Nemecko a Španielsko už majú očkovacie plány

Pokojný priebeh a výrazne nižšiu účasť oproti minulým povinným kolám hlásili viaceré mestá a obce na východe Slovenska, kde sa tento víkend konalo dobrovoľné kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. Počas sobotného testovania dosiahla pozitivita 1,98 percenta, dnes je to zatiaľ 2,62 percenta.

22.11.2020 08:00 , aktualizované: 22:13
markovce zemplín testovanie koronavírus Foto: ,
Rekordérom na celom Zemplíne bola po druhom kole testovania obec Markovce v michalovskom okrese. 22.11.2020
debata (89)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:13 Francúzske úrady nariadili likvidáciu všetkých noriek chovaných na farme neďaleko Paríža po zistení, že sa medzi týmito zvieratami objavila zmutovaná forma koronavírusu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP. Podľa francúzskej vlády bolo utratených približne 1000 noriek chovaných na tejto farme. Zlikvidované boli aj všetky živočíšne produkty pochádzajúce z týchto zvierat. Francúzsko eviduje na svojom území štyri norkové farmy. Na jednej z nich sa nákaza nepotvrdila. Úrady však stále čakajú na výsledky analýzy vzoriek z dvoch fariem. Vláda tiež oznámila, že nákaza sa nepotvrdila u farmárov, ktorí sa so zvieratami dostali do kontaktu.

20:58 Británia, Francúzsko a Taliansko dnes oznámili ďalšie tisíce potvrdených prípadov koronavírusu, dnešné bilancie sú však nižšie ako v sobotu. S odvolaním sa na úrady týchto krajín, ktoré majú v absolútnych číslach jedny z najvyšších prírastkov infekcií v Európe, o tom informovala agentúra Reuters. V 66-miliónovom Francúzsku dnes počet nakazených vzrástol o 13 157 na 2,14 milióna. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zomrelo ďalších 215 infikovaných pacientov. Taliansko za posledných 24 hodín zaznamenalo 28 337 novo nakazených, o deň skôr to bolo cez 34 000.

20:49 Španielsky premiér Pedro Sánchez dnes ohlásil, že krajina začne od januára s očkovacím programom. Španielsko a Nemecko sú podľa šéfa španielskej vlády prvými európskymi krajinami, ktoré predstavili kompletný plán podaní vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Na jej vývoji teraz pracujú desiatky spoločností po celom svete. Viac ako 46-miliónové Španielsko má po Francúzsku v absolútnych číslach druhú najvyššiu bilanciu nakazených v Európe. Koronavírus sa tu preukázal u 1,5 milióna ľudí, z ktorých ich bezmála 47 000 zomrelo.

20:10 Norkovú farmu v Príbovciach v okrese Martin v súvislosti so šírením nákazy koronavírusu nezatvoria. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) to uviedla v liste, ktorý na sociálnej sieti zverejnila Sloboda zvierat. ŠVPS tak reagovala na otvorený list, ktorý Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) adresovali ochranárske organizácie Zvierací ombudsman, Humánny pokrok a Sloboda zvierat. Tie v otvorenom liste žiadali, aby MPRV SR zatvorilo uvedenú norkovú farmu, pretože by mohla byť potenciálnym zdrojom nákazy koronavírusu.

Ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš v odpovedi uviedol, že situácia s prenosom nákazy koronavírusu je na Slovensku iná ako v prípade norkových fariem v Dánsku, Španielsku, Holandsku či Francúzsku. Podľa Bíreša mali uvedené krajiny problémy s nákazou noriek už pri prvej vlne pandémie, zatiaľ čo na Slovensku neboli u noriek zaznamenané žiadne klinické príznaky nákazy koronavírusom.

20:03 Ak sa v obci Jasenie v Breznianskom okrese prišlo dať počas dvoch kôl otestovať na nový koronavírus zakaždým zhruba 700 a aj viac ľudí, o tretie kolo, ktoré dedina musela zorganizovať počas tohto víkendu, bol záujem minimálny. Odberové miesto preto v nedeľu zatvorili skôr než o ôsmej večer. Pre TASR to konštatoval starosta Jasenia Marek Kordík. Ak by sa testovanie malo opakovať aj v decembri, ako už bolo avizované, nevie, ako to utiahnu z obecného rozpočtu, keďže „peniaze obciam za testovanie sú stále a už dlho iba na ceste“.

19:23 Podobne to bolo s nízkou účasťou aj v obci Plavecký Mikuláš v okrese Malacky. „Do nedeľňajšej 18. hodiny prišlo 201 ľudí, 106 bolo rezidentov, 95 cudzích. Zaznamenali sme šesť pozitívnych prípadov, všetky sa týkali tých, ktorí majú trvalé bydlisko inde,“ informoval starosta Peter Válek. V porovnaní s účasťou počas celoplošného testovania na prelome októbra a novembra prišla z radov rezidentov na víkendové testovanie približne štvrtina.

Okrem spomínaných obcí sa víkendové testovanie týkalo v rámci Bratislavského kraja ešte dvoch ďalších – Vinosadov v Pezinskom okrese a obce Reca pri Senci. Vinosady na sociálnej sieti hlásili takisto nízku účasť, v sobotu otestovali 223 ľudí, pozitívni boli šiesti, všetci s trvalým pobytom inde.

19:20 V obciach na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), kde sa konalo víkendové pretestovanie na koronavírus, bola účasť výrazne nižšia ako počas celoplošného testovania pred tromi týždňami. Obce tiež hlásia, že medzi tými, ktorí sa prišli otestovať, boli výrazne zastúpení nerezidenti, ich sa tiež týkali pozitívne testy. V Hrubom Šúre v okrese Senec sa v sobotu prišlo otestovať 257 ľudí, v nedeľu k 18.00 h ich bolo 175. „Z celkového počtu 432 bolo 256 tých, ktorí v obci nemajú trvalý pobyt. Z domácich sa podľa počtov dala otestovať necelá štvrtina,“ priblížil pre TASR starosta obce Adrián Takács. „Pozitívnych testov bolo za oba dni 17, vo všetkých prípadoch ide o ľudí, ktorí nežijú v obci,“ dodal.

18:48 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) schválil v sobotu núdzové použitie experimentálneho prípravku od spoločnosti Regeneron Pharmaceuticals na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Ide o prípravok, ktorý pri liečbe tohto ochorenia dostával aj americký prezident Donald Trump. Informoval o tom v nedeľu denník The Guardian.

FDA uviedla, že tento prípravok obsahujúci monoklonálne protilátky by sa mal podávať pediatrickým i dospelým pacientom s miernym až stredne ťažkým priebehom tohto ochorenia, ktorí boli pozitívne testovaní. Liek sa môže podávať aj pacientom, u ktorých je vysoké riziko, že ochorenie u nich bude mať závažný priebeh. Patria sem osoby staršie ako 65 rokov alebo chronicky chorí ľudia. Úrad tiež dodal, že táto liečba nie je povolená pre pacientov, ktorí sú pre nákazu novým koronavírusom hospitalizovaní alebo potrebujú byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. U týchto pacientov sa totiž priaznivé účinky tejto liečby nepreukázali.

18:10 V ďalšom okresnom meste Levoča vytvorili sedem odberných miest s 11 pracoviskami, ani tam sa netvorili dlhšie rady. „Za sobotu bolo testovaných 1329 obyvateľov Levoče, z toho bolo 20 pozitívnych,“ povedal primátor Miroslav Vilkovský. V minulých kolách v Levoči otestovali za oba dni zhruba po 6300 občanov. Primátor pred prebiehajúcim testovaním vydal rozhodnutie, že sa na ňom môžu zúčastniť len osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na území Levoče. Argumentoval tým, že pokiaľ nejde o celoplošné testovanie, ale týka sa vybraného mesta, mali by sa testovať len jeho obyvatelia, aby bol aj výsledok za mesto relevantný.

18:05 V okresnom meste Sabinov odhaduje primátor Michal Repaský aktuálnu účasť na zhruba pätinu oproti minulým dvom testovacím kolám. V meste zriadili opätovne desať odberných miest, rady sa pred nimi netvorili. „Za sobotu sme mali 954 otestovaných ľudí a šiestich pozitívnych, z toho traja boli mimo Sabinova,“ povedal Repaský pre TASR. Podľa neho sa očakával pokojný priebeh, návrhy mesta znížiť počet odberných miest vojaci neakceptovali. Veľký prínos v boji s nákazou vidí primátor v zriadení mobilného odberného miesta na antigénové testy v Sabinove, čo tiež mohlo mať vplyv na aktuálnu nižšiu účasť občanov.

