Chorvátsko sprísňuje opatrenia, zavrie reštaurácie aj posilňovne

Chorvátska vláda rozhodla o zatvorení barov a reštaurácií a ďalšom obmedzení všetkých zhromaždení v snahe o zabrzdenie rastu počtu prípadov infekcií koronavírusom. V Spojených štátoch pribudlo v stredu vyše 2 400 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19, čo je najvyšší denný prírastok za posledných šesť mesiacov. Rekordný denný prírastok úmrtí tretí deň v rade hlási aj Rusko.

26.11.2020 06:00 , aktualizované: 22:09
debata (36)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:05 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyhlásila, že ľudia potrebujú viac fyzickej aktivity, a upozornila, že každý rok by sa dalo zabrániť piatim miliónom úmrtí na celom svete, ak by sa ľudia viac hýbali. A platí to aj napriek pandémii koronavírusu, informovala tlačová agentúra AP. Zdravotnícka organizácia OSN predstavila vo štvrtok aktualizované odporúčania pre sedavý štýl života a poukázala na údaj, že jeden zo štyroch dospelých nemá dostatok telesnej činnosti – túto situáciu komplikuje kríza okolo ochorenia COVID-19, ktorá zatvorila mnohých ľudí doma, medzi štyri steny. Agentúra OSN odporúča najmenej dve a pol hodiny „mierneho až intenzívneho aeróbneho cvičenia“ pre dospelého človeka za týždeň a hodinu pre deti a tínedžerov.

20:45 Česko vo štvrtok do 18.02 h zaznamenalo 2 192 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, uviedlo podľa TASR na svojej oficiálnej webovej stránke ministerstvo zdravotníctva ČR. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie dosiahol 509 665. Hranicu pol milióna infekcií ČR prekročila v utorok po tom, ako testy za obdobie 24 hodín potvrdili 5854 nových prípadov. V stredu evidovali 4 931 prípadov. Celkový počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 7 751.

19:30 V Rakúsku bolo v polovici novembra koronavírusom nakazených asi 3,1 percenta obyvateľov nad 16 rokov, teda oveľa viac, ako uvádzali oficiálne štatistiky. Ukázali to priebežné výsledky novej štúdie skúmajúcej mieru nákazy medzi obyvateľstvom, ktoré zverejnili vo štvrtok rakúsky štatistický úrad a ministerstvo školstva. Zúčastnilo sa na nej 2263 ľudí, ktorí od 12. do 14. novembra absolvovali výter z nosohltanu. U 48 z nich mal následný test PCR pozitívny výsledok. Pozitívne testovaných bolo aj 24 ľudí, ktorí sa do štúdie prihlásili, ale ju neabsolvovali, keďže boli medzičasom v karanténe.

Prepočet ukázal, že v tom čase muselo byť v Rakúsku nakazených približne 228 000 ľudí (pri zarátaní štatistickej odchýlky ich bolo 166 000 – 295 000), prevalencia bola 2,2 až štyri percentá. Úrady pritom vtedy registrovali len okolo 103.000 nakazených, teda menej ako polovicu z celkového počtu predikovaného štúdiou. V porovnaní s predchádzajúcou takouto štúdiou z apríla a mája bol krátko pred druhým lockdownom zjavný výrazný vzostup šírenia nákazy, povedal generálny riaditeľ Statistik Austria Tobias Thomas.

19:09 Švajčiarsko neuvažuje o zatvorení lyžiarskych stredísk počas tejto zimy. „Vo Švajčiarsku sú spolková rada, úrady aj cestovný ruch presvedčení, že švajčiarska cesta je v tejto chvíli správna a že sa zimná sezóna určite môže uskutočniť,“ povedal hovorca marketingovej organizácie švajčiarskeho cestovného ruchu Schweiz Tourismus Markus Berger pre agentúru DPA. Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje vzhľadom na blížiacu sa zimnú dovolenkovú sezónnu dohodu o zatvorení všetkých lyžiarskych stredísk v Európe. Vo štvrtok uviedla, že sa bude snažiť dosiahnuť súhlas ostatných európskych krajín týkajúcich sa uzavretia stredísk.

18:37 Chorvátsko od soboty sprísni opatrenia prijaté v súvislosti so šírením koronavírusu a v krajine na niekoľko týždňov zatvoria kaviarne a reštaurácie. Oznámil to vo štvrtok chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, informovala agentúra HINA. Denný počet infikovaných dnes prekročil v krajine 4000. Opatrenia vstúpia do platnosti v sobotu a potrvajú do 21. decembra.

Zakázané budú všetky verejné akcie a zhromaždenia nad 25 osôb. Na verejnosti je povinné nosenie rúšok a dodržiavanie fyzických odstupov najmenej 1,5 metra. Všetky zariadenia so stravovaním budú zatvorené okrem hotelov a kempov. V krajine zatvoria aj posilňovne, fitnescentrá, športové a rekreačné zariadenia.

18:04 Japonský premiér Jošihide Suga vyhlásil, že nasledujúce tri týždne budú pre krajinu kľúčové, ak sa má podariť zastaviť ďalšie zhoršovanie nákazy koronavírusom. Odborníci totiž varujú, že prípady infekcie už doháňajú zdravotný systém na pokraj zrútenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP. „Nasledujúce tri týždne sú rozhodujúci čas,“ povedal Suga a požiadal ľudí, aby sa dôkladne chránili nosením rúšok, častým umývaním rúk a vyhýbaním sa stretnutí na verejnosti. „Prosím každého z vás, aby spolupracoval,“ apeloval japonský premiér.

17:35 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran uviedol, že jeho krajina sa pripravuje odštartovať vakcináciu proti ochoreniu COVID-19 koncom decembra. Zároveň však vo štvrtok upozornil, že ľudia stále budú musieť nosiť rúška a dodržiavať odstup aj po tom, ako vakcína bude všeobecne dostupná. Veran konštatoval, že nedokáže povedať, či masová vakcinácia umožní zbaviť sa vírusu a úplne sa vrátiť k minulému spôsobu života, pretože nie je presne jasné, ako dlho bude trvať ochrana potenciálnej vakcíny. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nebude očkovanie proti COVID-19 v krajine povinné.

17:13 Druhá vlna pandémie koronavírusu by mala Švédsko zasiahnuť uprostred decembra, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie tamojších zdravotníckych úradníkov. Tí tvrdia, že priebeh pandémie bude závisieť od toho, ako bude verejnosť dodržiavať sociálne dištančné odporúčania. Prísnejšie opatrenia, ktoré v krajine zaviedli uprostred októbra, však mohli dopomôcť k spomaleniu šírenia ochorenia COVID-19.

Švédsko vo štvrtok zaznamenalo 5841 nových prípadov nákazy, na ktorej následky zomrelo 67 ľudí. Celkovo v krajine v súvislosti s koronavírusom zaznamenali 6622 úmrtí, čo je v prepočte na počet obyvateľov oveľa vyššia miera úmrtí, akú zaznamenali v susednom Nórsku, Dánsku a Fínsku, kde na jar oproti Švédsku zaviedli prísnejšie lockdownové opatrenia. Dosiaľ vo Švédsku zaznamenali 236.355 prípadov nákazy.

17:06 Od spustenia dotačnej výzvy Ministerstva kultúry na pomoc tým, ktorí pracujú v technických a podporných umeleckých profesiách, registruje rezort veľmi málo žiadostí. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) preto vyzvala všetkých, ktorých sa to môže týkať, aby venovali pozornosť možnosti získať prostriedky sanujúce ekonomický dosah pandémie ochorenia Covid-19.

„Musím úprimne povedať, že malým počtom som až šokovaná, preto vyzývam všetkých, ktorým je táto výzva určená, aby svoju šancu využili, čas na podanie žiadostí je len do 2. decembra,“ pripomenula šéfka rezortu.

Ministerstvo kultúry v pondelok spustilo výzvu na pomoc tým aktérom v kultúrno-kreatívnom priemysle, ktorí prepadli cez sito doterajšej sociálnej pomoci štátu počas pandémie ochorenia Covidu. (tasr)

16:50 Litva zaznamenala nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 na norkovej farme nachádzajúcej sa v strednej časti tohto pobaltského štátu, uviedla agentúra AFP. Veterinárny úrad v Litve oznámil, že jedna osoba pracujúca na farme bola pozitívne testovaná na koronavírus. Desiatky noriek majú byť podľa veterinárneho úradu usmrtené. Hromadná likvidácia týchto zvierat sa zatiaľ neplánuje. V Litve sa celkovo nachádza 86 norkových fariem. Vedci varujú, že nákaza môže u noriek na farmách viesť k novým mutáciam koronavírusu. Tie by mohli ohroziť účinnosť vakcín.

16:12 Cestujúci, ktorí prichádzajú na Slovensko z krajín Európskej únie, Lichtenštajnska, Spojeného kráľovstva či Švajčiarska a preukážu sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie Covid-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia SR, nie starším ako 72 hodín, nemusia byť v domácej izolácii či vykonať iné opatrenia. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vo svojom profile na sociálnej sieti.

16:05 Niektoré norky, ktoré v západnom Dánsku utratili pre riziko prenosu koronavírusu na ľudí, vystupujú z ich plytkých hrobov. Dôvodom je nahromadenie sa plynov v ich telách a ich následné zväčšenie, uvádzajú miestne úrady. Norky sú pochované v priekopách, ktoré sú 2,5 metra hlboké a tri metre široké. Prvú zhruba metrovú vrstvu utratených zvierat následne posypú kriedou a položia na ňu ďalšie zvieratá, ktoré znova posypú a zakryjú zeminou, povedal pre agentúru AP Jannike Elmegaard z Dánskej veterinárnej a potravinovej správy.

Dánsko utratilo tisícky noriek z fariem na severe krajiny po tom, čo sa 11 ľudí nakazilo zmutovanou verziou koronavírusu, ktorý u zvierat našli. Vláda začiatkom mesiaca získala podporu väčšiny parlamentu na utratenie 15 miliónov noriek, vrátane zdravých jedincov.

zväčšiť Tisíce noriek, ktoré v západnom Dánsku utratili... Foto: SITA/AP, Morten Stricker
nórsko norky koronavírus Tisíce noriek, ktoré v západnom Dánsku utratili pre riziko prenosu koronavírusu na ľudí, zahrabávajú pod zem.

15:34 Ruské úrady už tretí deň v rade hlásia rekordný denný prírastok úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 od začiatku pandémie. Vládna pracovná skupina pre koronavírus vo štvrtok oznámila, že zaevidovala 524 úmrtí. Deň predtým to pritom bolo 507 a v utorok 491. V Rusku už podľa oficiálnych dát v dôsledku nákazy koronavírusom zomrelo 38 062 ľudí. Vo štvrtok úrady potvrdili 25 487 nových infekcií, čo je tiež rekordné číslo. Úrady aj napriek vývoju pandemickej situácie zamietajú možnosť druhého celonárodného lockdownu alebo rozsiahleho uzavretia prevádzok a nechávajú miestne správy, aby zavádzali vlastné opatrenia.

15:17 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce, aby bolo testovanie obyvateľov na ochorenie Covid-19 uskutočňované adresne, a to výlučne vo vzťahu k ohrozeným skupinám a v rozsahu, ktorý je nevyhnutný.

Zároveň odmietajú, aby samosprávy preberali zodpovednosť za pomerne širokú časť úloh súvisiacu s realizovaním testovaní, keďže logistika aj medicínske úkony musia byť výlučne priamou, neprenosnou zodpovednosťou štátnych orgánov. V tlačovej správe o tom informoval ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. (sita)

14:29 Južná Kórea zaznamenala viac ako 500 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu 24 hodín, pričom je to tak po prvý raz za osem mesiacov. Krajina v súčasnosti čelí nárastu prípadov, ktorému predchádzalo októbrové uvoľnenie prísnych pravidiel sociálneho odstupu. V snahe bojovať s týmto nárastom preto v utorok znovu zaviedla striktné obmedzenia v hlavnom meste Soul a niekoľkých ďalších oblastiach.

13:58 Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojho štvrtkového prejavu v Spolkovom sneme označila za „nevyhnutné“ rozšírenie čiastkového lockdownu. Pomocou opatrení platných od 2. novembra sa podľa Merkelovej podarilo obmedziť kontakty ľudí o zhruba 40 percent a zastaviť dramatický exponenciálny nárast počtu nakazených. Viac TU.

13:30 Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Afrike sa môže začať najskôr v druhom štvrťroku budúceho roka. Uviedol to vo štvrtok najvyšší predstaviteľ „čierneho“ kontinentu v oblasti verejného zdravia. Riaditeľ afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong si tiež myslí, že bude „mimoriadne nebezpečné“, ak sa rozvinutejšie časti sveta dajú zaočkovať a následne sa obmedzí cestovanie iba pre ľudí, ktorí podstúpili vakcináciu.

Afrika minulý týždeň prekonala dva milióny potvrdených prípadov koronavírusu. Podľa Nkengasonga sú pozitívne správy o vývoji vakcín povzbudivou informáciou pre Afriku, aj keď ich skladovanie v chladných podmienkach bude podľa neho pre tento kontinent veľká výzva.

13:11 Švédsky princ Karol Filip a jeho manželka princezná Sofia mali pozitívne testy na koronavírus. Vo štvrtok to oznámil švédsky kráľovský palác s tým, že majú „mierne chrípkové príznaky“, ale za daných okolností sa cítia dobre. Syn kráľa Karola XVI. Gustáva sa s manželkou a deťmi, princom Alexandrom a princom Gabrielom, izolujú doma. Viac TU.

14:45 V Poľsku pribudlo v stredu 16 687 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 580 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok poľská televízia TVN24 s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Celkový počet prípadov nákazy, ktoré Poľsko zaznamenalo od vypuknutia pandémie, tak stúpol na 941 112. Ochorenie COVID-19 si v Poľsku doteraz vyžiadalo 15 568 obetí na životoch. Spomedzi 580 nových obetí zomrelo 78 ľudí na COVID-19, zvyšní mali okrem nákazy koronavírusom aj pridružené choroby.

Podľa štvrtkových údajov ministerstva je aktuálne hospitalizovaných 21 636 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 338 190 osôb je v karanténe a 16 753 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ v Poľsku vyliečilo 494 869 ľudí.

12:22 Premiér Igor Matovič k návšteve predsedu parlamentu Borisa Kollára v nemocnici uviedol, že si nebol vedomý toho, že porušuje nejaké nariadenie, napriek tomu sa za tento krok ospravedlnil.

Matovič ďalej uviedol, že sa pred návštevou Kollára informoval, či tým nebudú porušené nejaké platné nariadenia. Podľa jeho slov bol uistený, že nie. „Následne, po príchode hore nám prítomná sestra dala plášť, návleky a dezinfekciu na ruky…nepadlo ani slovíčko o tom, že tam, kam ideme, nemôžeme ísť…v momente len náznaku, že robím niečo proti pravidlám, by som sa na podpätku otočil. Nepadlo však ani slovíčko, čo je určite škoda“. uviedol.

Matovič dodal, že i napriek faktu, že konal dobromyseľne, „niekto silou-mocou hucká v ľuďoch pocit, že sme (koaličná rada – pozn. red.) týmto konaním chceli ľuďom ukázať, že sme niekto viac…Ale, chápem, že v tejto ťažkej dobe sa to napriek všetkému spomenutému, niekoho dotklo a nedokáže či nechce argumenty počúvať. Týmto ľuďom sa napriek tomu, že s ich odsudzovaním nesúhlasím, týmto verejne ospravedlňujem,“ uzavrel Matovič.

11:49 Hlavné mesto Mexika bude proti koronavírusu bojovať posilnením testovacích kapacít a dohľadávaním kontaktov infikovaných osôb. Stane sa tak po tom, čo nárast pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 vyvolal obavy z ďalšieho ekonomického lockdownu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil, že od obyvateľov nebude vyžadovať nosenie rúšok a nenariadi ani obmedzenie ich mobility.

Lokálna vláda pred šiestimi dňami zaviedla nový systém vyhľadávania kontaktov nakazených. Ten spočíva v použití QR kódov, ktoré v obchodoch a reštauráciách evidujú telefónne čísla zákazníkov, aby ich bolo možné kontaktovať v prípade, že prídu do styku s nakazenou osobou. Doteraz bolo už takto upovedomených 11 439 ľudí. V Mexiku sa koronavírusom už nakazil viac ako milión ľudí a takmer 103 000 osôb nákaze podľahlo.

11:23 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo 6360 nakazených koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 115 pacientov, uviedol vo štvrtok operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Vyšší denný nárast nakazených (6495) bol doteraz hlásený iba raz, a to 16. novembra. Počet osôb infikovaných koronavírusom od vypuknutia epidémie stúpol na 192 047 a počet obetí na životoch dosiahol 4229. Z ochorenia sa zotavilo 49 616 ľudí. Aktuálne je nakazených 138 202 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 7537 pacientov s ochorením COVID-19, z ktorých 640 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V domácej karanténe je 45 750 osôb.

11:09 Slováci majú záujem o preventívne prehliadky i cez pandémiu koronavírusu. Ako vyplýva z najnovšieho prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, za posledné dva roky na nej bolo viac ako 73 percent z tisícky opýtaných. Hlavnými dôvodmi pravidelnej návštevy lekára boli dôležitosť pre zdravie (64 percent) a včasná liečba ochorení (43 percent). Výsledky prieskumu predstavili vo štvrtok.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková pozitívne komentovala výsledky prieskumu. Záujem Slovákov o potrebu starať sa o vlastné zdravie rezort víta a chce ich v tom podporovať. „Prevencia je preto aj jednou z našich priorít, a to nielen v rámci programového vyhlásenia vlády, ale aj Národného integrovaného programu reforiem,“ povedala.

Prieskum ukázal, že viac ako 66 percent ľudí si myslí, že preventívne prehliadky odhaľujú rizikové faktory ochorení a takmer 67 percent verí, že preventívne prehliadky odhalia včasné štádiá ochorení. Viac ako polovica tiež tvrdí, že preventívne prehliadky môžu motivovať k zmene životného štýlu. (tasr)

10:55 Predĺženie lockdownu v Nemecku spomalí šírenie nákazy koronavírusom, dopady však budú obmedzené. Informoval o tom vo štvrtok inštitút Ifo, podľa ktorého sedemdňový priemer nových infekcií do Vianoc klesne na 75 zo 100-tisíc obyvateľov. Nemecká vláda si od predĺženia sľubuje stlačenie sedemdňového priemeru na 50 zo 100-tisíc obyvateľov.

„Politici majú k dispozícii nasledovné možnosti, ako dosiahnuť ďalšie zníženie infekcií: môžu sprísniť obmedzenia vo vzdelávacích inštitúciách, v maloobchode… alebo môžu zaviesť všeobecné obmedzenia sociálnych kontaktov vrátane zákazu opúšťať svoje domovy,“ uviedol predstaviteľ inštitútu Andreas Peichl. Jediný spôsob, ako v januári zabrániť tvrdému lockdownu, je apelovať na občanov, aby dobrovoľne obmedzili sociálne kontakty, dodal Peichl. (sita)

10:24 Antigénové testovanie odhalilo na Slovensku za stredu 748 nových prípadov Covidu pri 17 162 testoch (pozitivita 4,35 percenta). (Viac tu)

10:18 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 15 331 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pribudlo aj 225 súvisiacich úmrtí, čím sa ich počet zvýšil na 11 717. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Predchádzajúci rekordný denný nárast prípadov nákazy hlásila Ukrajina 21. novembra, keď ich bolo 14 580.

Medzi novonakazenými je aj 659 detí a 606 zdravotníkov, uviedol Stepanov na Facebooku. Od začiatku pandémie zaznamenala Ukrajina 677 189 prípadov nákazy koronavírusom.

10:06 V priebehu stredy pribudlo na Slovensku 1 953 prípadov koronavírusu pri 10 723 PCR testoch (pozitivita 18,2 percenta). Celkový počet pozitívne testovaných osôb PCR testami tak presiahol hranicu 100-tisíc (101 257).

Pribudlo 17 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo tak ochoreniu podľahlo 749 pacientov. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 2 831 pacientov, celkovo sa uzdravilo už vyše 56-tisíc osôb. (Viac tu)

9:59 Maďarská vláda predĺžila do konca januára 2021 nariadenie o dočasnom obnovení kontrol na štátnych hraniciach, ktoré v rámci ochrany pred šírením nového koronavírusu zaviedla 1. septembra. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server Infostart.hu s tým, že tento dokument bol zverejnený v štátnom vestníku. Pôvodné nariadenie kabinetu bolo už raz o mesiac predĺžené a malo platiť do konca novembra.

9:17 V Česku za stredu zaznamenali 4931 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 47 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených vo štvrtok ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Údaje však boli pre technické problémy zverejnené s niekoľkohodinovým meškaním, informoval rezort zdravotníctva. Ministerstvo na svojej stránke ďalej uvádza, že za štvrtok k 7.56 h pribudlo 80 nových prípadov nákazy.

Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 7633. Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia.

Česko v súčasnosti eviduje 82.259 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 507.549 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 417.657 osôb. Do stredy 18.05 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 5413 pacientov, stav 815 z nich je vážny.

6:43 Nemecko sa bude v snahe o zamedzenie šírenia infekcie nového koronavírusu snažiť s ďalšími členskými krajinami EÚ dohodnúť na tom, aby zostali všetky lyžiarske strediská do začiatku januára zatvorené. Oznámila to v stredu neskoro večer nemecká kancelárka Angela Merkelová po dlhých rokovaniach s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín. Informovala o tom agentúra AFP i spravodajská stanica BBC.

„Poviem to otvorene, nebude to ľahké, no pokúsime sa o to,“ povedala Merkelová po zmienenom stretnutí, na ktorom sa s premiérmi spolkových krajín dohodla aj na predĺžení do čiastočného lockdownu v Nemecku, a to do 20. decembra. Nemcov zároveň úrady vyzvali, aby počas vianočných a novoročných sviatkov necestovali.

Merkelová sa s predstaviteľmi spolkových krajín dohodla tiež na tom, že budú spolupracovať s Bruselom v snahe dosiahnuť, aby k otvoreniu lyžiarskej sezóny nedošlo skôr než 10. januára.

6:00 V Spojených štátoch pribudlo v stredu vyše 2 400 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čo je podľa údajov baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) najvyšší denný prírastok za posledných šesť mesiacov. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k takémuto vysokému počtu úmrtí došlo práve na začiatku osláv spojených s Dňom vďakyvzdania, ktorý pripadá na štvrtok.

V USA dosiaľ zaznamenali celkovo 262 090 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, z toho 2439 ich pribudlo za stredu. JHU v stredu taktiež informovala o vyše 200-tisíc nových prípadoch nákazy, ktorých v USA od začiatku pandémie zaznamenali podľa údajov tejto univerzity už takmer 12,8 milióna.

Vláda Američanov vyzvala, aby v súvislosti s oslavami sviatku Dňa vďakyvzdania necestovali a oslavovali len s ľuďmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti. Fotky preplnených amerických letísk, ktoré však v ostatných dňoch zaplavili sociálne siete, podnietili obavy, že ľudia tieto odporúčania neberú príliš vážne.

Neskoro večer pred Dňom vďakyvzdania však bola premávka značne slabšia, uvádza AFP. Agentúra v tejto súvislosti zmieňuje mesto Los Angeles, kde úrady aj cestujúci hovorili až o desivom tichu porovnávajúc premávku s predošlými rokmi.

CDC už minulý týždeň obyvateľom krajiny odporučilo, aby počas tohto sviatku a nasledovných dní necestovali. „CDC odporúča necestovať v období (sviatku) vďakyvzdania,“ povedal ešte minulý vo štvrtok Henry Walke, lekár zodpovedný v rámci CDC za priebežné riadenie reakcie na pandémiu. „Nejde o príkaz. Je to dôrazné odporúčanie,“ do­dal.

Walke zároveň upozornil, že počet prípadov nákazy sa výrazne zvýšil po takýchto víkendových oslavách spojených so sviatkami – v máji v čase Dňa obetí vojny (Memorial Day) a v septembri v období Sviatku práce (Labor Day).

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19