Počas soboty otestovali takmer 67-tisíc ľudí, pozitivita bola 1,98 percenta

V 458 mestách a obciach na Slovensku sa počas víkendu koná ďalšie kolo testovania. Tentokrát je dobrovoľné. Týka sa miest a obcí, ktoré v rámci posledného testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento. Ľudia sa môžu testovať od 8.00 do 20.00 h. Účasť v porovnaní s celoplošným kolom je približne tretinová.

21.11.2020 07:30 , aktualizované: 23:50
plošné testovanie neporadza koronavírus Foto: ,
Testovanie v dedinke Neporadza neďaleko Trenčína. 21.11.2020
debata (206)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:50 Počas sobotňajšieho testovania na COVID-19 otestovali 68 888 ľudí. Z toho 1366 malo pozitívny výsledok, pozitivita teda dosiahla 1,98 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa dali otestovať. Starostom a primátorom odporučil motivovať občanov svojich obcí a miest, aby sa prišli dať otestovať ešte v nedeľu (22. 11.).

„To, že je nižšia účasť znamená, že čísla pozitívne testovaných v jednotlivých obciach sú vyššie. Testovať sa totižto chodia najmä ti, ktorí majú podozrenie, že by mohli byť pozitívni. To môže mať následne dopad na výber obcí a miest pre ďalšie testovanie,“ uviedol s tým, že najmä pri antigénových testoch je dôležité testovať sa pravidelne.

22:05 Taliansko za uplynulý deň zaznamenalo 34 767 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je zhruba o 2000 menej, než úrady hlásili v piatok. V súvislosti s chorobou Covid-19 zomrelo v krajine za posledný deň 692 ľudí. Najhoršie zasiahnutou oblasťou je dlhodobo región Lombardia. Táto oblasť na severe krajiny dnes oznámila 9 221 pozitívnych testov.

21:49 Grécko dnes oznámilo, že s Covidom-19 zomrelo ďalších 108 ľudí, čo je najhoršia doteraz zaznamenaná denná bilancia. Sever krajiny navyše zápasí s naplnenou kapacitou lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V Solúne je teraz dvakrát viac nakazených ako v Aténach. Celkovo sa v zhruba desaťmiliónovom Grécku od začiatku epidémie nakazilo vyše 90 000 ľudí, z ktorých 1527 zomrelo. Grécke úrady tento mesiac zaviedli celoštátne karanténne opatrenia, ktoré majú platiť do konca novembra; je však možné, že je vláda predĺži.

21:30 Kalifornia od soboty uplatňuje zákaz nočného vychádzania, pretože rast počtu prípadov koronavírusu by mohol preťažiť systém zdravotníckej starostlivosti. Nové obmedzenia znamenajú, že obyvatelia Kalifornie majú zostať doma od 22:00 do 5:00. Zákaz vychádzania bude platiť do 21. decembra a týka sa 41 okresov, v ktorých žije väčšina obyvateľov štátu.

V okrese Los Angeles, ktorý má približne 10 miliónov obyvateľov a je najväčším v Kalifornii, by sa mohol už na budúci týždeň uplatniť prísnejší lockdown, pretože stúpa počet nákaz a hospitalizácii. V Kalifornii vo štvrtok zistili rekordných 13-tisíc nových infekcií. Celkovo bolo v štáte doteraz potvrdených viac ako milión prípadov nákazy. Infekcii v Kalifornii doteraz podľahlo 18 653 ľudí, čo je v rámci USA tretí najvyšší počet po New Yorku (34 252) a Texase (20 751).

20:55 Turecké ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, ž v krajine za 24 hodín koronavírus potvrdili u 5532 ľudí. Ankara však od júla hlási iba tých nakazených, ktorí majú príznaky ochorenia Covid-19. Na komplikácie spojené s touto chorobou v krajine zomrelo ďalších 135 pacientov, čím ich celkový počet od prepuknutia nákazy stúpol na 12 219. Krajina s 82 miliónmi obyvateľov tento týždeň zaviedla čiastočný víkendový zákaz vychádzania a obmedzila otváraciu dobu reštaurácií, kaviarní a obchodných centier.

20:27 Veľká Británia v sobotu nahlásila 19 875 nových prípadov nákazy koronavírusom a 341 úmrtí. Išlo však o pokles oproti piatku, kedy v krajine zistili 20 252 infekcií a došlo k 511 úmrtiam na ochorenie COVID-19. V porovnaní so sobotou minulého týždňa sa počet nákaz znížil ešte výraznejšie, keďže vtedy sa potvrdilo 26 860 infekcií a ochoreniu COVID-19 podľahlo 462 ľudí. Informuje o tom portál news.sky.com.

Údaje o poklese počtu prípadov koronavírusu prichádzajú 16 dní po tom, ako vo Veľkej Británii začal platiť druhý lockdown. Britská vláda má v úmysle zrušiť obmedzenia v spoločenských kontaktoch v stredu 2. decembra. Vláda sľúbila, že po uplynutí platnosti reštrikcií ich nahradí systém viacerých stupňov.

19:59 Priebeh testovania v obciach Bratislavského kraja kopíruje situáciu z ostatných miest a obcí, v ktorých realizujú víkendové pretestovanie na koronavírus. Účasť na dobrovoľnom testovaní je výrazne nižšia ako počas celoplošnej akcie, v ktorej boli otestovaní zvýhodnení voči tým, ktorí sa testovať nedali. V Bratislavskom kraji testujú v Plaveckom Mikuláši v okrese Malacky, Vinosadoch v Pezinskom okrese a v obciach Reca a Hrubý Šúr v okrese Senec. Rozhodol o tom fakt, že v spomínaných obciach zaznamenali ešte v prvom celoplošnom kole testovania (31. 10. – 1. 11.) vyšší ako jednopercentný podiel pozitívne testovaných.

Len o jednu stotinu túto hranicu prekročili v Plaveckom Mikuláši. „Účasť je v porovnaní s vtedajším testovaním nanajvýš tretinová,“ uviedol pre TASR starosta Peter Válek. O približne tretinovej účasti v porovnaní s celoplošným kolom hovorí aj starosta Hrubého Šúra Adrián Takács.

19:45 Pandémia koronavírusu prispieva k nárastu produkcie plastových odpadov. Na sociálnej sieti to uviedol Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Inštitút tiež poukázal na zvýšenú spotrebu zdravotníckych pomôcok vyrobených z plastov. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa každý mesiac na svete spotrebuje 89 miliónov rúšok, 76 miliónov zdravotníckych rukavíc či 1,6 milióna ochranných okuliarov. Tento počet podľa IEP navyše každý mesiac rastie.

IEP zároveň uviedol, že podľa analýzy Európskej environmentálnej agentúra (EFA) vyplýva, že lockdowny, teda zatvorenia krajín počas pandémie môžu mať krátkodobé pozitívne vplyvy na kvalitu ovzdušia, aj keď je pravdepodobné, že budú dočasné. EFA napríklad poukazuje aj na aprílový lockdown na Slovensku, počas ktorého sa znížil občas prachových častíc PM 10 v ovzduší v priemere o 15 percent.

19:11 Irán od soboty zatvára vo viac ako polovici miest v krajine obchodné prevádzky s výnimkou lekární či zdravotných stredísk a zavádza aj obmedzenia pohybu obyvateľov v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu. Nadchádzajúce dva týždne tak v najpostihnu­tejších oblastiach islamskej republiky zostávajú otvorené len zariadenia poskytujúce základné služby ako lekárne, zdravotné strediská, obchody s potravinami, pričom bude fungovať aj verejná doprava. Nariadenie sa týka viac ako polovice miest a obcí vrátane hlavného mesta Teherán. Iránci takisto nesmú cestovať autom z najrizikovejších oblastí a v Teheráne a ďalších veľkých mestách platí zákaz premávky vozidiel v čase 21.00 h – 4.00 h.

