Testy ukázali po dvoch kolách nulu. O pár dní mali v Tovarnom 158 nakazených

Až 113 klientov a 45 zamestnancov centra sociálnych služieb Ametyst v Tovarnom je infikovaných koronavírusom. Pritom v oboch kolách plošného testovania antigénovými testami boli negatívni.

20.11.2020 13:42
debata (253)

„Zariadenie je v karanténe. Zdravotný stav klientov je pod stálou kontrolu. Vykazujú rôzne príznaky ochorenia, ako je zvýšená telesná teplota, slabosť, nechutenstvo či sťažené dýchanie. Zariadenie zaznamenalo päť úmrtí klientov s pridruženými zdravotnými komplikáciami, jedna klientka bola negatívna, zvyšní štyria boli pozitívni. Aktuálne sú hospitalizovaní v nemocnici ďalší traja,“ zosumarizovala aktuálnu situáciu hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. Zriaďovateľom Ametystu je totiž prešovská župa.

Centrum uzavrel regionálny úrad verejného zdravotníctva po výsledkoch víkendového PCR testovania.

„Župa už požiadala o pomoc aj intervenčný tím pre východ zložený z infektológa, psychológa, medikov a sestier, ktorý zriadilo ministerstvo zdravotníctva pre karantenizované zariadenia Prešovského a Košického kraja,“ doplnila Jeleňová. Doplnila, že župa zaznamenala problémy aj v ďalších dvoch zariadeniach sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti. Od stredy je v karanténe DSS Stropkov, kde hlásia 41 pozitívnych klientov a 3 zamestnancov, v centre Vita Vitalis v Prešove čakajú na výsledky PCR testovania.

V Ametyste prvé náznaky zachytili v polovici týždňa po druhom testovaní a PCR testy dali urobiť 14. novembra. V celoplošnom testovaní antigénovými testami mali byť podľa regionálnej hygieničky vo Vranove nad Topľou Ľudmily Rosiarovej zachytené dva alebo tri prípady pozitívne testovaných. „Okamžite išli do karantény. Plošné testovanie nedopadlo zle, no ešte sa vtedy nepodarilo zaznamenať pozitívneho človeka. Za týždeň, ak je zamestnancom, vie nakaziť veľa ľudí. Keď bol testovaný, ešte nemusel byť zachytený,“ myslí si Rosiarová.

V obci Tovarné v prvom kole celoplošného testovania mali zo 730 testovaných antigénovými testami iba sedem pozitívnych, v druhom kole zo 755 občanov boli šiesti pozitívni. Starostka Kvetoslava Mižáková, ktorá už ochorenie prekonala, povedala, že od 19. novembra uzatvárajú materskú aj základnú školu a obecný úrad. „Chceme predísť ďalšiemu šíreniu, pretože deti môžu vírus prenášať a žijú v domácnostiach s rodičmi, ktorí pracujú v centre sociálnych služieb,“ dodala Mižáková.

Zabezpečila aj pojazdnú predajňu potravín, keďže kamenná je zatvorená. „Chcela som sa vyhnúť väčšej mobilite v okrese, predsa len si ľudia potrebujú nakúpiť potraviny,“ doplnila Mižáková.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #plošné testovanie