Mení sa senát, ktorý bude rozhodovať o Kočnerovi

O odvolaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude rozhodovať aj Ivetta Macejková.

25.11.2020 12:38 , aktualizované: 13:07
Súd, Kuciak, Kočner Foto:
Marián Kočner.
debata (54)

Podľa informácie hovorkyne Najvyššieho súdu SR Alexandry Važanovej „trestnú vec Mariana K. a spol. bude senát 2T rozhodovať v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová, Ivetta Macejková. Člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci, na základe oznámenia svojej zaujatosti, vylúčený“.

Najvyšší súd neinformoval o dôvodoch zaujatosti. Platí však, že zvyčajne sa sudca namieta, ak pozná niektorú z procesných strán, či už obžalových, advokátov alebo dôležitých svedkov.

Špecializovaný trestný súd 2. septembra oslobodil Kočnera a Alenu Zsuzsovú, podľa vyjadrenia súdu senát nemal dostatok dôkazov. Kočner bol obvinený z objednávky vraždy novinára, Zsuzsová objednávku posunula ďalej – k Zoltánovi Andruskóovi, ktorý sa priznal a odpykáva si už trest.

Andruskó objednávku zadal bratancom Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Szabó sa nepriznal k činu, súd ho však poslal zatiaľ neprávoplatne na 25 rokov do väzenia. Marček sa síce priznal a súd mu vymeral len o dva roky menej, aj o ňom však bude začiatkom decembra rozhodovať Najvyšší súd. Prokurátorovi sa totiž nepozdáva výška trestu.

Macejková pôsobila v rokoch 2007 až 2019 ako predsedníčka Ústavného súdu, po uplynutí funkčného obdobia prešla na Najvyšší súd.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Senát #Marian Kočner #megaproces s Kuciakovými vrahmi