18:28 Taliansko plánuje v januári budúceho roku spustiť rozsiahle očkovanie novou vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2. Uviedol to v sobotu taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza, informovala agentúra AFP. „Očkovanie začne koncom januára. Dúfame, že vtedy už budeme mať k dispozícii prvé dávky vakcíny. Táto kampaň bude bezprecedentná … a bude si vyžadovať mimoriadnu mobilizáciu zdrojov,“ uviedol Speranza. Prieskum verejnej mienky inštitútu Ipsos pre taliansku televíznu stanicu La7 však začiatkom tohto týždňa ukázal, že 16 percent Talianov by sa vakcínou dostupnou budúci rok zaočkovať odmietlo a 42 percent by si najprv počkalo, či bude účinná. Iba tretina respondentov uviedla, že by sa dala zaočkovať ihneď, ako bude vakcína k dispozícii.

18:06 Už štvrté kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 majú tento víkend v Zborove, najväčšej obci Bardejovského okresu, keďže tento okres bol zaradený aj do pilotného testovania. Tentoraz je účasť dobrovoľná, čo sa prejavuje aj na nižšej účasti. V miestnom kultúrnom dome majú ako predtým zriadené dve odberné miesta, kde dopoludnia otestovali podľa starostu necelých 200 ľudí.

„V porovnaní s predchádzajúcimi kolami je účasť u nás slabšia, testuje sa u nás už štvrtýkrát, tak možno aj tým to je, že mnohí ľudia sú v karanténe, respektíve po karanténe, niektorí ochorenie aj prekonali a niektorých to možno omrzelo, že sa im nechce chodiť,“ povedal pre TASR starosta Ján Šurkala. Zborov má spolu zhruba 3500 obyvateľov. V minulom kole zaznamenali v obci z 1646 testovaných 32 pozitívnych prípadov, čo znamená 1,94 percenta.

17:30 Niekoľko stoviek dánskych farmárov blokovalo na traktoroch ulice v mestách Kodaň a Aarhus na protest proti kontroverznému nariadeniu vlády zlikvidovať všetky norky chované v Dánsku s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA Podľa organizátorov zaznamenali na protestoch v oboch mestách dohromady približne 850 traktorov. Dánska vláda čelí počas koronavírusovej pandémie doposiaľ najväčšej kríze po tom, ako začiatkom novembra nariadila utratiť všetky norky chované na farmách. Na tamojších norkových farmách bola totiž zistená zmutovaná forma koronavírusu, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. Kabinet však neskôr pripustil, že toto nariadenie nemalo právny základ.

Vláda nariadila likvidáciu všetkých noriek po zistení vedcov, že zmutovaný kmeň nového koronavírusu oslabuje schopnosť tvorby protilátok a môže spôsobiť, že budúce vakcíny budú neúčinné. Agentúra AP však uvádza, že neexistuje dôkaz, ktorý by podporoval tvrdenie o väčšej odolnosti zmutovaného kmeňa voči prípadnej vakcíne. V súvislosti s nariadením zlikvidovať všetky norky sa dánsky minister pre potraviny a rybolov Mogens Jensen rozhodol v stredu odstúpiť. Vo funkcii ho nahradil Rasmus Prehn.

16:55 V nemocnici v košickej Šaci v piatok plošne otestovali antigénovými testami viac ako 800 zamestnancov. „Z 331 adminis­tratívnych pracovníkov a zamestnancov ambulancií bez lôžok sme nezaevidovali ani jeden pozitívny prípad. Na oddeleniach sa počas piatkového plošného testovania v Nemocnici Agel Košice-Šaca vyskytli štyri pozitivity,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Antigénové testovanie sa v nemocnici koná v určených miestnostiach, ide o takzvané červené ambulancie. Odpad, ktorý vznikol počas testovania, prešiel pred opustením priestoru červenej ambulancie dôkladnou dezinfekciou a až následne ho transportovali. „Uzavretý a označený putoval do skladu nebezpečných odpadov a zabezpečí sa jeho ekologická likvidácia,“ informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

16:22 Minister Naď tiež upozornil, že podobne ako pri predchádzajúcich kolách testovania každý otestovaný človek odchádza z odberného miesta s certifikátom. Teraz ich však oproti predchádzajúcim testovaniam nijako nezvýhodňuje. Vyjadril sa aj k otázke aktuálneho odmeňovania zdravotníkov. „V záujme administratívneho zjednodušenia výpočtu bola tentoraz odmena stanovená paušálne na 200 eur za každý testovací deň,“ uviedol Naď.

