Matovič: Do Vianoc urobíme 8 miliónov testov. Ak ich Sulík zoženie

Premiér Igor Matovič chce do Vianoc stihnúť urobiť osem miliónov testov. Masívne testovanie bude vtedy, keď Richard Sulík zoženie potrebný počet testov. Podľa matematika Richarda Kollára dáta naznačujú, že napriek plošnému testovaniu smerujeme do lockdownu.

25.11.2020 19:44 , aktualizované: 21:38
debata (436)

VIDEO: TB Igora Matoviča a Jaroslava Naďa po rokovaní krízového štábu.

Video

Masívne testovanie sa má odohrávať najmä prostredníctvom mobilných testovacích miest, ktorých má pribudnúť veľké množstvo. Prišli by sa tam otestovať tí, ktorí chcú, alebo tí, ktorí musia – napríklad to od nich požaduje zamestnávateľ. Premiér nevylučuje, že ak by Slováci testovanie ignorovali, nakoniec bude musieť prísť lockdown.

Minister školstva Gröhling dostal úlohu prísť s riešením, ako navrátiť deti do škôl od 7. decembra. Ak sa majú školy otvoriť aj pre žiakov, ktorí sa teraz učia na diaľku, treba zabezpečiť pravidelné pretestovanie žiakov, učiteľov aj rodičov, uviedol Matovič po rokovaní krízového štábu. Pripomenul, že je to forma komunitného testovania, ktoré navrhoval predtým.

VIDEO: Marek Krajčí po rokovaní krízového štábu aj o testovaní Ag testami v ambulanciách.

Pre školy prichádza do úvahy testovanie tried kloktaním. Prostredníctvom kloktania sa vyhodnotí celá trieda naraz jedným PCR testom. Ak bude pozitívny, budú otestovaní jednotliví žiaci Ag testami, aby sa zistilo, kto je nakazený.

Matovič vyzval autority, ktoré vedia ovplyvniť verejnú mienku, „aby neplytvali slovami znevažujúcimi plošné testovanie“. Dodal, že môžeme byť radi, že ho máme.

Zohnať Ag testy (16 miliónov kusov) dostal za úlohu minister hospodárstva Richard Sulík. Ten sa nedávno vyjadril, že mu zákon neumožňuje kúpiť testy tak, aby boli dostupné začiatkom decembra. Matovič nad tým vyjadril počudovanie, keďže testy na prvé masové testovanie zabezpečili štátne hmotné rezervy za niekoľko dní, a teda podľa neho by už vtedy musel byť porušený zákon.

Ďalej to komentovať nechcel, majú si to vraj rozobrať novinári.

Matematik Kollár: Toto testami nezachránime

Matematik Richard Kollár z bratislavského matfyzu po analýze dát na sociálnej sieti hovorí, že ak sa nechceme vrátiť k rýchlemu nárastu nakazených, nezostane zrejme nič iné, než utlmiť aktivitu, ekonomickú aj sociálnu.

„Bum! a čo ďalej? Dnešné čísla asi prekvapili mnohých, aj keď ich na druhej strane mnohí asi očakávali. 1811 pozitívnych PCR testov, 937 pozitívnych antigénových testov za jeden deň. Pri priemernej odhadovanej senzitivite antigénov 50% voči PCR testom, po odpočítaní odhadovaných duplicít, odhadujem, že tieto parametre zodpovedajú cca. 1811 + 1,8 × 937 pozitívnych PCR jednotiek z minulosti, t.j. podľa mojich odhadov sme opäť na čísle cca. 3500 za deň (ale len ten dnešný, uvidíme čo ďalej v nasledujúcich dňoch). A to aj po dobrovoľnom plošnom Ag testovaní cez víkend v cca. 500 obciach a mestách,“ píše na facebooku.

Vianoce podľa neho prinášajú ďalšie riziko, keďže prinášajú množstvo kontaktov medzi ľuďmi. Podľa neho zrejme nezostane nič iné, než lockdown – uzavretie krajiny.

„Efekt plošného testovania na Slovensku, ktoré sme uskutočnili v novembri, už čiastočne vidíme. Asi je väčšine ľudí už jasné, že ak nechceme koncom decembra vidieť zase polovicu októbra plus vianočný bonus, tak musíme nutne zatiahnuť brzdu. A že to nejakým testovaním už asi nezachránime, ani teoreticky… Čo teda robiť? No, asi nám zostáva len to, čo robia iné krajiny. A čo vieme, že funguje. Áno, je to anglické slovo skladajúce sa zo zámku a zo smeru dole. Avšak asi lepšie by bolo to nazývať tak, ako napr. v Singapúre – Circuit breaker period, t.j. obdobie prerušenia grafu kontaktov,“ napísal na facebooku.

436 debata chyba
Viac na túto tému: #plošné testovanie