Jankovská hovorila o Kočnerových zmenkách Ficovi i Pellegrinimu

Po ôsmich mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe a protestnej hladovke už druhý deň vypovedala pred vyšetrovateľom bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Jej advokát nepotvrdil obsah uniknutej výpovede, ktorá sa objavila už v stredu po výsluchu.

26.11.2020 11:00 , aktualizované: 18:01
Robert Fico / Peter Pellegrini / Foto:
debata (1252)

Nominantke strany Smer sa jazyk rozviazal v stredu. Že chce vypovedať, avizovala už v júni, dokonca sa dostavila na výsluch. Podľa jej právneho zástupcu prišla v stredu dobrovoľne a vypovedala dosť rozsiahlo.

Podľa uniknutej zápisnice mala popisovať napríklad to, ako sa zoznámila a stretávala s Marianom Kočnerom. Ale aj komunikáciu so sudkyňami z kauzy zmenky Kočnera a Pavla Ruska.

Monika Jankovská uviedla, že sa o fakte, že rieši zmenky, vyjadrila pred predsedom Smeru Robertom Ficom, ako i Petrom Pellegrinim.

Video: Fico hovorí o výpovedi Jankovskej, o vzťahoch s ňou, aj o tom, či mu hovoria šéf: Priznám sa – len mi konečne povedzte k čomu…

Video

Fico v reakcii uviedol, že v súvislosti s výpoveďou Moniky Jankovskej nemá ani čo komentovať. So stranou Smer to podľa neho nemá nič spoločné. Fico tiež tvrdí, že o kauze zmeniek vedel iba z médií. „Vôbec som sa o to nezaujímal,“ poznamenal.

Odmietol, že by vybavoval Kočnerovo prepustenie z väzby. Podnikateľa označil ako „veľkého chválenkára“, ktorý „nič nevybavil“.

Fico tiež opätovne ocenil prácu Jankovskej na pozícii štátnej tajomníčky. „To, čo mala Monika Jankovská robiť ako štátna tajomníčka, robila dobre,“ povedal Fico. Skritizoval, že sa väzba začína zneužívať ako „mučiaci nástroj“.

S Monikou Jankovskou mal Fico ako predseda vlády riešiť otázku koordinácie zastupovania štátu vo veľkých prípadoch. Expremiér uviedol, že o jej súkromných aktivitách nič nevedel.

Na otázku, či bol šéfom Norberta Bödöra, odpovedal „jasné“. Poznamenal tiež, že všetci ho volajú „šéf“. Nevylúčil, že by sa Norbert Bödör objavil v centrále Smeru. Bödöra v centrále Smeru má spomínať Monika Jankovská vo svojej výpovedi.

Pellegrini (nezaradený) deklaroval, že si nespomína na taký rozhovor s Monikou Jankovskou, v ktorom by sa rozprávali o Marianovi Kočnerovi a kauze televíznych zmeniek.

„Nie som si vedomý, že by som to s ňou nejako rozoberal,“ povedal vo štvrtok novinárom. Ak je pravda, že sa snažila ovplyvňovať rozhodnutie súdu, je to podľa neho zlé a ide o trestný čin. Pellegrini tvrdí, že spáva pokojne, pretože ju k ničomu takému nikdy nepovzbudzoval.

Pomoc kamarátovi

Angažovanie sa v kauze zmenky v prospech Mariana Kočnera brala Jankovská ako pomoc kamarátovi. Vyplýva to z jej výpovede pred policajným vyšetrovateľom. Kočnera podľa vlastných slov obvinená poznala od roku 2016, pričom vo veci zmeniek, ktorých vyplatenia sa dožadoval na súdoch, ju prvýkrát oslovil v roku 2017.

Podľa Moniky Jankovskej ju však Marian Kočner uisťoval, že zmenky sú pravé. Zároveň uviedla, že Markízu, od ktorej chcel Marian Kočner vysúdiť vyplatenie zmeniek, nikdy nemala rada pre jej údajne neobjektívne spravodajstvo.

Bývalá štátna tajomníčka tiež vypovedala, že sa Marian Kočner v priebehu ich spoločných stretnutí vyjadril, že by bolo dobré Markízu ovládnuť, keďže by to bolo dobré pre stranu Smer.

Taktiež ju podľa jej slov uisťoval, že s políciou nebude v tomto prípade problém. Jankovská však zdôraznila, že nekoordinovala všetky kroky ohľadom rozhodovania sudkyne Zuzany Maruniakovej o zmenkách.