Minister obrany tiež odmietol špekulácie o tom, že odovzdávanie údajov do centrálneho systému dát trvá aj viac ako týždeň. „Chcem upozorniť, že do 48 hodín sú všetky údaje o pozitívne testovaných ohlásené na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva tak, aby ich pracovníci mohli, podobne ako pri PCR testoch, dohľadávať kontakty a vykonávať ďalšie príslušné úkony,“ dodal Naď s tým, že regionálnym hygienikom po celom Slovensku naďalej pomáha 300 vojakov.

16:10 Priebežné štatistiky naznačujú, že pri nižšej účasti viaceré okresy vykážu vyššiu mieru pozitivity než pred dvomi týždňami. „Máme potvrdené takmer z každého regiónu, že na testovanie prichádzajú ľudia, ktorí pociťujú nejaké príznaky a tým sa zvyšuje percento pozitívnych prípadov v jednotlivých samosprávach. Chcel by som poprosiť starostov a primátorov, že ak chceme mať spoločne čo najpresnejšie číslo o zamorenosti regiónov, mali by sa nejakým spôsobom posnažiť motivovať svojich obyvateľov k vyššej účasti,“ podotkol minister obrany Naď.

15:56 Na štvrtom kole testovania na koronavírus sa v sobotu k 12.00 h zúčastnilo 31 548 ľudí. Pozitívny test malo 602 z nich, čo v priemere predstavuje 1,91 percenta. Najväčšie číslo pozitívne testovaných bolo pod veliteľstvami Hlohovec a Zvolen. Na brífingu v Púchove o tom v sobotu informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že evidujú približne tretinový záujem oproti testovaniu pred dvoma týždňami.

15:20 Spojené štáty v piatok zaznamenali 195 542 nových prípadov nákazy koronavírusom. Prekonaný tak bol doterajší rekord z predošlého dňa, keď v krajine zaevidovali 187.833 infiko­vaných, vyplýva z najnovších údajov baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Za posledných 24 hodín v USA pribudlo 1858 nových úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Ako vyplýva z databázy Covid Tracking Project (CTP), v krajine dosiaľ evidujú 82 178 hospita­lizácií, píše denník The Wall Street Journal.

Spojené štáty sú v celkovom počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom i počte úmrtí dlhodobo najviac postihnutou krajinou na svete. Od začiatku pandémie v krajine potvrdili 11,9 milióna infekcií a najmenej 254 413 súvisi­acich úmrtí.

14:33 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 14 580 prípadov infekcie koronavírusu. Ide o vôbec najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Doteraz najvyšší denný nárast prípadov nákazy (14 575) zaevidovali na Ukrajine za štvrtok. Od začiatku pandémie zaznamenala Ukrajina 612 665 prípadov nákazy. Za posledných 24 hodín pribudlo aj 215 nových úmrtí, čím sa celkový počet obetí epidémie v krajine zvýšil na 10 813. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 7989 ľudí, od začiatku pandémie už celkovo 282 313.

13:58 Záujem Púchovčanov o antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 je zatiaľ menší ako v prvých dvoch kolách. Kým pred dvomi týždňami počas úvodných štyroch hodín otestovali takmer 2 700 ľudí, počas dnešného predpoludnia vykonali odberné tímy približne 900 testov. „Všetkých 13 odberných miest bolo otvorených načas, podľa neoficiálnych informácií bolo do 12:00 otestovaných 900 ľudí vrátane záujemcov mimo mesta Púchov. Z tohto počtu tvorili dve percentá pozitívne otestovaní,“ informovala púchovská samospráva na sociálnej sieti.

