Žena popísala, ako muž zo Zliechova vraždil

Miroslav L. (42) mal brutálnym spôsobom pripraviť o život niekoľko ľudí. Najskôr ich zaškrtil, potom rozrezal a nakoniec spálil. Hoci sa sám priznal, neskôr svoju vinu poprel. Jeho partnerka pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, kde pokračovalo hlavné pojednávanie, vo štvrtok potvrdila, že na vlastné oči videla, ako zavraždil jej vtedajšieho druha Romana (38).

20.11.2020 11:30
debata (5)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Miroslava L. obžalobu za dva trestné činy. Obzvlášť závažný zločin vraždy mal vo februári 2010 spáchať na Sandre N., s ktorou mal malého syna. Vtedy 22-ročnú ženu zaškrtil, jej telo napchal do veľkej tašky a podpálil vo svojej záhrade.

Podobne skončila o dva roky neskôr aj ďalšia jeho partnerka, len 19-ročná Handlovčanka Monika B. Keď ju Miroslav L. zahrdúsil, jej rozkúskované telo nahádzal do horiaceho kozuba na dvore domu, ktorý mali v podnájme. Rovnako naložil aj s nehybným telíčkom jej ročnej dcérky Ninky. Tú mala podľa neho ešte predtým usmrtiť jej mladá matka. Či to tak bolo naozaj, je otázne.

Miroslav L. je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy aj Romana P. v lete 2011. S týmto mužom mala syna a zdieľala spoločnú domácnosť Lucia K. (28). Napriek tomu si v tom čase prostredníctvom internetu našla novú známosť. Tou nebol nik iný ako Miroslav L.

Rozrušená Lucia K. si vo štvrtok sadla do lavice svedkov. Sudca ju ubezpečil, že v pojednávacej miestnosti jej od nikoho nehrozí žiadne nebezpečenstvo a vzápätí ju vyzval, aby vypovedala.

Mladá žena iba ticho hľadela do zeme a rozplakala sa. Keďže nebola schopná samostatne hovoriť, otázky jej začal klásť prokurátor. Reagovala, že v čase nadviazania kontaktu s obžalovaným mala vzťah s Romanom P., ktorý ju, keď si vypil, bil.

„S Mirom som sa o tom rozprávala. Vravel, že mi môže pomôcť – vyhodí ho alebo mu nejako ublíži,“ podotkla. Na otázku, akým spôsobom jej mal pomôcť, prestala hovoriť. Preto sa ďalej čítala jej výpoveď z prípravného konania.

„Miro vravel, že ho môže zabiť a nemám sa báť, lebo s tým už má skúsenosť,“ uviedla v nej. Vraj si myslela, že žartuje. Napriek tomu dala na jeho podnet v jeden večer Romanovi do kávy tabletky na spanie. Tie podľa nej nezabrali, ako si predstavovala – keď obžalovaný prišiel do ich domácnosti, Roman iba driemal.

„Postavil sa, začal kričať a strhla sa medzi nimi bitka. Potom som videla, že Miro ho začal škrtiť nejakou šnúrkou či lankom a o chvíľu sa už nehýbal,“ opísala hororovú scénu. Kým mŕtve telo jej nebohého partnera zostalo v kúpeľni, ona odišla s obžalovaným o štvrtej ráno z bytu.

„Potom som Mirovi volala, že tam nedokážem zostať. On odvetil, že ho rozreže vo vani a odstráni. Pýtal sa, či mám nejaké kufre, tak som mu jeden cestovný na kolieskach dala. Neskôr mi oznámil, že to upratal a všetko už bolo čisté,“ spomenula likvidáciu nebohého pozostatkov, ktoré mal vrah polámané a s odrezanou hlavou naložiť do kufra. S tým potom odišiel na záhradu.

„S tým, že ho tam zakope. Začala som na neho kričať, že ho tam niekto môže nájsť. Ubezpečoval ma, že neskôr sa tam vráti a spáli ho,“ opísala ich rozhovor. Svoje slová zrejme Miroslav splnil, lebo s odstupom času s ňou mal videohovor a ukázal jej, ako niečo páli v sude. Keď sa pýtala, čo to je, odvetil, že Roman.

Lucia K. tvrdí, že sa strašne bála a preto ohavnosti, o ktorých vedela, polícii neoznámila. „Vyhrážal sa mi, že ak niečo prezradím, zbije ma alebo sa o mňa postará inak. Vraj ma rozreže a dá zožrať psom, ako to už urobil aj iným,“ uviedla vo výpovedi. Spomenula pritom tiež záujem Miroslava L. o satanizmus.

„Čítal o tom veľa kníh a podľa toho sa aj obliekal,“ poznamenala. Neskôr ju síce opustil, no keď Lucia K. zistila, že s ním čaká dieťa, opäť ho kontaktovala. „Zbavil sa jej, keď som bola v šiestom mesiaci,“ spomenula už nebohú sokyňu Moniku B.

„Keď som sa k nemu znovu nasťahovala, tvrdil, že Monika aj s malou odišla. Bolo mi ale divné, že v dome po nej zostali doklady a bankomatová karta. Začala som mať podozrenie, že im niečo urobil,“ doplnila.

Po prečítaní zápisnice svedkyňa potvrdila, že všetko, čo povedala pred vyšetrovateľmi, je pravda. Proces pokračuje aj v piatok, k slovu sa dostanú súdni znalci.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda