Matovič: Ak urobia dohodu s mafiou, OĽaNO vystúpi z koalície

Ak by sa niektorá vládna strana dohodla s opozíciou a zvolili by v parlamente kandidáta na generálneho prokurátora (GP), OĽaNO by vystúpilo z koalície. Sme rodina pripomína zelenú kartu.

23.11.2020 09:59 , aktualizované: 20:44
Igor Matovič Foto:
Premiér Igor Matovič
debata (505)

Ak by sa niektorá vládna strana dohodla s opozíciou a zvolili by v parlamente kandidáta na generálneho prokurátora (GP), OĽaNO by vystúpilo z koalície.

V parlamente sa v pondelok končí verejné vypočutie kandidátov na generálneho prokurátora. Predbežne by poslanci mali o budúcom šéfovi prokuratúry hlasovať v stredu.

Podľa Matoviča by v prípade, ak by generálneho prokurátora zvolila niektorá koaličná strana s podporou opozície, jeho hnutie vystúpi z koalície. „Upozornil som koaličných partnerov, ešte pred vypočúvaním, že sa mi dostalo do uší, že niektoré politické strany urobili dohody s mafiou či jednou alebo druhou, ak by sa niečo také stalo, tak OĽaNO vystúpi z koalície a je koniec,“ povedal Matovič pred rokovaním Ústredného krízového štábu.

Sme rodina: Spoločného kandidáta podporíme

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský pre Pravdu povedal, že ak sa koalícia dohodne na spoločnom kandidátovi, Sme rodina dohodu dodrží. „Ale ak by k dohode neprišlo, platí zelená karta,“ dodal Pčolinský.

Na Matoviča z nemocnice reagoval aj líder Sme rodina Boris Kollár. „Pevne verím, že sa dohodneme na spoločnom kandidátovi s OĽaNO, prípadne s ďalšími koaličnými partnermi. Cez to všetko chcem jasne povedať, že sa vydierať nedáme,“ vyhlásil Kollár.

Remišová: Koalícia sa musí dohodnúť

Podľa šéfky koaličnej strany Za ľudí Veroniky Remišovej je dôležité, aby sa štyri vládne strany dohodli pred voľbou nového generálneho prokurátora. „Lebo nie je možné, aby generálneho prokurátora zvolila opozícia, ktorá má za sebou veľké kauzy,“ podotkla Remišová.

Remišová informovala, že požiadali koaličných partnerov o mimoriadnu koaličnú radu. Uskutočniť by sa mala ešte pred voľbou v Národnej rade. Na nej chce strana predstaviť úzky výber najlepších kandidátov a koalícia by sa mala dohodnúť na jednom mene. Podľa nej to musí byť človek, ktorý nie je vydierateľný, nemá a nemal kontakty so závadovými osobami a ľuďmi, ktorí sú podozriví z páchania trestnej činnosti, ktorý nemá závažné trhliny v životnom príbehu.

„Od začiatku preferujem možnosť, aby sa vládna koalícia po verejných vypočutiach pokúsila nájsť dohodu na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora ešte pred prvým kolom voľby,“ vyjadril sa na sociálnej sieti poslanec Ondrej Dostál (SaS). Ako pripomenul, k tomu vedie cesta cez pokojné vzájomné rokovania, „nie cez vyhrážanie sa koaličným partnerom odchodom z koalície“. Dostál dodal, že za poslanecký klub SaS vylučuje, že by sa „pokúšali robiť pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora dohody s opozíciou“.

SaS: Premiér hľadá zámienku

Koaličné strany majú mať pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora zelenú kartu, dohodla sa na tom koaličná rada. Tvrdí to strana SaS, ktorá vylučuje dohody s opozíciou. Za útokmi premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na SaS vidí zámienky na ukončenie premiérovania.

Pre TASR to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák v reakcii na premiéra. „Vylučujeme absurdné teórie a špekulácie, že by strana SaS robila akékoľvek dohody s opozíciou. Igor Matovič upodozrieva SaS neprávom, zrejme si však hľadá ďalšiu zámienku na ukončenie premiérovania,“ uviedol pre TASR Šprlák. Premiér útočí na SaS už dlhšie.

Kandidáta na šéfa GP ešte SaS nemá. Chce si počkať na vypočutie všetkých kandidátov, potom sa poradí s členmi klubu, ktorí kandidátov vypočúvali. „Následne kolegom z koalície oznámi prijateľného kandidáta,“ vysvetlil hovorca.

Opätovné získanie dôvery

Prokuratúra by sa mala zreformovať, získať si späť dôveru, a to čo najskôr. Treba sa zamerať na sporné zastavené trestné stíhania a odmietnuté veci. Pred parlamentným ústavnoprávnym výborom to počas verejného vypočúvania povedal kandidát na generálneho prokurátora Ján Šanta.

Za súčasný stav prokuratúry môže podľa neho zlyhanie kontroly. Rozšíril by preto Radu prokurátorov a posilniť by sa mala aj kontrola generálneho i špeciálneho prokurátora parlamentom. Vyhlásil, že je preverený ťažkými kauzami, preto je pripravený čeliť nástrahám budúcnosti.

Šanta presadzuje proaktívnu prokuratúru. Nemôže sa podľa neho čakať na podnety či trestné oznámenia, prokurátori majú postupovať iniciatívne.

„Výsledkom musí byť trestné konanie bez akýchkoľvek prieťahov,“ vyhlásil s tým, že prokuratúra musí reflektovať na zmeny legislatívy a musí na jej tvorbe aj participovať.

