Jankovská sa priznala k svojej trestnej činnosti

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská sa v stredu pred vyšetrovateľmi NAKA v Nitre priznala k svojej trestnej činnosti a vypovedala o skutkoch, ktoré sa jej kladú za vinu. Zároveň sa podrobne vyjadrovala aj k osobám, ktoré súvisia s jednotlivými obvineniami, medzi nimi aj k podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Po výsluchu to uviedol jej obhajca Peter Erdős.

25.11.2020 13:09 , aktualizované: 17:59
Monika Jankovská Foto:
Monika Jankovská
debata (1740)

Podľa jeho slov Jankovská popísala svoj podiel na tých skutkoch, ktoré sa jej kladú za vinu, no zároveň uviedla, že sa nemôže priznať k tomu, čo neurobila. Takže jej priznanie bolo k tomu, čo urobila a aký bol jej podiel na tých skutkoch, z ktorých je obvinená. Zároveň úprimne oľutovala svoje konanie. V rámci svojej výpovede uviedla, že jej je skutočne ľúto, že jej konanie sa dotklo aj iných osôb, ktoré na tejto trestnej činnosti nemajú žiadny podiel. Vyjadrila nad tým opätovne úprimnú ľútosť, povedal Erdős.

„Opička sa priznala. Snaha nebola márna,“ reagoval na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽANO).

Podľa advokáta nie je možné v štádiu prípravného konania zverejniť samotný obsah výpovede Jankovskej. Naznačil však, že jej priznanie sa malo týkať korupčných trestných činov. V zmysle trestného zákona ide o skutky, ktoré sú aj trestné činy korupcie. To znamená, priznala aj skutky týkajúce sa tejto trestnej činnosti, ale nie tak, ako sú popísané napríklad v kauze zmenky. Zároveň môžem povedať, že sa podrobne vyjadrila aj k jednotlivým osobám, ktoré sú obvinené, ako aj k iným osobám, ktoré obvinené nie sú, na ktoré sa vyšetrovateľ pýtal, skonštatoval Erdős.

Zároveň však zdôraznil, že podľa jeho klientky sa viaceré činy nestali tak, ako sú opísané v uznesení o vznesení obvinenia. Všeobecne to stanovisko znie, že sa priznala k svojej trestnej činnosti, ale tak, ako sú tie skutky opísané, sa nestali aj z hľadiska toho, čo sa jej kladie za vinu, aj z hľadiska právnej kvalifikácie. Ona sa priznala k tomu, čo urobila. To znamená, tie skutky, tak ako sú opísané, nekorešpondujú s tým, ako ich moja klientka zažila a ako ona v týchto skutkoch konala, vysvetlil Erdős.

Podľa právnika sa vypovedať rozhodla slobodne

Podľa jeho slov za rozhodnutím Jankovskej vypovedať nie je zlomená psychika ani iné vplyvy. Nepovedal by som, že ju niečo zlomilo, aj keď osem mesiacov vo väzbe zanechá na každom nejakú stopu. Rozhodla sa slobodne, je to jej rozhodnutie a pristúpila k tomu tak a v tom čase, ako ona uznala za vhodné, uviedol Erdős, ktorý zároveň poprel, že by jeho klientka chcela svoje priznanie vymeniť za dohodu o zmiernení jej prípadného trestu. Je to absolútne predčasné a myslím, že úplne bezpredmetné, aby sme sa o tom teraz rozprávali. Ja ako obhajca mojej klientky môžem povedať, že žiadna dohoda neexistuje a ani nie je možné nejakú dohodu v tomto štádiu trestného konania urobiť, dodal Erdős.

Monika Jankovská je stíhaná pre korupčné trestné činy. Vo väzbe skončila po policajnej akcii Búrka. Ďalšie obvinenia jej pribudli po akcii Víchrica.

SaS a Za ľudí: Priznanie dokazuje zodpovednosť bývalých vlád

Priznanie Jankovskej dokazuje, že bývalé vedenie štátu nesie nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť za to, že dovolilo mafii uniesť štát. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Opätovne odkázal predsedovi Smeru Robertovi Ficovi, že priznanie je poľahčujúca okolnosť a vyzval ho, aby spolupracoval s políciou. Strana SaS označila priznanie bývalej štátnej tajomníčky za dôkaz toho, „aké špinavosti a rozkrádania sa tu diali za vlády Smeru“.

„Viac ako tri roky hovoríme o tom, že justícia na Slovensku je skorumpovaná a že za túto korupciu nesie politickú zodpovednosť a dnes už evidentne aj trestnú zodpovednosť strana Smer, respektíve ľudia, ktorí odišli z tejto strany, a s nimi aj bývalá štátna tajomníčka Monika J.,“ povedal Šeliga s tým, že práve ona chodila na Úrad vlády SR k expremiérovi Ficovi a mala vybavovať veci pre Mariana Kočnera. Hovorí o prepojení mafie na úrad vlády a o politickej rovine rozkladu štátu. „Priznanie je poľahčujúca okolnosť, Monika J. je toho svedkom,“ odkázal Ficovi s tým, že mu odporúča začať spolupracovať, vyvodiť zodpovednosť a poskytnúť informácie polícii a prokuratúre.

Podobne to vidí šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. „Dnes sa ukazuje, že skutočnosť je oveľa horšia, ako boli naše podozrenia,“ uviedla. Pripomenula, že Fico do konca ďakoval Jankovskej za kus dobrej roboty a poukázal na to, k akej „robote“ sa aktuálne bývalá štátna tajomníčka priznáva. Vicepremiérka tiež upozornila, že ani expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) nechcel Jankovskú z funkcie odvolať po zverejnení podozrení a nechcel robiť personálne zmeny „na základe informácií médií a opozičných politikov“.

Koaličná strana SaS rovnako poukázala na vyjadrenia Fica a Pellegriniho k Jankovskej z minulosti. „Ak jej Robert Fico ďakoval za kus dobre odvedenej práce, je teraz namieste, aby sa postavil pred verejnosť a s hanbou priznal všetky svinstvá, ktoré tu kryl on a aj jeho kumpáni,“ tvrdí strana. Podľa liberálov sa aj Pellegrini a jeho terajšia strana Hlas-sociálna demokracia boja toho, čo všetko ešte Jankovská prizná.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) sa teší, že sa na Slovensko vracia spravodlivosť. „Už je dúfam všetkým jasnejšie, prečo je poslanec Robert Fico zrazu taký aktívny. Myslíte si, že v priznaní porozprávala aj o svojom najvyššom šéfovi?,“ napísal minister vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súdnictvo #justícia #Marian Kočner #Monika Jankovská #NAKA