Vakcína proti Covidu by mohla byť na Slovensku v polovici decembra

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pred rokovaním ústredného krízového štábu uviedol, že prvá dodávka vakcín proti Covidu-19 od spoločnosti Pfizer, by mohla byť na Slovensku v polovici decembra. Krajčí priznal, že by chceli v prvej fáze zaočkovať 150-tisíc ľudí.

25.11.2020 09:36 , aktualizované: 15:27
debata (434)

Minister zdravotníctva ešte pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že vyjadrenie konzília odborníkov z oblasti epidemiológie a infektológie, ktoré neodporúča celoplošné testovanie, je potrebné zobrať do úvahy.

„Dostal som toto stanovisko v noci, musíme to prebrať,“ povedal o stanovisku konzília, ktoré síce oceňuje výsledky plošného testovania v prípade spomalenia šírenia nákazy, no upozorňuje, že ďalšie kolo vo forme, ktorú presadzuje predseda vlády Igor Matovič, by zbytočne odčerpalo sily už teraz unaveným zdravotníkom, preto je potrebné hľadať iný spôsob, napríklad využitím mobilných odberových miest.

Video: Profesor Krčméry o testovaní a očkovaní (vysielané 23. 11. 2020).

Video

Krajčí povedal, že nemá záujem pretláčať plošné testovanie, zvýraznil však, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných. „Hľadať riešenie, ktoré bude dobré pre krajinu, aby sme znižovali nárast prípadov a mohli postupne uvoľňovať opatrenia,“ povedal.

V prípade trasovania poznamenal, že hygienici majú stále na stole ponuku zapojiť do tohto procesu aj funkcionalitu trasovania call centra, ktoré zriadil rezort zdravotníctva.

„Hlavný hygienik to odmieta, tvrdí, že regionálne úrady stíhajú trasovanie, pravdou je, že majú k dispozícii aj vyše 240 vojakov, ktorí pomáhajú,“ povedal Krajčí.

Dobrovoľné testovanie nie je podľa Matoviča efektívne

Podľa premiéra Matoviča nie je dobrovoľné celoplošné testovanie efektívne. Odvoláva sa na výsledky víkendového testovania vo viacerých obciach na Slovensku. Poukázal na to v reakcii na vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej, podľa ktorej by malo byť dobrovoľné.

„Pani prezidentka má na rozdiel odo mňa ten komfort vyjadrovať svoje názory bez reálnej zodpovednosti, a tým pádom povie, že by to malo byť dobrovoľné, lebo ľuďom sa to páči,“ skonštatoval premiér pred zasadnutím ústredného krízového štábu. Zároveň si myslí, že je najvyšší čas, aby sa o plošnom testovaní rozhodlo.

Na margo vyjadrenia konzília odborníkov, ktorí neodporúčajú celoplošné testovanie, premiér reagoval s tým, že sú ľudia, ktorí majú veľkú slobodu, že môžu mať názor.

Druhou skupinou sú ľudia, ktorí majú zodpovednosť za stav v nemocniciach a za to, aby neskolabovali. „Jedna skupina sú tí, ktorí majú dopriate rozprávať svoje názory a myslia si, že by bol lepší lockdown, a druhá skupina je vláda, ktorá musí prijať rozhodnutia,“ poznamenal.

Len za cenu porušenia zákona

Ministerstvo hospodárstva by muselo porušiť zákon, ak by chcelo naplniť uznesenie vlády a kúpiť prvú časť antigénových testov už k 2. decembru tohto roka. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

O tejto skutočnosti už informoval listom premiéra Igora Matoviča. „Dodržať ten najskorší termín 2. decembra na dodávku prvých 4 miliónov testov je možné len za cenu porušenia zákona, a to teda určite nechcem robiť,“ uviedol Sulík.

Video: Minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády a o nákupe testov.

Ako dodal, je teda možné, že pri nákupoch nastanú zmeny. „Je možné, že sa bude meniť suma. Určite sa budú meniť dátumy dodania,“ myslí si minister. Podľa neho sa snažia celý proces doladiť, ale nie je jednouché kúpiť také veľké množstvo testov tak, aby to bolo v súlade so zákonom.

Kabinet minulý týždeň rozhodol, že antigénové testy bude obstarávať Ministerstvo hospodárstva SR. Podľa prijatého uznesenia by malo ísť celkovo o 16 miliónov testov, ktoré by mal rezort nakúpiť k 2., 9., 16. a 31. decembru. Už vtedy minister hospodárstva naznačil, že termíny môžu byť problém, premiér mu ale oponoval, že sú „štedré“ a „realistické“.

Od dverí k dverám

Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že v otázke celoplošného testovania nedošlo na rokovaní vlády k dohode. „Bavili sme sa o rôznych alternatívach, o tom, že je potrebné nakúpiť najprv testy, zabezpečiť ich prepravu a akým spôsobom a či vôbec bude testovanie vôbec prebiehať,“ priblížil.

Video: Minister obrany Jaroslav Naď o plošnom testovaní.

Video

Naď uviedol, že si vláda počká na rozhodnutie ústredného krízového štábu. Alternatívami sú podľa ministra obrany testovať celoplošne, testovať regióny, sektory alebo netestovať vôbec, dodal Naď.

Naď pripustil, že si vie predstaviť aj formu testovania, pri ktorom zdravotníci budú navštevovať domácnosti. "Bez toho, aby som prejudikoval nejaké rozhodnutie, v Abu Dabí v Spojených arabských emirátoch, odkiaľ sme sa aj s pánom ministrom zahraničných vecíKorčokom vrátili, to teraz práve takto robia,“ oznámil.

Poznamenal, že medzi možnosťami je aj akýsi hybridný systém, kde by v obciach zdravotníci navštevovali domácnosti, v mestách by sa konalo testovanie ako doteraz. "Tých možností je veľa, všetko má svoje výhody a nevýhody. Otázka je, ako to logisticky zabezpečiť, ale o tom bude rokovať ústredný krízový štáb,“ zdôraznil.

V každom prípade je podľa neho správne a nevyhnutné, že sa pristúpilo k obstarávaniu antigénových testov. „Či už sa bude diať celoplošné testovanie alebo nie, budú potrebné minimálne pre cielené testovanie vo vybraných lokalitách či ohrozených skupinách,“ ozrejmil.

„Každá krajina sa teraz snaží zabezpečiť si testy,“ zdôraznil. Podľa jeho vedomostí je o predloženie ponuky veľký záujem, záujem o tender má mať vyše 50 firiem.

© Autorské práva vyhradené

434 debata chyba
Viac na túto tému: #konzílium odborníkov