Prokuratúra by sa mala podľa Šantu kontrolovať vnútorne a verejne aj formálne a neformálne. Za vnútornú kontrolu považuje Radu prokurátorov, ktorá by sa mala rozšíriť a mali by v nej byť aj neprokurátori.

Vonkajšou kontrolou má byť parlament, ktorému má generálny aj špeciálny prokurátor minimálne dvakrát ročne „skladať účty“, pričom parlament by ho mohol aj interpelovať. Šanta sa zaviazal, že ako šéf Generálnej prokuratúry SR bude minimálne dvakrát ročne robiť odpočet pre verejnosť cez médiá. Odpočet by malo robiť aj celé vedenie prokuratúry.

Šanta presadzuje, aby každý právny čakateľ prešiel psychotestmi, pretože sa musí klásť dôraz aj na osobnosť prokurátora. Chce sa vyrovnať s prokurátormi, ktorí „padli“. Za nevyhnutné považuje elektronické prideľovanie spisov.

V súvislosti s pomermi v prokuratúre vyhlásil, že zlyhal systém, pretože zlyhalo vedenie. „Zhorelo nám najvyššie poschodie, ale základy zostali,“ skonštatoval. Dodal, že ak mal informácie a dôkazy o tom, že zlyhal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, podpísal výzvu na jeho odstúpenie.

Šanta je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, v prokuratúre pôsobí takmer 30 rokov, pričom 15 rokov pôsobil v stredných riadiacich funkciách. V rezorte prokuratúry mieni zotrvať „v dobrom aj v zlom“. Dodal, že aj keď sa prokuratúra potápala, vždy bol pilier, na ktorý sa dalo spoľahnúť. Do funkcie ho navrhol poslanec parlamentu Juraj Gyimesi (OĽANO).

Tlak na politikov

Verejné vypočutie kandidátov na generálneho prokurátora (GP) dáva vyniknúť dobrým rečníkom. Kto sa počas vypočutia javí najpozitívnejšie, nemusí byť zároveň najlepším kandidátom. V pondelok to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

„Na druhej strane je verejné vypočutie veľmi dôležité, lebo celá verejnosť môže sledovať, kto sa uchádza o pozíciu generálneho prokurátora. Je to aj tlak na politikov, aby urobili dobré rozhodnutie, osobitne, keď ide o tak významnú verejnú funkciu,“ doplnila Kolíková. Ak má niekto na sebe nejaký šrám, je podľa nej potenciál, aby sa to verejnosť a politici vďaka verejnému vypočutiu dozvedeli.

Treba brať zároveň do úvahy, čo bolo o kandidátoch známe a či sa prípadné podozrenia počas vypočutia podarilo vyvrátiť alebo potvrdiť. „Netreba si vytvoriť dojem len podľa vypočutia. Malo by to byť aj o tom, čo majú kandidáti za sebou a čo ukázali počas svojho profesionálneho života,“ zdôraznila s tým, že verejné vypočutie priebežne sleduje.

"Nemôžem to sledovať priamo on-line, ale požiadala som môjho zástupcu, aby bol počas celých vypočutí prítomný. Chcem byť informovaná o všetkom, ako to tam prebieha,“ uviedla. Doplnila, že na vypočutí sú zároveň prítomní poslanci Za ľudí, ktorí kandidátom kladú otázky.

Koalícia bude podľa ministerky po verejnom vypočutí debatovať o podpore pre konkrétneho kandidáta. „Verím tomu, že nájdeme zhodu,“ zdôraznila. Mená svojich favoritov predostrie najskôr koaličným partnerom. Novým generálnym prokurátorom by mal byť podľa nej slušný a statočný človek, ktorý má víziu.

Vypočúvanie kandidátov

Pred členov Ústavnoprávneho výboru Národnej rady dnes predstúpi aj Maroš Žilinka. O post šéfa Generálnej prokuratúry sa uchádza sedem kandidátov, piatich vypočuli už počas štvrtka (19. 11.) a piatka (20. 11.).

Každý uchádzač má približne 15 minút na predstavenie koncepcie riadenia a ďalšieho rozvoja prokuratúry na Slovensku, takisto má predstaviť dôvody na svoju kandidatúru a svoje skúsenosti.

Následne bude odpovedať na otázky členov výboru, zástupcov prezidentskej kancelárie, ako aj prítomných poslancov NR SR.

Okrem Šantu a Žilinku kandidujú za šéfa prokurátorov Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment a Rastislav Remeta.

Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne v utorok (24. 11.). Voľba je podľa návrhu programu schôdze naplánovaná na stredu (25. 11.), predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO) však pripustil možné presunutie termínu. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.

Podľa Transparency International Slovensko by sa poslanci nemali ponáhľať s hlasovaním o novom generálnom prokurátorovi. Ako argumentujú jej členovia na sociálnej sieti, vypočutie posledných kandidátov sa skončí len dnes podvečer, poslanci však majú v pláne hlasovať už v stredu, prípadne vo štvrtok. To podľa Transparency nedáva zmysel, ak pointa vypočutia je dostatočne spoznať každého kandidáta.

Zároveň navrhujú, aby po vypočutí bol ponechaný aspoň týždeň na preverenie a prediskutovanie výrokov kandidátov a v parlamente sa k voľbe vrátiť ideálne až 8.decembra. Súčasná schôdza parlamentu má trvať do 11.decembra. „Bezvládie na Generálnej prokuratúre už trvá dlho, ale už pár dní naviac nehrá rolu,“ uzatvára Transparency International.

© Autorské práva vyhradené

505 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #voľba generálneho prokurátora