Česko predĺžilo núdzový stav do 12. decembra

Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila predĺženie núdzového stavu v Česku do 12. decembra.

19.11.2020 06:00 , aktualizované: 23:24
Koronavírus / Korona-protest / Covid-19 / Foto: ,
Muž počas protestu proti koronavírusovým opatreniam 28. októbra 2020 v Prahe
debata (62)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:24 Vakcína proti ochoreniu Covid-19, ktorú vyvíja nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v spolupráci s americkým farmaceutickým koncernom Pfizer, by na trh v Spojených štátoch a Európe mohla byť uvedená už do konca aktuálneho roka. Vo štvrtok to uviedol riaditeľ spoločnosti BioNTech Ugur Šahin.

„Pracujeme na plné obrátky,“ povedal Šahin agentúre AFP a potvrdil, že spoločnosť plánuje požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o schválenie vakcíny na núdzové použitie už v piatok. Európskym regulačným úradom chce BioNTech odovzdať ďalšie údaje o očkovacej látke na „budúci týždeň“.

„Existuje šanca, že ešte tento rok získame súhlas (na používanie) od USA alebo Európy (EÚ), či od oboch,“ povedal Šahin. „Možno dokonca začneme dodávať vakcínu už v decembri… ak (na tom) budú všetci veľmi úzko spolupracovať,“ do­dal.

23:12 Bary, reštaurácie a kiná budú v Katalánsku, ktorého regionálna vláda ich zatvorila v polovici októbra v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu, od pondelka znovu otvorené.

Od pondelka budú môcť byť bary a reštaurácie otvorené do 21.30 h, pričom v ich vnútorná kapacita môže byť naplnená na 30 percent. Kapacita kín, divadiel a koncertných sál môže byť využitá na polovicu. Regionálna vláda zachovala v platnosti nočný zákaz vychádzania aj obmedzenia pohybu osôb do a z regiónu, ktoré boli súčasťou opatrení zavedených v polovici októbra.

„Podarilo sa nám zmeniť dynamiku šírenia nákazy bez toho, aby sme sa museli uchýliť k prísnemu lockdownu, aký nastal v marci počas prvej vlny pandémie,“ uviedol na tlačovej konferencii dočasný katalánsky premiér Pere Aragones. Rovnako ako vo zvyšku Španielska aj v Katalánsku počet novoinfikovaných klesá. (tasr, el pais, afp)

22:22 Polícia v nemeckej metropole Berlín štvrtok informovala, že na stredajšom proteste proti sprísňovaniu epidemiologických opatrení zadržala 365 ľudí. Demonštranti spôsobili zranenia 77 policajtom. Voči protestujúcim nasadila aj vodné delo po tom, ako sa odmietli rozísť a nerešpektovali platné hygienické nariadenia zavedené v dôsledku pandémie nového koronavírusu, uviedla agentúry DPA.

Približne 9000 demonštrantov sa v stredu zhromaždilo pred Brandenburskou bránou neďaleko budovy Ríšskeho snemu (Reichstag), kde sídli Spolkový snem (Bundestag), dolná komora nemeckého parlamentu. Poslanci v tom čase rokovali o posilnení právomocí vlády pri prijímaní obmedzení v boji proti pandémii koronavírusu, ktoré následne aj schválili. Na demonštráciu bolo do ulíc Berlína nasadených zhruba 2500 policajtov.

„Rozsah a brutalita násilností bola v stredu obrovská. Policajti mi vraveli, že v Berlíne sme už celé desaťročia nič takéto nezažili,“ povedala pre internetové vydanie denníka Der Tagesspiegel šéfka berlínskej polície Barbara Slowiková.

Demonštranti sa okrem iného pokúšali policajtom sňať z hláv prilby, z ktorých im odtrhli priezory a viacerým do tvár nastriekali slzotvorný plyn. Na zásahové jednotky hádzali tiež fľaše, kamene či petardy. Približne 40 ľudí sa pokúsilo preniknúť cez zábrany do budovy Reichstagu. Polícia voči nim zasiahla slzotvorným plynom. (tasr, dpa)

21:27 Platnosť negatívneho PCR testu na hraniciach by sa mohla po novom odvíjať od dátumu získania výsledku, nie odobratia vzorky. Osoby, ktoré v posledných troch mesiacoch prekonali ochorenie Covid-19, by mohli cestovať aj bez testu.

Pri návrate zo zelenej krajiny by mal byť tiež možný tranzit aj červenou krajinou. Opatrenia schválilo na štvrtkovom rokovaní konzílium odborníkov, informoval na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

20:38 Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) vo štvrtok vyzvalo občanov USA, aby počas obdobia Dňa vďakyvzdania, ktorý tento rok pripadol na 26. novembra, nikam necestovali. Urobilo tak v situácii značného denného nárastu prípadov infekcie novým koronavírusom.

„CDC odporúča necestovať v období (sviatku) vďakyvzdania,“ povedal Henry Walke, lekár zodpovedný v rámci CDC za priebežné riadenie reakcie na pandémiu. „Nejde o príkaz. Je to dôrazné odporúčanie,“ do­dal.

Walke ďalej uviedol, že CDC je „znepokojené“ nárastom prípadov nákazy, ku ktorému došlo v ostatnom čase. Za posledných 14 dní sa totiž v USA o viac ako 75 percent zvýšil denný prírastok nových prípadov nákazy a o zhruba 50 percent stúpol aj počet hospitalizovaných a úmrtí. (tasr, afp)

20:02 K vakcínam proti koronavírusu by sa mali v Holandsku dostať prioritne ľudia starší ako 60 rokov, osoby s vážnymi zdravotnými problémami a zdravotníci v prvej línii boja s pandémiou. Navrhla to vo štvrtok tamojšia rada pre zdravotníctvo, ktorá pôsobí ako poradný orgán vlády v otázkach verejného zdravia. „Odporúčanie je jasné, dajme pri vakcinácii prioritu starým, chorým a zdravotníkom,“ napísal na Twitteri minister zdravotníctva Hugo de Jonge a dodal, že vláda čoskoro príjme rozhodnutie o vakcinačnej stratégii.

V Holandsku si pandémia koronavírusu dosiaľ vyžiadala viac ako 8 600 životov. Skutočný počet však bude pravdepodobne vyšší, nakoľko nie všetky úmrtia s podozrením na Covid-19 sa dostali do oficiálnych štatistík. (sita)

19:07 Plány Maďarska dovážať a prípadne aj používať ruskú vakcínu Sputnik proti novému druhu koronavírusu vyvolávajú podľa Európskej komisie (EK) bezpečnostné obavy a môžu tiež podkopať všeobecnú dôveru voči očkovacím látkam.

Ak by maďarská vláda pristúpila k testovaniu ruskej vakcíny, prípadne by ju aj vyrábala, bol by to podľa Bruselu bezprecedentný prípad, citovalo zo štvrtkového vyhlásenia EK internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

V Európskej únii totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie Európska agentúra pre lieky (EMA). Maďarská vláda zatiaľ nereagovala na otázku Reuters, či proces povoľovania ruskej vakcíny mieni realizovať vo vlastnej réžii, alebo prostredníctvom procesov EÚ. (tasr, reuters)

18:47 V Taliansku za posledných 24 hodín pribudlo 36 176 nových prípadov koronavírusu, čo je o takmer dve tisícky viac ako v stredu. Najviac zasiahnutým regiónom je naďalej severotalianske Lombardsko, kde sa za uplynulý deň nakazilo 7453 ľudí. Počet nakazených koronavírusom v krajine stúpol k štvrtku na bezmála 1,31 milióna.

S ochorením Covid-19 zomrelo ďalších 653 pacientov, uviedla s odvolaním sa na zdravotnícke úrady agentúra Reuters. Taliansko zaznamenalo už celkom 47 870 mŕtvych. Po Británii je to najviac v Európe.

Lekárska organizácia FNOMCeO uviedla, že v Taliansku od začiatku epidémie zomrelo už vyše 200 lekárov s Covidom-19. Obetí z radov zdravotníkov zomrelo počas terajšej druhej vlny už 22. (čtk, reuters, fnomceo)

18:32 Odborníci maďarského štátneho laboratória už môžu začať testovať ruskú vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Jej vzorky totiž vo štvrtok letecky doviezli z Ruska do Budapešti. Oznámil to na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa jeho slov je Maďarsko prvou európskou krajinou, ktorá dostala vzorky očkovacej látky. Desať vzoriek bolo pri prevoze skladovaných v kontajneri, v ktorom priebežne udržiavali teplotu mínus 18 stupňov Celzia. „Maďarskí experti majú vakcínu analyzovať tak, aby (následne) padlo odborne podložené rozhodnutie o prípadnom použití ruskej očkovacej látky,“ dodal Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie ešte 13. novembra povedal, že s ruskou stranou pokračujú rokovania aj o prípadnej výrobe tejto očkovacej látky na území Maďarska. Budapešť pritom podľa jeho slov rokuje o možnostiach nákupu vakcíny proti koronavírusu aj s Čínou či Izraelom. Minister vtedy tiež ocenil, že pokročil aj vývoj vakcíny na ktorej spolupracuje americká a nemecká firma. (tasr)

17:56 Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila vo štvrtok predĺženie núdzového stavu v Česku do 12. decembra. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24. Vláda pôvodne navrhovala predĺžiť núdzový stav do 20. decembra, tento návrh však nezískal dostatočnú podporu.

S návrhom predĺžiť núdzový stav do 12. decembra do 24.00 h prišiel poslanecký klub komunistov. Súčasný núdzový stav platí v ČR do 20. novembra. Vicepremiér Jan Hamáček pred hlasovaním o predĺžení núdzového stavu uviedol, že nie je iná možnosť, ako ho predĺžiť, keďže Česko je iba v prvej tretine jesenného boja s ochorením Covid-19.

Núdzový stav môže vláda vyhlásiť maximálne na 30 dní, na každé ďalšie predĺženie však už potrebuje súhlas Poslaneckej snemovne, dolnej komory parlamentu. (tasr, čt24)

17:47 Vládou avizované testovanie zamestnancov vzdelávacích zariadení na koronavírus v celom Maďarsku sa nedotkne učiteľov, ktorých školy majú v tomto období len dištančnú výučbu, ani tých, ktoré majú nariadené mimoriadne epidemiologické prázdniny. Povedala vo štvrtok predsedníčka Odborového zväzu pedagógov (PSZ) Zsuzsa Szabóová.

Podľa internetového vydania denníka Népszava predsedníčka PSZ zároveň kritizovala opatrenie vlády, pričom povedala, že testovaní by mali byť všetci zamestnanci škôl, nielen učitelia. Nákazu totiž podľa nej môže do školy zavliecť ktokoľvek, od školníka cez upratovačky až po pracovníkov v kuchyni. Ak im neurobia testy, testy učiteľov budú zbytočné, dodala s tým, že právo na testovanie by mali mať aj učitelia dištančného vzdelávania. (tasr)

17:39 Pre obavy z rozšírenia zmutovanej formy nového druhu koronavírusu zaznamenanej v Dánsku plánuje aj Írsko zlikvidovať všetky norky chované na tamojších farmách.

Írske ministerstvo poľnohospodárstva tvrdí, že doteraz sa v Írsku nezistila nákaza noriek novým koronavírusom. Rezort zdravotníctva však naznačil, že ich pokračujúci chov predstavuje trvalé riziko vzniku ďalších zmutovaných foriem nového koronavírusu. Preto odporučili, aby sa norky chované na farmách v Írsku „likvidovali za účelom minimalizovania alebo eliminácie tohto rizika“.

Podľa írskych médií sú v Írsku tri farmy, kde sa chová približne 100.000 noriek. Ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že „pokračuje v rokovaniach s chovateľmi noriek, aby zvážilo ďalšie kroky“. (tasr, afp)

15:34 Vedci z Oxfordskej univerzity očakávajú, že do Vianoc by mohli oznámiť výsledky z tretej fázy testovania vakcíny proti ochoreniu Covid-19.

Andrew Pollard, ktorý riadi klinické testy vakcíny na Oxfordskej univerzite, spolupracujúcej na jej vývoji s britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, povedal, že výskum sa spomalil v dôsledku nízkeho počtu prípadov nákazy počas leta. Vakcína teraz prechádza rozsiahlejšími a komplexnejšími skúškami tretej fázy, ktoré majú potvrdiť výsledky predchádzajúcich fáz. „Myslím si, že sa k tomu blížime a podľa pokroku to určite bude pred Vianocami,“ povedal Pollard pre BBC.

Oxfordská univerzita zverejnila výsledky predchádzajúcich testov, ktoré potvrdili, že ľudia vo veku nad 70 rokov vakcínu dobre znášajú a očkovacia látka u nich vyvoláva silnú odozvu imunitného systému. To je podľa Pollarda dôležité, pretože očkovanie u starších ľudí často nie je účinné. (Viac tu)

Na druhej fáze testovania sa zúčastnilo 560 ľudí – vrátane 240 osôb vo veku nad 70 rokov. Rozdelení boli do skupín, ktoré dostali buď jednu, alebo dve dávky vakcíny alebo placebo. Imunitné reakcie boli vyhodnotené v deň očkovania a potom ešte niekoľkokrát v priebehu nasledujúcich týždňov. Vedci tvrdia, že reakcie boli „podobné“ vo všetkých vekových skupinách. Štúdiu zverejnil vo štvrtok v odborný časopis The Lancet. (tasr, ap, bbc)

13:29 Zmutovanú verziu nového druhu koronavírusu, ktorá sa objavila na norkových farmách v Dánsku a vyvolala obavy o účinnosti budúcej vakcíny, sa zrejme podarilo úplne vykynožiť, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

„Od 15. septembra sme nezaznamenali žiadne nové prípady zmutovanej verzie koronavírusu označovanej "Cluster 5“, na základe čoho dánske centrum pre prevenciu a liečbu infekčných chorôb (SSI) vyhlásilo, že vírus sa s veľkou pravdepodobnosťou podarilo vykynožiť," uviedlo ministerstvo zdravotníctva po tom, čo vláda nariadila vyhubiť 15–17 miliónov noriek chovaných v Dánsku, aby tak predišla šíreniu novej verzie vírusu.

11:59 V Poľsku pribudlo od stredy ďalších 637 úmrtí na ochorenie Covid-19. Prekonaný tak bol doterajší rekord z predošlého dňa, keď úrady evidovali 603 úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Ochorenie Covid-19 si v Poľsku doteraz vyžiadalo 12 088 obetí na životoch. Spomedzi 637 nových obetí zomrelo 124 ľudí na Covid-19, zvyšní mali okrem nákazy aj pridružené choroby. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine aj 23 975 prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 796 798. (tasr, pap)

11:30 Rusko zaznamenalo za uplynulý deň 23 610 prípadov koronavíru SARS-CoV-2, čo predstavuje nový rekord. Celková bilancia infikovaných tak v krajine presiahla dva milióny. Priemerná miera rastu sa zvýšila na 1,2 percenta.

Moskva za uplynulý deň potvrdila 6 438 nových prípadov nákazy, pričom o deň skôr to bolo 4 174 prípadov. Ide o najvyššiu mieru rastu od 9. novembra. V hlavnom meste sa nakazilo celkovo už 533 068 ľudí, uvádzajú zdravotnícke úrady. (tasr, tass)

10:11 Na Slovensku v stredu pribudlo 1 665 infikovaných koronavírusom. Laboratóriá za uplynulý deň urobili 7 913 testov. Miera pozitivity tak dosiahla 21 percent. Nepribudlo žiadne nové úmrtie. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 2 771 ľudí. (Viac tu)

10:03 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vyzval ľudí, aby sa na víkendovom pretestovaní v 458 obciach zúčastnili len tí, ktorí v nich reálne žijú. Vláda bude sanovať aj úhradu výdavkov, ktoré vznikli počas mimoriadnej situácie. (Viac tu)

9:54 Africký kontinent prekročil hranicu dvoch miliónov potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Kontinent registruje aj viac ako 48-tisíc úmrtí na ochorenie Covid-19. Odborníci zároveň kontinent s 1,3 miliardami obyvateľov varujú pred „únavou z preventívnych opatrení“, keďže krajiny uvoľňujú reštrikcie v snahe pomôcť trpiacim ekonomikám a zvyšuje sa aj mobilita ľudí.

Riaditeľ afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb John Nkengasong tento týždeň otvorene vyjadril obavy z toho, že ľudia menej nosia rúška a označil to za nebezpečné. „Nevieme, ako vysoko sa dostane druhý vrchol,“ povedal v pondelok Nkengasong.

Viaceré africké krajiny už zaznamenali šesťciferné počty potvrdených prípadov, Juhoafrická republika registruje viac ako 750-tisíc nakazených, Maroko viac ako 300-tisíc, Egypt viac ako 110-tisíc a Etiópia viac ako 100-tisíc. Najnovšie vyvoláva obavy nárast prípadov v Keni, kde len za sobotu nákaze podľahli najmenej štyria lekári. (tasr, cdc)

9:19 Na ďalšie kolo testovania antigénovými testami bude možné vyčleniť do 8-tisíc príslušníkov Ozbrojených síl SR. Na svojom štvrtkovom rokovaní to odsúhlasila vláda. Armáda pomáhala aj pri predchádzajúcich kolách testovania, jej ďalšie využitie musel opätovne schváliť vládny kabinet. V materiáli, ktorý spoločne predložili ministerstvá obrany, vnútra a zdravotníctva, sa pripomína, že v zmysle zákona o ozbrojených silách je ich povinnosťou podieľať sa aj na plnení úloh v čase núdzového stavu, pri ktorom sú ohrozené životy a zdravie osôb.

Štvrté kolo testovania v rámci operácie Spoločná zodpovednosť bude mať regionálny charakter. Uskutoční sa 21. až 22. novembra v 458 mestách a obciach, ktoré v rámci posledného realizovaného testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento.

Foto: TASR - František Iván
Koronavírus / Plošné testovanie /

8:39 Premiér malého tichomorského štátu Samoa vyzval obyvateľov, aby boli pokojní, po tom, čo krajina zaznamenala prvý pozitívny test na koronavírus. Tuilaepa Sailele Malielegaoi povedal, že pozitívny výsledok mal námorník, ktorý je v karanténnom zariadení od piatku, keď priletel z Nového Zélandu, uvádzajú noviny Samoa Observer.

Pozitívny test mal štyri dni po príchode, druhé testovanie vo štvrtok však už bolo negatívne. Samoa, kde žije zhruba 200-tisíc ľudí, patrí k zopár krajinám na svete, kde dosiaľ nepotvrdili výskyt vírusu. (tasr)

8:00 V Českej republike pribudlo v stredu celkovo 5 515 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z úplnej bilancie, ktorú v noci na štvrtok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR. Od začiatku pandémie bolo v Česku potvrdených už 475 284 infiko­vaných. Počet úmrtí stúpol v priebehu stredy o 66 na 6 740.

Z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 367 574 pacientov. V súčasnosti je v ČR 100 970 aktívnych prípadov nákazy, z čoho je 6 322 osôb hospitalizovaných. V ČR platí núdzový stav do 20. novembra. Poslanci vo štvrtok rozhodnú, či, prípadne o ako dlho, sa predĺži. Kabinet premiéra Andreja Babiša navrhol, aby bol stav núdze predĺžený o mesiac. (tasr, čt24)

7:20 V Ružomberku je od štvrtkového rána otvorené odberové miesto na antigénové testovanie na koronavírus. Pracovisko sa nachádza na ulici Majere v mestskej budove, v ktorej sídli denné centrum dôchodcov.

„Odberné pracovisko bude fungovať vždy od pondelka do soboty v časoch od 7.00 h do 16.30 h. Posledný odber bude možné vykonať 30 minút pred zatvorením,“ priblížil hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo. Odbery budú zdravotníci robiť zadarmo a bez nutnosti predošlej registrácie. Odberové miesto zastrešuje liptovský územný spolok Slovenského Červeného kríža. (tasr)

6:38 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 22 609 nových prípadov koronavírusovej infekcie, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). O deň skôr bolo novo infikovaných o asi 5000 menej, nižší počet ich RKI evidoval aj pred týždňom. Od začiatku pandémie sa v Nemecku nakazilo 855 916 ľudí. Za posledných 24 hodín zomrelo v krajine 251 pacientov s koronavírusom, celková smrteľná bilancia je 13 370 osôb.

6:00 V Spojených štátoch zomrelo už viac ako štvrť milióna ľudí nakazených koronavírusom. Vyplýva to zo štatistík Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie Covid-19 dlhodobo sleduje. Počet mŕtvych s týmto ochorením je v USA, ktoré majú asi 330 miliónov obyvateľov, v absolútnych číslach najvyššie na svete. Len od začiatku septembra zomrelo 50-tisíc ľudí, upozorňuje agentúra DPA. V krajine sa doteraz koronavírusom nakazilo takmer 11,5 milióna ľudí.

Druhý najvyšší počet mŕtvych s koronavírusom na svete eviduje Brazília, tretia nasleduje India. V relatívnych počtoch ale zomrelo viac pacientov s Covidom-19 ako v Spojených štátoch v Belgicku, v Španielsku a v Argentíne.

Počty novo nakazených v Spojených štátoch v posledných týždňoch rýchlo rastú, od začiatku novembra je to za každý deň viac ako 100-tisíc ľudí, len za utorok ich bolo približne 162-tisíc. Za ten deň tiež USA oznámili úmrtie ďalších 17 07 ľudí nakazených koronavírusom, čo je najvyšší údaj od polovice mája.

V súčasnej nepriaznivej epidemickej situácii, keď je v nemocniciach približne 77-tisíc pacientov s Covidom-19 a zdravotníci narážajú na hranice svojich možností, žiadajú asociácie lekárov prezidenta Donalda Trumpa, aby začal spolupracovať s tímom svojho predpokladaného nástupcu Joea Bidena a „zachránil tak množstvo životov“. (čtk, dpa, jhu)

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19