17:34 Do 12. hodiny sa počas druhého dňa plošného testovania otestovalo 14 529 osôb. Ako informoval na facebooku minister obrany SR Jaroslav Naď, 380 z testovaných malo pozitívny test. Pozitivitu tak zaznamenali u 2,62 percenta osôb. Dnes sa testuje na celkovo 445 odberových miestach, ktoré boli materiálovo aj personálne zabezpečené. Odberové miesta sú otvorené do 20:00.

Do priebehu testovania sa celkovo zapojilo 4 164 ľudí, z toho 1 226 profesi­onálnych vojakov a zamestnancov rezortu obrany, 449 policajtov, 27 hasičov, 63 príslušníkov finančnej správy, 1 588 zdravotníkov, 787 administra­tívnych pracovníkov a tiež 24 dobrovoľníkov.

17:17 Tisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na pohrebe patriarchu srbskej pravoslávnej cirkvi Irineja, ktorý tento týždeň zomrel na následky koronavírusu. Viacerí prítomní však ignorovali preventívne opatrenia proti šíreniu pandémie. Väčšina kňazov a mnohí smútiaci počas omše v Katedrále svätého Sávu v srbskom hlavnom meste Belehrad nenosili rúška ani nedodržiavali spoločenský odstup, bozkávali sklenený štít zakrývajúci Irinejove pozostatky a na sväté prijímanie bola použitá jediná lyžica.

Irinej (90) skonal v piatok, tri týždne po pohrebe hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore Amfilohijeho Radoviča, ktorý zomrel na zápal pľúc spôsobený ochorením COVID-19. V zaplnenom kostole, kde zaňho vtedy viedol modlitby, taktiež mnohí zúčastnení nemali rúška, nedodržiavali rozostupy a viacerí pobozkali biskupovo telo uložené v otvorenej rakve.

16:45 V Oščadnici a Zázrivej sa zatiaľ plošného pretestovania zúčastnila ani nie tretina ľudí. Viac záujemcov sa podľa veliteľa odberného miesta v Oščadnici dostavilo v sobotu, nedeľa bola veľmi pokojná. Celkovo vraj zachytili niečo cez percento nakazených, čo je porovnateľné s predchádzajúcim stavom. Viac TU.

16:15 V Poľsku pribudlo od soboty 18 467 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 330 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v nedeľu poľská televízia TVN24 s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Na celkových 861 331 tak stúpol počet prípadov nákazy, ktoré Poľsko zaznamenalo od vypuknutia pandémie. Ochorenie si tam doteraz vyžiadalo 13 618 obetí na životoch. Spomedzi 330 nových obetí zomrelo 74 ľudí na COVID-19, zvyšní mali okrem nákazy aj pridružené choroby.

Podľa nedeľňajších údajov ministerstva je aktuálne hospitalizovaných 22 094 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 356 130 osôb je v karanténe a 22 156 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ v Poľsku vyliečilo 423 971 ľudí.

14:50 Južná Kórea zavedie od utorka prísnejšie opatrenia v širšej oblasti hlavného mesta Soul. Dôvodom je zastaviť nárast počtu osôb nakazených koronavírusom. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. Kórea hlásila za posledný deň 330 nových prípadov nákazy, pričom počet prípadov presahuje hranicu 300 už piaty deň po sebe. Kórea dosiaľ celkovo zaznamenala 30 733 prípadov tejto infekcie a 505 úmrtí, uviedlo Kórejské stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). „Tretia vlna ochorenia COVID-19 je v plnom prúde,“ uviedol podľa agentúry Reuters minister zdravotníctva Pak Nung-hu na tlačovej konferencii v Soule. Dodal, že situácia je podľa neho mimoriadne vážna.

14:02 Splnomocnenec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre boj s ochorením COVID-19 David Nabarro očakáva tretiu vlnu pandémie koronavírusu v Európe na začiatku roka 2021, ak krajiny zopakujú prístup, akým voči pandémii bojovali počas druhej vlny. Informovala o tom agentúra Reuters. „V letných mesiacoch (európske štáty) nezvládli vybudovať potrebnú infraštruktúru po tom, čo dostali prvú vlnu pod kontrolu,“ uviedol Nabarro v rozhovore pre švajčiarske noviny Solothurner Zeitung. „Teraz máme druhú vlnu pandémie. Ak nevybudujú potrebnú infraštruktúru, začiatkom budúceho roka budeme zažívať tretiu vlnu,“ upozornil.