Vysoká miera pozitivity v Púchovskej doline podľa primátorky Henekovej môže súvisieť s viacerými faktormi. „Máme tu veľké priemyselné parky, zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú obyvateľov z celého okresu, tí sa tu stretávajú. Sme tiež pohraničný okres, sú tu pendleri, takisto aj žiaci chodili na stredné a vysoké školy do Českej republiky. Okrem toho ide o rekreačnú oblasť, tým pádom je tu viac turistov,“ skonštatovala primátorka. Verí, že plošné testovanie prinesie nižšie čísla pozitívnych a okres sa ozdraví.

13:10 Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval svojich spoluobčanov, aby necestovali počas vianočných sviatkov, keďže vláda plánuje väčšinu opatrení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou predĺžiť. Informovala o tom agentúra AFP. Morawiecki takisto oznámil, že predajne v nákupných centrách sa znovu otvoria od 28. novembra. Reštaurácie, bary, posilňovne, kiná a divadlá však zostanú zatvorené minimálne do 27. decembra. Zatvorené zostanú aj školy, kde bude naďalej prebiehať dištančná výučba.

„Situácia je stále veľmi vážna,“ vyjadril Morawiecki znepokojenie nad vysokou smrtnosťou infikovaných koronavírusom nového typu v Poľsku, aj keď podotkol, že počet nových prípadov sa stabilizoval. Poľské ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že v krajine pribudlo od piatka ďalších 574 úmrtí na ochorenie COVID-19. Chorobe tak podľahlo už celkovo 13 288 ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine aj 24 213 prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 843 475.

12:14 Plošné testovanie prebieha aj v obci Markovce v okrese Michalovce, kde v minulých dvoch kolách testovania mali vysokú mieru pozitívnych prípadov – 8,82 percenta a 6,04 percenta. Starostka Valéria Eľková si želá, aby sa ľudia prišli otestovať a výsledok bol tentoraz lepší. V meste Sečovce (okres Trebišov) zriadili tentoraz len jedno odberové miesto, a to v kultúrnom dome, predtým ich mali šesť. Podľa prednostu mestského úradu Ivana Kantora je jedno odberové miesto dostačujúce, do 11.00 h prišlo na test 68 ľudí. V Košickom kraji sa víkendové testovanie koná v 53 obciach a mestách Spišské Vlachy a Sečovce.

12:10 Zatiaľ pomerne nízky záujem občanov hlásia v sobotu viaceré obce v Košickom kraji, v ktorých sa počas víkendu koná plošné dobrovoľné testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19. V rámci kraja sa testovanie koná najviac v okrese Košice-okolie, a to v 24 obciach. „Zatiaľ to prebieha štandardne bez problémov, začalo sa o 8.00 h, evidujeme pomerne nízku účasť, tak uvidíme, čo deň prinesie,“ potvrdila dopoludnia pre TASR prednostka okresného úradu Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková. Starostovia zabezpečili podmienky na testovanie v súčinnosti s Ozbrojenými silami SR. V niektorých obciach sa testovanie vzhľadom na nízky počet obyvateľov koná len v sobotu.

11:20 Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom 4397 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo rekordných 121 pacientov, informoval v sobotu operačný štáb na stránke koronavirus.gov.hu. Doteraz najväčší denný počet obetí s hodnotou 107 zaznamenali v troch novembrových dňoch, naposledy 15. novembra. Od vypuknutia pandémie koronavírusu evidujú 170 298 nakazených a 3689 obetí na životoch. Z ochorenia sa zotavilo 40.820 osôb. Aktuálne je infikovaných 125.789 ľudí, z nich 22 percent pochádza z Budapešti.

