Agh odmietol falšovanie miliónových zmeniek

Po približne hodine a pol pojednávania Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odročil v piatok proces so Štefanom Aghom v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza na január. Vo veci by sa malo pojednávať 12. januára, keď by mali ako svedkovia vypovedať bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a podnikateľ Marian Kočner - obaja neprávoplatne odsúdení rovnako v kauze zmeniek.

20.11.2020 10:28 , aktualizované: 11:12
štefan ágh Foto: ,
Na snímke Štefan Agh, obžalovaný v kauze televíznych zmeniek prichádza na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) 20. novembra 2020 v Pezinku.
debata (7)

„Nedopustil som sa žiadneho trestného činu. Žiadne zmenky som nesfalšoval. Mnou podpísané zmenky sú pravé,“ zdôraznil pre TASR po opustení budovy ŠTS Agh. Dodal, že zo spisu sa stratili niektoré časti a nemá k nim prístup. Na proces sa podľa vlastných slov bude dostavovať, keďže je na dôchodku a má čas.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj obžalovaný a jeho obhajca Marek Para v piatok odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. Para podal viacero námietok na úvod pojednávania, medzi nimi aj námietku voči zloženiu senátu, ktoré však súd po porade zamietol.

Keďže obžalovaný Agh sa rozhodol nevypovedať, prokurátor čítal jeho výpoveď z prípravného konania pred policajným vyšetrovateľom. Agh v nej potvrdil vyjadrenia Mariana Kočnera a Pavla Ruska, že miliónové zmenky boli vyhotovené ako súčasť riešenia sporov o Markízu v rámci takzvanej kauzy Gamatex v rokoch 1998 až 2000. O súdnych sporoch o vyplatenie zmeniek podľa vlastných slov vedel len z médií. Pojednávanie v tomto prípade bude pokračovať 12. januára.

Pravá ruka Kočnera

Obžalobu v tejto veci podal prokurátor ÚŠP Ján Šanta 22. júna. Agh doteraz figuroval v kauze, kde už koncom februára neprávoplatne odsúdili bývalého riaditeľa televízie Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera, ako obvinený. Agh, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s neprávoplatne odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

ŠTS 27. februára uznal Kočnera a Ruska za vinných z falšovania zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur. Rozsudok nebol právoplatný. Odsúdení už vtedy avizovali odvolanie, mal tak rozhodovať Najvyšší súd SR. Odvolací súd vytýčil termín verejného zasadnutia s dvojicou na 10. a 11. novembra. Ten však z dôvodu aktuálnej pandemickej situácie zrušili. Nový termín vytýčený zatiaľ nie je.

Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Aghom, ktorého trestnú vec vylúčili na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Marian Kočner bol na začiatku septembra neprávoplatne senátom ŠTS oslobodený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obvinený je aj v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko s troma osobami zo slovenského podsvetia je zase obžalovaný aj z objednávky vraždy svojej exspoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kočnerove zmenky #štefan ágh #kauza televízne zmenky