Krajčí: Počet hospitalizovaných sa udržuje približne na čísle 1800

Počet pozitívne testovaných pacientov na nový koronavírus potrebujúcich hospitalizáciu nerastie. Stav sa udržuje približne na čísle 1800. Aktuálne klesol z 1815 na 1778. Reprodukčné číslo je 0,9. Počet prípadov stále klesá, avšak už menej výrazne. Kým minulý týždeň predstavoval pokles 34 percent, teraz 24. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

20.11.2020 17:33 , aktualizované: 18:49
debata (30)

Štrnásťdňová incidencia sa zlepšila z 526 na 409, pri započítaní antigénových testov zo 640 na 484. Počet kritických pacientov klesol len mierne, zo 173 na 167, na umelej pľúcnej ventilácii je však 133 oproti minulotýždňovým 127. „Kĺzavý medián sa nám z týždňa na týždeň zlepšuje,“ komentoval Krajčí. Momentálne je na hodnote 1326, pred týždňom bol 2024.

Priemer testov klesol z 11 316 na 7211. Percento pozitívnych však stúplo zo 16 na 19. „Avšak pokiaľ si spojíme antigénové testovanie s PCR testami, máme test positive rate, teda percento pozitívne zachytených, okolo desať percent, čo je však mierny nárast,“ dodal. Ukazuje to podľa neho to, že vzhľadom na uvoľnenie opatrenie sa reprodukčné číslo bude zhoršovať.

„Všetky regióny nám klesajú, to je dobrá správa,“ zhodnotil minister. Najväčšie zlepšenie je v Žilinskom regióne, kde bolo predtým viacero kritických okresov. Najlepšia situácia je v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Najviac zasiahnutými regiónmi sú v súčasnosti Púchov, Považská Bystrica, Stropkov a Myjava, v ktorej je aj vysoké percento pozitívnych nad 65 rokov.

Percento pozitívnych rastie aj pri PCR, aj antigénových testoch. „Ochorenie, ktoré sme zrazili intervenciou, v poslednom týždni úplne pochopiteľne pravdepodobne opäť naberá na intenzite,“ skonštatoval. Hoci počet prípadov pozitívne testovaných nad 65 rokov klesá, podľa ministra sa stále nedarí výraznejšie eliminovať šírenie nákazy v tejto vekovej kategórii. „Stále sa nám nedarí ochraňovať tých najzraniteľnejších, čo by mal byť náš cieľ,“ dodal. Na ochorenie COVID-19 denne zomrie asi 30 pacientov.

V súčasnosti sú všetky regióny Slovenska červené. Semafor je však podľa ministra pripravený. Opatrenia by sa teda mohli opäť prijímať po zlepšení stavu na základe situácie v jednotlivých okresoch. Minister semafor najprv predstaviť ústrednému krízovému štábu.

O prípadnom ďalšom celoplošnom testovaní má podľa Krajčího v pondelok rokovať koaličná rada.

Návrat detí do škôl podľa prezidenta Slovenskej spoločnosti infektológov zatiaľ nie je uzavretý. Informovať budú budúci týždeň.

Stachura: Do projektu „zdravotník v zálohe“ sa zatiaľ zapojilo 57 ľudí

Do projektu ministerstva zdravotníctva „zdravotník v zálohe“ sa zatiaľ zapojilo 57 ľudí, ide o 30 lekárov a 27 sestier. V piatok to uviedol počas tlačovej konferencie štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura.

„Projekt je založený na vzájomnej pomoci medzi nemocnicami, ktoré poskytnú údaje do novovytvorenej databázy zdravotníckych pracovníkov,“ vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Ako doplnil, vytvoria záložné tímy a budú k dispozícii zdravotníckemu zariadeniu na preklenutie krátkodobej kritickej situácie z dôvodu nedostatku personálu. Účasť v projekte je výlučne na báze dobrovoľnosti a nemocnice môžu databázu priebežne dopĺňať.