Európa v súčasnosti opäť zažíva prudké nárasty infikovaných: v Nemecku a vo Francúzsku v sobotu zaznamenali 33 000 ďalších prípadov nákazy, vo Švajčiarsku a v Rakúsku denne pribúdajú tisíce infikovaných, pričom Turecko evidovalo rekordných 5532 nových prípadov. Nabarro v tomto smere pochválil reakciu ázijských krajín, ako je Južná Kórea, kde je relatívne nízky počet prípadov nákazy koronavírusom. „Ľudia dodržiavajú odstup, nosia rúška, sú v karanténe, keď sú chorí, umývajú si ruky…a tým chránia najohrozenejšie skupiny,“ povedal. Nabarro tiež podotkol, že Ázia neuvoľnila epidemiologické opatrenia predčasne.

13:35 Záujem o dobrovoľné testovanie na ochorenie COVID-19 v meste Sečovce (okres Trebišov) je zatiaľ v priebehu nedele ešte nižší než v sobotu. Potvrdil to prednosta mestského úradu Ivan Kantor. V meste je zriadené jedno odberné miesto, a to v kultúrnom dome. Za sobotu na ňom otestovali 211 ľudí. „Z toho 37 nebolo Sečovčanov. Jeden bol pozitívny, ktorý bol z okresu Michalovce. K dnešku evidujeme momentálne 17 ľudí, čiže je úplne nízka účasť. Ale čakali sme to, keďže je to dobrovoľné,“ povedal pred poludním Kantor.

Sečovce boli zaradené do aktuálneho kola plošného testovania aj napriek tomu, že v minulom kole mali celkovo pod jedno percento pozitívne testovaných, presne 0,73 percenta. V zozname sa však mesto chybne objavilo osobitne s vyčlenením výsledkov len z jedného odberového miesta z celkových šiestich, a to tam, kde bola miera pozitívnych testovaných 1,04 percenta.

13:10 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 12 079 na celkovo 624 744, informovala v nedeľu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 138 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 10 951. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 4604 ľudí, od začiatku pandémie už 286 917.

12:38 Aktuálna pomoc aktérom v kultúrno-kreatívnom priemysle je témou prvého zo série podcastov, ktorými chce hnutie OĽANO reagovať na aktuálne témy. „Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) bude objasňovať avizovanú schému pomoci, zameranú na jednotlivcov v kultúrno-kreatívnom sektore, osobitne tých, ktorí doteraz z rôznych príčin prepadli cez sito sociálnej pomoci počas pandémie,“ vysvetlil hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Matúš Bystriansky. O situácii v kultúre bude v podcaste hovoriť aj parlamentný poslanec a herec Robert Halák.

12:12 Testovanie na koronavírus v meste Čadca je plynulé a prebieha pokojne. Na sociálnej sieti o tom v nedeľu informoval čadčiansky primátor Milan Gura. „Nikde sa netvoria rady. Pred odberovými miestami neevidujeme situáciu, že by prichádzali občania vo veľkom počte a čakali na odbery,“ zhodnotil Gura. Primátor doplnil, že v sobotu sa do odberných miest v meste prišlo testovať 1601 ľudí. „Z toho 21 prípadov bolo identifikovaných ako pozitívnych. Infekčnosť za sobotu predstavovala 1,31 percenta,“ vyčíslil.

11:42 V čase, keď v Turecku začal prvý víkendový zákaz vychádzania, zaznamenali v krajine najvyšší denný počet nových pacientov s ochorením COVID-19. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva v sobotu túto diagnózu určili 5532 ľuďom, čo je približne o 400 viac, ako zaznamenali pri doterajšom maxime ešte v apríli.Celkový počet infikovaných sa v Turecku vyšplhal na číslo 440 805. „Krajina polmesiaca“ v sobotu tiež informovala o ďalších 135 súvisiacich úmrtiach, čím sa počet obetí od marca zvýšil na 12 219.

Turecko však nezverejňuje údaje o asymptomatických prípadoch, čo podľa kritikov maskuje skutočný rozsah nákazy. Víkendový zákaz vychádzania začal platiť v sobotu o 20:00. Deň predtým úrady vydali nariadenia o zatvorení reštaurácií, kaviarní a iných prevádzok.

11:24 Vláda neplánuje zaviesť zákaz cestovania počas vianočných sviatkov. V dnešnej diskusnej relácii V politike televízie TA3 to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Dodal, že by v tejto súvislosti malo ísť o spoločenskú dohodu necestovať a zdržať sa doma. Premiér tiež povedal, že nižší záujem v tomto kole plošného testovania očakávali, pretože predtým to bolo „trošku dobrovoľne nasilu“. Viac v článku Matovič: Žiaden salám-párky, plošné testovanie o dva týždne bude zrejme povinné.

11:18 Záujem obyvateľov Čadce o antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 je podstatne menší ako v prvých dvoch kolách. Ako informovala čadčianska radnica na sociálnej sieti, v sobotu sa prišlo nechať otestovať 1 601 ľudí, z ktorých 21 bolo identifikovaných ako pozitívnych. V Čadci s nižším záujmom o testovanie počítali, počet odberných miest znížili zo 16 na 14, keď bolo zrušené jedno z dvoch odberných miest na tribúne futbalového štadióna a tiež odberné miesto na mestskom kúpalisku. Kým však pred tromi týždňami sa prišlo v prvý deň testovania nechať otestovať 8 822 ľudí a o týždeň neskôr len o dve stovky menej, teraz účasť poklesla o 80 percent.

10:40 Zriadené mobilné odberové miesta stíhajú pokrývať aktuálny dopyt po antigénovom testovaní na koronavírus. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Konštatovala tiež, že do prípadného objednávacieho systému na týchto miestach ministerstvo zdravotníctva nevstupuje. Koordinácia testovania je totiž v kompetencii zriaďovateľa mobilného odberového miesta. „Testovanie formou antigénových testov sa ukázalo ako účinný nástroj na zachytenie infekčných ľudí, a tak následnému zabráneniu šíreniu vírusu,“ dodala hovorkyňa rezortu.

Štát plánuje nakúpiť ďalších 16 miliónov antigénových testov. Potrebné sú na ďalšie kolá plošného testovania, obstarávať ich bude Ministerstvo hospodárstva SR.

10:24 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 24 581 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, celkovo od začiatku pandémie už 2 089 329, informovala v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie krízové centrum. Chorobe COVID-19 podľahlo v Rusku 401 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 36 179. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 18 008 ľudí, od začiatku pandémie už 1 595 443.

9:57 Ako informuje púchovská samospráva na sociálnej sieti, v prvý deň plošného testovania otestovali v Púchove 2 486 ľudí, čo je o 4 505 menej ako v prvý deň testovania pred dvomi týždňami. Odberné tímy odhalili 48 pozitívnych prípadov, čo zodpovedá miere infekčnosti 1,93 percenta.

„Aktuálne testovanie je dobrovoľné a napriek tomu, že sa vydávali i certifikáty, prišlo sa otestovať menej občanov. Je dosť možné, že sa prišli nechať otestovať najmä tí, ktorí pociťovali jednotlivé príznaky, a preto je aj percento pozitívne testovaných vyššie ako v minulom kole,“ zhodnotila prvý deň testovania primátorka Katarína Heneková.

Priebeh testovania bol podľa jej slov pokojný. „Predpokladám, že v takomto duchu sa bude niesť aj nedeľné testovanie, ktorého sa môžu naši občania zúčastniť. Certifikáty o absolvovaní testovania a negatívnom výsledku vyžadujú niektorí lekári ako aj nemocnice v prípade vykonávania operačných zákrokov a špeciálnych vyšetrení,“ dodala Heneková.

9:33 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Spojených štátoch v sobotu prekročil 12 miliónov. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, informovala agentúra AFP. Hranicu 11 miliónov prípadov nákazy pritom Spojené štáty prekonali iba pred šiestimi dňami – v nedeľu 16. novembra. V krajine od začiatku pandémie doteraz zaregistrovali celkom 12.019.960 in­fikovaných a 255.414 úmrtí v dôsledku COVID-19. USA sú najviac zasiahnutou krajinou sveta, pokiaľ ide o počty nakazených koronavírusom i súvisiacich obetí. V Spojených štátoch žijú približne štyri percentá svetovej populácie, krajina však eviduje asi pätinu všetkých oznámených prípadov infekcie.

9:15 Lídri G20 sa v nedeľu zaviažu, že zaplatia za spravodlivé rozdelenie vakcín, liekov a testov na koronavírus vo svete tak, aby chudobnejšie krajiny neboli opomenuté, píše sa v návrhu komuniké virtuálneho summitu skupiny, ktorý cez víkend hostí Saudská Arábia. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. „Nebudeme šetriť úsilím, aby sme zaistili, že budú rovnako dostupné pre všetkých ľudí, čo je v súlade so záväzkami členov podnecovať inovácie… Uvedomujeme si úlohu rozsiahlej imunizácie ako globálneho verejného blaha,“ cituje Reuters návrh komuniké.

Lídri G20 sa takisto majú zaviazať, že využijú všetky dostupné nástroje politiky na ochranu životov, pracovných miest a príjmov a zároveň podporia multilaterálne rozvojové banky, aby zvýšili svoje úsilie pri pomoci krajinám vysporiadať sa krízou.

8:20 Počas sobotňajšieho testovania na COVID-19 otestovali 68 888 ľudí. Z toho 1366 malo pozitívny výsledok, pozitivita teda dosiahla 1,98 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa dali otestovať. Starostom a primátorom odporučil motivovať občanov svojich obcí a miest, aby sa prišli dať otestovať ešte v nedeľu.

„To, že je nižšia účasť znamená, že čísla pozitívne testovaných v jednotlivých obciach sú vyššie. Testovať sa totižto chodia najmä ti, ktorí majú podozrenie, že by mohli byť pozitívni. To môže mať následne dopad na výber obcí a miest pre ďalšie testovanie,“ uviedol s tým, že najmä pri antigénových testoch je dôležité testovať sa pravidelne.

8:15 Na Slovensku pokračuje ďalšie kolo testovania na COVID-19 antigénovými testami vo viacerých obciach a mestách. Zriadených by malo byť vyše 400 odberných miest. Otvorené sú od 8.00 do 20.00 h. Kompletný zoznam miest a obcí, kde sa testuje, je na webstránke somzodpovedny.sk. Nachádzajú sa tam aj informácie, ako sa testuje a čo v prípade, že vyjde pozitívny výsledok. Vtedy treba ísť do domácej 10-dňovej karantény.

Na toto kolo testovania antigénovými testami mohli vyčleniť do 8000 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Armáda pomáhala aj pri predchádzajúcich kolách testovania, jej ďalšie využitie musel opätovne schváliť vládny kabinet.

8:03 V Česku v sobotu pribudlo 3 187 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 52 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v nedeľu ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva. V porovnaní s predošlou sobotou (14. november) krajina zaznamenala pokles o viac ako 1000 prípadov. Česko v súčastnosti eviduje 88.825 aktívnych prípadov nákazy. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 394 830 ľudí. Do soboty 18.00 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 6101 pacientov. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 490 750 ľudí a 7.095 zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje.

8:00 Počet registrovaných prípadov nákazy koronavírusom v strednej a východnej Európe prekonal hranicu päť miliónov. Na základe vlastných prepočtov to uviedla agentúra Reuters. Tá zároveň upozorňuje, že región, do ktorého ráta Bielorusko, Bulharsko, Českú republiku, Maďarsko, Poľsko, Moldavsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu, registruje najviac prípadov v Európe.

V minulom týždni sa v strednej a východnej Európe, ako ju vymedzuje Reuters, denne preukázalo v priemere okolo 82 000 nových infekcií, každý deň potom v priemere zomrelo vyše 1 500 pacientov s COVIDOM-19. Medzi prvú dvadsiatku štátov na svete s najvyšším počtom prípadov v absolútnych číslach patrí z tejto oblasti Rusko, Poľsko a Ukrajina.

Rusko sa v počte potvrdených prípadov ešte len ako piata krajina na svete prehuplo pre nedávny nárast počtu infekcií cez hranicu dvoch miliónov, a to po Spojených štátoch, Indii, Brazílii a Francúzsku. Ruské úrady ale zatiaľ nezaviedli celoplošné opatrenia ako na jar, a namiesto toho sa zameriavajú na cielené pravidlá v jednotlivých častiach krajiny.

V celej Európe sa koronavírus od začiatku pandémie preukázal zhruba u 15 miliónov ľudí, čo z Európy robí najzasiahnutejšiu časť sveta. V Európe potom v súvislosti s COVIDOM-19 zomrelo 346 000 ľudí. Zo svetových regiónov podľa klasifikačných kritérií agentúry Reuters je viac obetí len v Latinskej Amerike.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie