Zohriať sa za čo najmenej peňazí

Ceny energií stúpajú a bežný človek sa pýta, kde by mohol nejako ušetriť. Vykurovanie priestorov si nemusíme zbytočne predražovať. Niekedy stačí správna investícia, a tá nám prinesie dlhodobú úsporu. Na zásady úsporného vykurovania sme sa spýtali projektanta ústredného kúrenia Ing. Jozefa Srnáka.

26.10.2004 10:58
debata

Nenechajme teplo unikať

Skôr než začneme uvažovať o iných opatreniach, treba zabezpečiť, aby bol dom, či iný vykurovaný priestor, dobre zateplený. Ani si neuvedomujeme, kadiaľ nám teplo uniká. Nie sú to len dvere a okná, ale aj obvodové steny, podlaha, či strop.

Kvalitný kotol s dobrou reguláciou

Pri výbere kotla by sme mali prihliadať na dobrú reguláciu. Mal by rýchlo reagovať na zmenu teploty vo vykurovanom priestore, či vonku (ak je senzor umiestnený na vonkajšej časti budovy). „Podľa normy by mala byť teplota v našej obývačke, či spálni 20 stupňov Celzia. Ľudia u nás ale majú radi teplúčko, tak si dávajú 22 – 24 stupňov,“ konštatuje Ing. Jozef Srnák.

Čo sa týka typu kotla podľa zdroja energie, najpopulárnejšie sú, prirodzene, plynové, hoci sa u nás predávajú i kotly na elektrinu, drevo, uhlie, naftu, propán, či nejaký alternatívny zdroj vykurovacej energie (napr. biomasa).

Dôležitá je aj životnosť komponentov kotla. Platí zásada, že zahraničná výroba kotla zaručuje kvalitu jeho komponentov, a teda aj jeho životnosť? „Nie je to vždy tak,“ tvrdí Srnák. Na otázku, ako teda kúpiť kotol, ktorý je cenovo dostupný bežnému spotrebiteľovi a pritom spĺňa požiadavku kvality, odpovedá: „Takýmto parametrom vyhovujú najviac kotle montované slovenskou pracovnou silou z kvalitných zahraničných komponentov. U nás takýmto požiadavkam najviac zodpovedajú kotle Protherm. Plnia všetky funkcie špičkových kotlov a ich vývoj rýchlo reaguje na nové veci, prichádzajúce zo západu.“

Aj radiátory a potrubia šetria

Výmenou radiátorov, ktoré rozvádzajú vodu zohriatu kotlom, takisto môžeme ovplyvniť spotrebu energie. Staré článkové (či už oceľové alebo kvalitnejšie liatinové) majú totiž priveľký objem, a preto na vyhriatie potrebného množstva vody spotrebujú viac energie. Modernejšie panelové radiátory sa inštalujú nielen z estetických dôvodov. Majú malý objem, a práve preto omnoho väčší výkon.

Čo sa týka rozvodného potrubia – tu platí ten istý princíp. Čím väčšie potrubie, tým viac vody, a o to viac plynu, či iného zdroja energie, potrebného na jej zohriatie.

Keď treba teplú vodu

Kotly podľa spôsobu ich uchytenia delíme na stacionárne (položené na podlahe) a závesné.
Okrem toho, že nám vykúria priestory, niektoré zabezpečujú aj ohrev úžitkovej vody – a to prietokovým spôsobom, najmä v menších rodinných domoch, alebo v zásobníkoch teplej vody. Zásobník môže byť zabudovaný v kotle alebo umiestnený samostatne vedľa kotla či pod ním. Ohrev vody v zásobníkoch je vhodný najmä pri vyšších nárokoch na spotrebu úžitkovej vody.

Maximálna úspora

Na otázku, aké sú najnovšie trendy, čo sa týka úsporného vykurovania, spomína Srnák kondenzačné kotly. Tie okrem „bežnej“ energie využívajú aj teplo zo spalín. Tieto kotly majú účinnosť až 106 –108 percent oproti bežným kotlom s účinnosťou asi 92 percent. Vyrábajú sa už i na Slovensku, napríklad stacionárny typ Lev z Prothermu, ktorý sa ako prvý na slovenskom trhu cenovo blíži k bežným kotlom.

Pri normálnom nízkoteplotnom kotle odchádzajú spaliny s teplotou asi 120 – 130 stupňov Celzia do komína, či priamo von. Kondenzačné kotly odovzdávajú toto teplo studenej vode pritekajúcej zo systému a prihrejú ju – takže na jej dohriatie, skôr než ide naspäť do systému, stačí menšie množstvo plynu.

Na čo treba prihliadať pri umiestňovaní kotla?

Trendom sú turbokotly, ktoré na rozdiel od komínových kotlov nemajú nijaké špeciálne nároky na priestory, v ktorých sú umiestnené. Môžeme ich inštalovať ako súčasť nábytku. Komínové kotly okrem toho, že splodiny odvádzajú do komína, čerpajú vzduch z miestnosti, v ktorej sú umiestnené – treba preto zabezpečiť dostatočný prívod vzduchu na spaľovanie. Turbokotly majú odvod spalín a prívod vzduchu zabezpečený špeciálnym dvojitým potrubím ústiacim cez stenu alebo strechu do vonkajšieho prostredia. Kotol s prídavným ohrievačom možno u niektorých výrobcov prepojiť vkusným rámom, aby pôsobili kompaktnejšie a estetickejšie.
 

debata chyba

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...