Viac ako polovica opýtaných Slovákov je proti zmene trestu za fajčenie marihuany

Viac ako polovica oslovených Slovákov je proti zmene aktuálnej podoby trestov za fajčenie marihuany. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre televíziu Markíza uskutočnila agentúra Focus od 7. do 15. októbra na vzorke 1 014 respondentov.

22.11.2020 17:59
marihuana drogy joint Foto: ,
Marihuanové jointy. Ilustračná foto.
debata (38)

Za fajčenie marihuany v súčasnosti hrozí trest odňatia slobody. Otázka v prieskume znela, či by boli respondenti za alebo proti tomu, aby sa to zmenilo a táto činnosť sa trestala iba finančnou pokutou. Možnosť „za“ si zvolilo 36,1 percenta, proti bolo 60,5 percenta a odpoveď „neviem“ si vybralo 3,4 percenta opýtaných. Voliči mimoparlamentného Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) mali najvyšší podiel odpovedí, ktoré boli proti zmene, až 76,9 percenta. Naopak, voliči Progresívneho Slovenska mali najvyšší podiel kladných odpovedí (60,2 percenta).

Predseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) v relácii televízie Markíza Na telo uviedol, že v strane nechcú požívanie marihuany dekriminalizovať, ale zmeniť spôsob trestu. Navrhujú napríklad aj verejnoprospešné práce. Voliči Slobody a Solidarity (SaS) mali odpovede v pomere 50,9 percenta za a 46,9 percenta proti zmene trestu.

Podľa bývalého ministra hospodárstva Petra Žiga (Hlas) by sa k trestom za požívanie marihuanny mali vyjadriť aj odborníci. Pomer odpovedí pri voličoch strany Hlas sa viac prikláňal proti zmene zákona (66,5 percenta) a za zmenu bolo 31 percent.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #marihuana #Richard Sulík #Peter Žiga #dekriminalizácia marihuany