Do projektu sa podľa Stachuru zatiaľ zapojilo 13 zdravotníckych subjektov. Databázu bude rezort zdravotníctva priebežne aktualizovať a je otvorená pre všetkých nových záujemcov z radov poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Stachura predstavil aj novovzniknutý informačný portál www.covidvnemocniciach.sk. Ten je podľa neho určený najmä pre nemocnice, zdravotníkov a študentov zdravotníckych škôl. Na portáli sú k dispozícii informácie o aktuálnej obsadenosti lôžok, ďalej majú nemocnice prostredníctvom tohto portálu možnosť požiadať o doplnenie materiálno-technického zabezpečenia, či zverejniť akútne personálne požiadavky. „Ide o portál predovšetkým pre odbornú verejnosť,“ dodal Stachura.

Stachura: Situácia v slovenských nemocniciach je veľmi variabilná a lokálna

Situácia v nemocniciach na Slovensku je aj v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu veľmi variabilná a lokálna. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Stachura. Priznal, že na niektorých miestach je situácia zvládaná s vypätím síl. Odmieta však tvrdenia, že rezort situáciu neriadi.

„Uvedomujeme si, že situácia na Slovensku je veľmi variabilná, lokálna. V niektorých miestach Slovenskej republiky túto situáciu zvládame len s vypätím všetkých síl zdravotníkov, sestier, lekárov a tých, ktorí sa starajú o našich pacientov,“ povedal Stachura.

Na margo vyjadrení, že ministerstvo situáciu neriadi, poznamenal, že funguje krízový tím ľudí a odborníkov. Denne monitorujú aktuálny stav vo všetkých nemocniciach, vyhodnocujú údaje a pričiňujú sa o to, aby nemocnice „napätú situáciu zvládli.“ Zdôraznil, že sú si vedomí toho, že sa treba postarať o pacientov s ochorením COVID-19, rovnako tak o tých, ktorí toto ochorenie nemajú, ale vyžadujú si okamžitú liečbu v nemocniciach. Na prácu tímu je podľa vlastných slov hrdý.

Obsadenosť lôžok pripravených pre pacientov s ochorením COVID-19 je naplnená na 50 percent, evidované sú však veľké regionálne rozdiely, na ktoré sa regionálne reaguje. V prípade kyslíkových lôžok boli, prípadne sú na tom najhoršie Prešovský a Žilinský kraj, opatreniami sa ale situácia pomaly zlepšuje. Relatívne stabilne je na tom Banskobystrický a Bratislavský kraj, rovnako aj Trnavský kraj. Situácia sa začína trocha dramatizovať v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Obdobné údaje sú k dispozícii aj prípade pacientov vyžadujúcich si umelú pľúcnu ventiláciu. V súčasnosti je zároveň podľa Stachuru v slovenských nemocniciach práceschopných vyše 87 percent sestier a vyše 93 percent lekárov.

„Nechceme sa dať ukolísať na týchto dátach. Uvedomujeme si, že sú tu nemocnice, ktoré tento stav pociťujú lokálne veľmi dramaticky,“ povedal Stachura s tým, že mierne klesá krivka s počtom infikovaného personálu v nemocniciach.

Súčasťou krízového tímu pre nemocnice je aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, ktoré zabezpečuje v čase pandémie viaceré činnosti nad rámec bežných úloh. Ide najmä o koordináciu transportov pacientov s ochorením COVID-19 medzi jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami. „Kľúčoví sú kritickí pacienti na umelej pľúcnej ventilácii. To sú tí najťažší pacienti,“ poznamenal riaditeľ operačného strediska Michal Weinciller.

V novembri zriadili zároveň operačné stredisko pre podporu transportu pacientov medzi nemocnicami, ktoré slúži na preklady a presuny kritických pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Najviac zaťažené boli regióny okresov Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Čadca a Bardejov. Pacienti sa presúvali do regiónov s väčšími kapacitami, teda do nemocníc v Žiline, Martine, Ružomberku, Svidníku, Košiciach a Michalovciach. Zabezpečujú sa tiež presuny pacientov s ochorením COVID-19, ale nevyžadujúcich si umelú pľúcnu ventiláciu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Marek Krajčí