10:57 Minister obrany Jaroslav Naď doplnil, že zmenou oproti predošlým testovaniam je aj to, že na základe požiadavky samospráv je toto kolo určené prioritne pre obyvateľov 458 určených miest a obcí. Má sa tak zistiť reálny výskyt ochorenia u ľudí, ktorí v nich naozaj žijú. Pripomenul dobrovoľnosť testovania. Naďalej verí vo vysokú účasť.

10:38 Rusko zaznamenalo za uplynulý deň rekordný počet nových prípadov koronavírusu, ako aj súvisiacich úmrtí, informovala v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie krízové centrum. Úrady zaznamenali za posledných 24 hodín 24 822 nových prípadov, celkovo od začiatku pandémie už 2 064 748. Chorobe COVID-19 podľahlo v krajine 467 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 35 778. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 26 021 ľudí.

10:15 Na Slovensku pribudlo ďalších 1 861 nakazených koronavírusom. Laboratóriá v piatok otestovali 10 554 vzoriek. Pribudlo aj 30 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Vyliečilo sa ďalších 2 372 ľudí. Ako informuje rezort zdravotníctva, pribudlo aj 369 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Viac TU.

9:53 Všetkých 537 odberových miest na ďalšie kolo testovania na ochorenie COVID-19 je otvorených. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti s tým, že jednotlivé tímy sú naplnené na 100 percent. „Personál v 541 tímoch, materiál a odberové miestnosti sú zabezpečené. Všetko ide podľa plánu, dokonca aj počasie nám dnes praje. Využite možnosť poznať svoj zdravotný stav a ochrániť tak seba a svojich blízkych,“ uviedol Naď.

9:25 Čína začala masové testovanie troch miliónov ľudí na koronavírus v časti mesta Tiencin na severe krajiny. Okrem toho otestovali 4 015 ľudí v nemocnici v Šanghaji po tom, ako sa v nej zistili dva prípady nákazy. Štátna zdravotnícka komisia v sobotu celkovo nahlásila sedem prípadov koronavírusu, ktoré neboli prinesené zo zahraničia. Patrilo k ním päť prípadov v meste Tiencin a dva v Šanghaji.

Mesto Tiencin komunitný prenos infekcií nahlásilo v piatok. Miestne úrady zareagovali uzavretím obytnej štvrte, v ktorej nakazení ľudia žijú. Zároveň uzavreli nemocnicu a materskú školu. V sobotu sa začalo masové testovanie. V Číne sa od začiatku pandémie zistilo 86 414 prípadov koronavírusu.

8:10 Donald Trump mladší, najstarší syn amerického prezidenta Donalda Trumpa, mal pozitívny test na nový koronavírus a nachádza sa v karanténe bez príznakov ochorenia. Oznámil to v piatok jeho hovorca, informovala agentúra AP. Trump mladší (42) sa podľa hovorcu dozvedel o svojej diagnóze začiatkom týždňa a dodržiava všetky zdravotnícke odporúčania pre chorobu COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje. Ide o ďalšieho z členov prezidentovej rodiny, ktorý sa nakazil koronavírusom, ktorý si v USA vyžiadal už viac ako 250 000 životov a infikoval takmer 12 miliónov ľudí.

Prezident Trump, prvá dáma Melania Trumpová a ich syn Barron sa z nákazy koronavírusom zotavili v októbri. Prezident strávil tri dni vo vojenskej nemocnici, kde mu podávali experimentálne lieky. Prezidentov najstarší syn aktívne podporoval svojho otca v kampani pred prezidentskými voľbami z 3. novembra. Počas povolebnej noci bol aj na podujatí v Bielom dome, kde sa podľa médií infikovalo koronavírusom viacero ľudí vrátane šéfa Trumpovej kancelárie Marka Meadowsa, uviedla agentúra DPA. Priateľka Donalda Trumpa mladšieho Kimberly Guilfoyleová mala pozitívny test na koronavírus v júli.

8:05 V Česku za piatok zaznamenali 5 809 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je pokles o 1 548 potvrdených infikovaných v porovnaní s rovnakým dňom minulého týždňa. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré v sobotu ráno zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. Česko aktuálne eviduje 90 669 aktívnych prípadov nákazy. Doteraz sa z ochorenia COVID-19 v krajine vyliečilo 389 873 ľudí.

Do piatka 18.05 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 6307 pacientov. Celkovo sa v Českej republike od začiatku pandémie nakazilo 487 563 ľudí. V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v krajine 7021 pacientov, z nich 62 za posledný deň. Údaje o úmrtiach však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní; ministerstvo zdravotníctva ich počas dňa aktualizuje. Od pondelka v ČR uvoľnia epidemiologické opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Tamojšia vláda v piatok rozhodla o znížení úrovne rizika v rámci Protiepidemického systému (PES) z najvyššieho piateho na štvrtý stupeň, oznámil český minister zdravotníctva Jan Blatný. (tasr)

8:00 Na Slovensku sa koná tretie kolo plošného testovania, tentoraz však je úplne dobrovoľné a týka sa len vybraných obcí. Tu je zoznam (v pdf). Pred odbernými miestami sa rady netvoria, ľudia sa neponáhľajú možno aj kvôli studenému počasiu, keďže teploty na mnohých miestach Slovenska sú okolo bodu mrazu. Na toto kolo testovania antigénovými testami mohli vyčleniť do 8000 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Armáda pomáhala aj pri predchádzajúcich kolách testovania, jej ďalšie využitie musel opätovne schváliť vládny kabinet.

7:30 V severotalianskej autonómnej provincii Južné Tirolsko sa od piatka koná plošné testovanie obyvateľov na vírus SARS-CoV-2, ktoré podľa úradov pomôže odhaliť bezpríznakových ľudí s infekciou, a zníži tak rýchlosť šírenia nákazy. Vedenie provincie dúfa, že rýchlotest, ktorý môžu všetci podstúpiť dobrovoľne a zadarmo, si do nedele nechá urobiť až 70 percent obyvateľov, teda okolo 350 000 ľudí, uviedla agentúra DPA.

Južné Tirolsko (Südtirol) alebo tiež Alto Adige (Alto Adige) je jednou z dvoch provincií regióne Trentino-Alto Adige (Tridentsko-Horná Adiža). Alpská oblasť leží pri hraniciach s Rakúskom a jej strediskom je mesto Bolzano.

Provincia zriadila vyše 200 odberových miest, kde si ľudia protilátkový rýchlotest môžu nechať urobiť. Na testy môžu doraziť aj deti od piatich rokov. V hustejšie osídlených oblastiach dostali obyvatelia vopred vedieť, kedy majú možnosť na testy prísť tak, aby sa na odberových miestach netvorili rady. Výsledky sa dozvedia prostredníctvom e-mailu alebo SMS správy. Za prvý deň sa nechalo otestovať 103 580 ľudí, 1 572 z nich, teda asi 1,5 percenta, malo pozitívny výsledok a muselo ísť do karantény. Úrady si od plošného testovania sľubujú odhalenie asymptomatických prípadov nákazy predtým, ako sa budúci týždeň otvoria škôlky a základné školy.

Provincia patrí k regiónom, ktoré v Taliansku teraz majú najvyššiu mieru nákazy a je zaradená do takzvanej červenej zóny, kde platia najprísnejšie opatrenia vrátane podstatného obmedzenia pohybu. V piatok laboratória v tomto regióne hlásili cez 700 nových prípadov infekcie.

Podľa epidemiológa Stephana Ortnera z výskumného centra EURAC v Bolzane môže byť plošné testovanie pri potieraní epidémie rovnako účinné ako dlhodobá karanténa. Aby sa ale pozitívny efekt testovanie mohol prejaviť, je potrebné, aby testy absolvovalo aspoň 70 percent obyvateľov.

Plošné testy na koronavírus nedávno počas dvoch víkendov úspešne urobilo 5,5 milionové Slovensko; laboratória pritom odhalili viac ako 50 000 nakazených. Na hromadné testovanie sa chystá aj Rakúsko. (čtk)

206 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie