo spisu a teatrálnosť zásahov polície, ktorú môžeme vidieť pri zatýkaní. Ošiaľ zatýkania, zdá sa mi, mnohým imponuje. Ale dajme si pozor, aby sme neprepadli ilúzii, že všetko dopadne tak, ako to vyzerá. Oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka je toho dôkazom. Aby sme neboli svedkami situácie, že viac ako polovica ľudí, ktorí boli tak teatrálne pred kamerami pri akcii Očistec braní do väzby, bude napokon oslobodená. Počkajme si. Mráz mi ide po chrbte, keď predseda vlády konkrétnym osobám odkazuje, že si majú užívať posledné dni na slobode, lebo si po nich príde NAKA.

Bol obvinený podnikateľ Norbert Bödör významná postava v zákulisí Smeru? Roky ste v strane boli podpredsedom…

Nevnímal som, že by pri rozhodovaní strany bola táto osoba. My sme sa pravidelne stretávali ako vedenie strany na obedoch, na predsedníctvach. Tam takýto človek nebol a ani nijakým spôsobom nezasahoval do našej činnosti. Rokovania vždy riadil predseda strany Robert Fico, nevnímam, že by bola moja osoba alebo práca ovplyvňovaná touto osobou.

Čiže ste sa s ním nestretli?

Netuším, či som sa stretol. Alebo ak, tak na nejakej spoločenskej akcii. Určite nie za účelom riešenia nejakých politických vecí alebo niečoho iného.

Bývalé vedenie polície je obvinené zo založenia zločineckej skupiny. Je možné, aby politici na čele štátu o tom nevedeli? Ako tomu máme veriť? Boli ste predsedom vlády, parlamentu, vicepremiérom…

Netušil som o tom. Nemôžem vedieť, ak niekto pácha, hovorím ak, nehovorím kto, ak niekto pácha trestnú činnosť. Nikto sa s tým nechváli, ale drží to v utajení. Nedostal som ani od SIS, ani od VOS (Vojenské spravodajstvo – pozn. red.) žiadnu informáciu, kde by ma upozornili na odhalenie nejakej organizovanej skupiny v polícii. Ale nemôžem ani rešpektovať, ak mi niekto bude klásť za vinu na základe článkov v novinách, že som mal niečo vedieť. Krajina sa nedá riadiť na základe médií. Premiér má svoje kompetencie. Do polície som sa nestaral a moja právomoc siahala po ministra vnútra. Zodpovednosť má on a on prvý musí vedieť, či sa mu tam niečo deje.

Obvinená Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, mala vraj vypovedať o vašom kolegovi v strane Hlas Petrovi Žigovi. Viete niečo bližšie?

Informácia je taká, ako ste povedali, vraj… Hovoril som osobne s Petrom Žigom. Ubezpečil ma, že nie si je vedomý žiadneho konania, o ktorom mala pani Jankovská hovoriť. V tejto veci nebol Žiga kontaktovaný ani políciou či prokuratúrou a ani netuší, čoho sa výpoveď Jankovskej mala týkať. Ubezpečil ma, že je pripravený pred vyšetrovateľom odpovedať na akékoľvek otázky. Pevne verím, že Peter Žiga celú situáciu vysvetlí. Je to na ňom a ja mu dôverujem, že sa obháji.

Keby sa v budúcnosti ukázal problém u niektorého z vašich kolegov v Hlase, že je závadová osoba, rozlúčite sa s ním?

Ak to budú vážne podozrenia, budeme musieť o tom otvorene hovoriť. Budem preferovať, aby sa dotknutý človek neskrýval, ale postavil sa pred médiá a veci vysvetlil verejne.

533 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu