Sulík predstavil "semafor zdravia", Matovič ho zopsul pod čiernu zem

Boj proti koronavírusu prebieha aktuálne na Slovensku podľa predsedu SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka chaoticky, sú ignorované názory odborníkov a riešenia sú predkladané zo dňa na deň. Preto Sulík pripravil vlastný plán boja proti koronavírusu. Podľa strany Hlas sú dva pandemické plány hanba bandy amatérov. Veronika Remišová vyzvala koalíciu, aby sa s nimi nepredháňala. Premiér Igor Matovič plán odmietol.

23.11.2020 09:10 , aktualizované: 17:21
debata (616)

Matovič vyhlásil, že Sulíkov plán je nezodpovedný a jeho kroky populistické, aby si v Bratislave mohli dať cigaretku v reštaurácii a východ krajiny by kolaboval ako Bergamo.

„Je to také nepoctivé, podlé a krivé voči tejto koalícii a vláde, že na to nemám slov,“ uviedol premiér. Podľa neho treba brať Slovensko ako celok a nie rozbiť ho na 36 „mestských štátov“. To je cesta k anarchii, dodal.

Video: Matovič a Krajčí o pláne SaS. Matovič ho označil za nezodpovedný.

Video

Žiadny plán Sulík podľa neho ani nemal robiť. Dostal za úlohu len navrhnúť kroky, ktoré by viedli k zníženiu denného počtu nakazených podľa odporúčaní pandemickej komisie a krízového štábu.

Matovič tvrdí, že Sulík návrhom otvoriť školy si berie deti ako rukojemníkov a skrýva sa za nimi ako živý štít. Podľa Matoviča on sám ide na pandemickú komisiu s tým, aby aspoň maturanti išli do školy. Premiér hovorí, že sú len dve možnosti – buď sa zavrie ekonomika, alebo sa budú musieť ľudia dať plošne otestovať. Poučenie pre premiéra z dobrovoľného testovania je, že plošné testovanie, ktoré plánuje, nemôže byť dobrovoľné.

Očkovanie bude podľa Matoviča nepovinné, ale kto očkovaný nebude, možno bude musieť nosiť rúško aj naďalej.

Sulík predstavil svoj plán

Sulík po výzve od premiéra Matoviča spred minulého týždňa predstavil v pondelok svoj vlastný pandemický plán (Semafor zdravia) na boj proti koronavírusu na Slovensku. Prezentoval ho na tlačovom brífingu spolu s predsedníčkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janou Bittó Cigánikovou a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (obaja SaS).

„Jasný, konkrétny, logický, pochopiteľný plán je to, čo nám chýba ako soľ,“ vyhlásil Sulík. Základnou myšlienkou plánu je rozlišovať medzi málo a veľmi nakazenými regiónmi. „Nepovažujem za správne uplatniť jednu sadu opatrení na celé Slovensko,“ priblížil minister hospodárstva.

Video: Sulík, Bittó Cigániková a Gröhling predstavili pandemický plán na boj proti koronavírusu.

Video

Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Presne stanovuje, ako sa majú ľudia správať, ak sa u nich prejavia symptómy, ak sa stretli s nakazeným alebo sa vrátili z červenej krajiny.

Ľudia totiž podľa Jany Bittó Cigánikovej často nevedia, čo majú robiť a ako sa majú správať. Základom je nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov a dezinfekcia. SaS taktiež navrhuje, aby dôchodcovia dostávali poštou 15 rúšok mesačne zadarmo a navrhujú aj obmedzenie bezplatnej dopravy.

Plán tiež hovorí o opatreniach, pravidlách a odporúčaniach pre celé Slovensko, pre konkrétne obvody, spomína plán testovania, rieši cezhraničný režim aj odškodnenie zatvorených či obmedzených prevádzok.

SaS tiež avizovala, že nepodporí celoplošné testovanie na celom území Slovenska, ako o ňom hovorí premiér Igor Matovič (OĽANO). Je za pretestovanie najviac zasiahnutých regiónov.

Podľa Sulíka by testovanie malo byť robené na základe nejakých dôvodov, malo by mať plán a zámer, inak neprináša výsledky a ide o „vyhodené peniaze“. „Nerobme to hlava, nehlava,“ vyhlásil.

SaS pritom vo svojom pandemickom pláne navrhuje, aby sa testovali všetci ľudia s príznakmi, ďalej, aby prebiehalo trasovanie a následné testovanie kontaktov. Podľa liberálov by sa malo testovať aj tam, kde je vysoký výskyt ochorenia, v ohniskách, ale aj pred hromadnými akciami.

Samostatný režim testovania odporúčajú na hraničných priechodoch, ďalej pre subjekty hospodárskej mobilizácie a kritickej infraštruktúry, ako aj pre veľké podniky.

Kompletný Semafor zdravia od strany SaS nájdete TU

Hlas: Dva plány? Hanba bandy amatérov

Kým doteraz Slovensko zrejme nemalo plán pre boj s koronavírusom, zrazu na stole plány dva. Jeden pripravil rezort zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a druhý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Video: Strana Hlas reaguje na protipandemický plán Richarda Sulíka.

„Sme prvá krajina v Európe, kde koaličné strany predstavujú vlastné plány na boj s koronavírusom,“ povedal Richard Raši, nezaradený poslanec a člen strany Hlas. Je to podľa neho „hanba bandy amatérov“. Podotkol, že ministerstvo zdravotníctva svoj plán dosiaľ nepredstavilo.

Pripomenul aj slová premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý celoplošné testovanie antigénovými testami označoval za atómovú zbraňa na koronavírus. „Kde sa ale atómová zbraň používa sedem ráz na jednom mieste?“ spýtal sa Raši s poukazom na doterajšie štyri kolá plošného testovania a chystané ďalšie zrejme tri. „Krajiny, ktoré mali lockdown v takej miere ako Slovensko, majú približne rovnaké výsledky alebo aj lepšie,“ dodal Raši.

Počet nových infikovaných totiž neklesá ani po štyroch kolách plošného testovania. „Je to PR akcia bez relevantných výsledkov,“ hodnotí testovanie bývalý minister zdravotníctva Raši. Výsledkom sú podľa neho finančne vyčerpané samosprávy, ktorým zatiaľ štát nekompenzoval výdavky na testovanie, a vyčerpané zdravotníctvo, keďže zdravotníci museli odoberať a vyhodnocovať vzorky.

„Vyzývame premiéra, aby prestal s prípravou celonárodného testovania, aby zrušil nákup 16 miliónov antigénových testov a využil európske obstarávanie“, dodal Raši.

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s predstavenými protipandemickými plánmi zástupcov dvoch strán vládnej koalície na sociálnej sieti uviedla, že je lepšie mať dva plány ako žiaden, a ešte lepšie je mať jeden spoločný. O to je potrebné sa podľa Čaputovej teraz usilovať.

„Oceňujem každého, kto sa k riešeniu koronakrízy stavia konštruktívne,“ dodala Čaputová. Zdôraznila, že SR potrebuje mať v pandemickej situácii podrobný a dlhodobejší plán. Poďakovala sa tiež vedcom, ktorí pri príprave oboch návrhov pomáhali.

Remišová ako rozhodca: Nerobme preteky z pandémie

Šéfka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová sa snaží upokojiť situáciu v koalícii. Tá graduje, keďže v pondelok ráno líder SaS Richard Sulík predstavil pandemický plán a ďalší pripravuje aj Marek Krajčí (OĽaNO).

Video: Remišová o priehrští pandemických plánov.

Video

„Politici by sa mali sústrediť na to, aby stanovili princípy, podľa ktorých sa bude krajina riadiť a nie pretekať sa, kto vymyslí krajší plán s krajšími farbičkami. Takéto návrhy sa majú preberať na odbornej úrovni v rámci koalície a verejnosti sa má predstaviť výsledok, plán, podľa ktorého štát postupuje. Keď každá koaličná strana začne zverejňovať svoje plány na riešenie krízy s množstvom rozdielnych kritérií, semaforov a farieb, navyše so zjavnými vážnymi nepresnosťami, ľudia v tom budú mať úplný zmätok. Je to presný opak toho, čo treba robiť,“ napísala Remišová na sociálnej sieti, ktorá už niekoľkokrát upozornila aj premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby kontroloval svoju komunikáciu smerom k verejnosti.

Za ľudí navrhuje štyri princípy, ktorými by sa mal riadiť manažment pandémie:

PREDVÍDATEĽNOSŤ: občania aj inštitúcie by mali vedieť, čo ich čaká, samozrejme pokiaľ nejde o mimoriadne rýchle zhoršenie situácie. Opatrenia sa nemôžu vyhlasovať zo dňa na deň.

PRIMERANOSŤ: ochrana životov a na druhej strane ochrana ekonomiky. Ak sa niečo v dôsledku pandémie zavrie, nasledovať musia okamžité kompenzácie.

PRIORITIZÁCIA: prioritou sú školy, keďže na rozdiel od väčšiny ostatných sektorov sa zameškané vzdelanie, stratené návyky a sociálna izolácia nedajú kompenzovať peniazmi.

PRÍPRAVA: Včasná a dobrá príprava. Momentálne sa treba pripraviť na príchod vakcíny v decembri, zverejniť vakcinačný plán a priority. Máme objednaný dostatok vakcín, potrebujeme presný plán. Pravdepodobne koncom decembra alebo začiatkom januára sa budú môcť očkovať najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva: starší ľudia v zariadeniach sociálnej starostlivosti, seniori postupne podľa veku začínajúc nad 80 rokov, zdravotnícki pracovníci a pracovníci v sociálnej oblasti.

Rovnako dôležité bude organizačné zabezpečenie očkovania a komunikačný plán, aby ľudia vedeli čo a prečo sa robí, aby mali informácie o rozsiahlom testovaní účinnosti a bezpečnosti vakcín.

„Vyzývam koaličných partnerov, aby sa prestali zbytočne predháňať, ale radšej počúvali odborníkov a multidisciplinárne tímy a podľa toho jednotne a dôsledne postupovali. Len spoločnými silami a jednotnou komunikáciou pandémiu dokážeme zvládnuť,“ dodala na sociálnej sieti Remišová.

© Autorské práva vyhradené

616 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koronavírus #pandemický plán