Gašpar a ďalší vysokí expolicajní funkcionári ostávajú vo väzbe

Bývalý policajný prezident SR Tibor Gašpar, ako aj ďalší bývalí policajní funkcionári zadržaní v rámci akcie Očistec budú stíhaní väzobne.

23.11.2020 16:33 , aktualizované: 17:49
Tibor Gašpar Foto:
Tibor Gašpar
debata (81)

Rozhodol o tom v pondelok senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí, informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Súd tak zamietol sťažnosť obvineného, ktorého spolu s ďalšími bývalými vysokými policajnými funkcionármi zobral 8. novembra do väzby Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci Tibora Gašpara a spol. zamietol sťažnosti všetkých obvinených, ktoré podali proti uzneseniu ŠTS z 8. novembra.

Senát zároveň zamietol sťažnosť prokurátora, ktorou žiadal rozšíriť u obvinených Tibora Gašpara a Róberta Krajmera dôvody väzby aj o väzbu útekovú," objasnila ďalej hovorkyňa. Podľa rozvrhu práce NS SR členmi senátu sú sudcovia Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková. Medzi právoplatne väzobne stíhanými okrem Tibora Gašpara sú aj bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško a bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer.

„Nemám vedomosť o tom, že NS SR dnes rozhodoval, dokonca ani že sťažnosti sú už na NS SR. Len pred pár dňami som obdržal rozhodnutie ŠTS. Svoju sťažnosť na NS SR som nestihol písomne zdôvodniť,“ uviedol pre TASR obhajca Róberta K. a aj obvineného bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Mariána Z. Ľubomír Hlbočan. Podľa jeho slov výsledok NS SR bol vopred jasný a bola „to hra na jednu bránku“. S ďalšími obhajcami obvinených a väzobne stíhaných, advokátmi Marekom Parom a Miroslavom Zobokom, sa TASR nepodarilo spojiť.

Sudca ŠTS rozhodoval od soboty 7. novembra do nedele 8. novembra do neskorého večera o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) väzobne stíhať ôsmich bývalých policajných funkcionárov vrátane Tibora Gašpara.

Šesť z obvinených zobral do väzby. Dvoch obvinených prepustil sudca na slobodu, keďže prokurátor ÚŠP vzal návrh na ich väzobné stíhanie späť. Išlo o bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka a bývalého príslušníka NAKA Ivana Bobockého.

NAKA 5. novembra od ranných hodín zasahovala v rámci akcie Očistec v dome Tibora Gašpara v mestskej časti Janíkovce v Nitre. Zasahovala aj u ďalších policajných exfunkcionárov, okrem iného v Ivanke pri Dunaji u Petra Hraška a v Leviciach u Bernarda Slobodníka. Následne s nimi prebiehali výsluchy na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave.

Dovedna mala skupina pozostávať z 13 obvinených. Podľa obvinení ju mal riadiť nitriansky podnikateľ a väzobne stíhaný Norbert Bödör. Medzi obvinenými je aj špeciálny prokurátor, v súčasnosti väzobne stíhaný Dušan Kováčik.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #väzobné stíhanie #Akcia Očistec