Druhý deň vypočúvania

Jankovská vyšla z priestorov nitrianskej NAKY pred pol šiestou večer, teda po viac ako deviatich hodinách.

„Výsledok dnešného výsluchu je taký, že sme skončili výsluch mojej klientky. Skončili sa otázky zo strany vyšetrovateľa a bolo umožnené položiť otázky aj zo strany obhajoby,“ povedal novinárom Jankovskej advokát Peter Erdős s tým, že bolo vyčerpané všetko to, čo sa chcel opýtať vyšetrovateľ.

Nevedel povedať, čo bude ďalej procesne nasledovať vo vzťahu k jeho klientke. „Jej výsluch ako obvinenej bol zrealizovaný. Ďalej čo sa bude diať, je na orgánoch činných v trestnom konaní, akým spôsobom vyhodnotia jej výpoveď. Jednak je to zo strany vyšetrovateľa a tiež zo strany dozorového prokurátora,“ dodal Erdos s tým, že prokurátor nebol pri výsluchu ani v stredu ani vo štvrtok.

Povedať nechcel ani to, ktorý obhajca sa Jankovskej najviac pýtal. "To by som zase musel konkretizovať samotný obsah zápisnice, takže toto nebudem uvádzať.

Moniku Jankovskú priviezla vo štvrtok na výsluch policajná eskorta o ôsmej hodine ráno. Z auta vystúpila bez pút. Jej právny zástupca Erdős prišiel na nitriansku pobočku NAKA krátko pred deviatou hodinou. Ako prvý komentoval únik údajnej zápisnice z Jankovskej výpovede. Či je obsah zverejneného materiálu totožný s jej výpoveďou, nekomentoval.

„V médiách sa objavila nejaká časť jej výpovede. Ctím si zásadu neverejnosti prípravného konania a budem to rešpektovať. Nebudem zverejňovať to, čo povedala moja klientka a niekto iný v prípravnom konaní, čo má byť obsahom zápisnice,“ povedal pred vstupom do areálu.

Video: Jankovskej advokát Erdős o výpovedi svojej klientky.

Video

Zopakoval, že Jankovská sa rozhodla prijať zodpovednosť za svoje konanie. „Priznala sa ku skutkom, z ktorých je obvinená. Jej priznanie nie je en bloc. Priznala sa k tomu, čo urobila. To, čo sa jej kladie za vinu, nie celkom korešponduje s tým, ako je to zapísané v samotnom uznesení o vznesení obvinenia,“ zdôraznil advokát.

V rámci svojho výsluchu v stredu podľa neho jednoznačne povedala, že je ochotná a pripravená spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Akcie Búrka a Víchrica, počas ktorých zadržali viacero ľudí z prostredia justície, sú súčasťou jedného spoločného trestného konania, kde je Jankovská obvinená.

„Vyjadrila sa preto aj ku skutkom, ktoré sú predmetom týchto dvoch uznesení o vznesení obvinenia a vyjadrila sa, akú ma vedomosť o iných skutkoch, aké sú tam uvedené,“ odpovedal Erdős na novinársku otázku, či bude vypovedať aj o skutkoch, z ktorých nie je obvinená, ale má o nich vedomosť.

Laurenčík vyzval Fica, aby sa vzdal mandátu poslanca

Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS) vyzval poslanca a šéfa Smeru Roberta Fica, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák. Podľa Laurenčíka má Fico strach, čo na neho prezradí Monika Jankovská a kedy si po neho príde polícia.

"Je nanajvýš zrejmé, že keď roky Robert Fico chránil Moniku Jankovskú a kryl jej chrbát, musí byť teraz plný strachu, čo na neho vo svojej výpovedi vo svojej zúfalosti, že ju všetci opustili, povie a kedy si po neho príde polícia.

Ak jej ďakoval za kus dobrej roboty, ďakujem jej ja za to, že sa rozhodla rozprávať. Robert Fico by však spravil najlepšie, keby sa vzdal poslaneckého mandátu a bol tak ušetrený hanby, keď by dal parlament súhlas na jeho vzatie do väzby. Sedieť v parlamente a do poslednej chvíle obhajovať zločincov musí byť aj pre jeho psychické zdravie zaťažkávacou úlohou," skonštatoval Laurenčík.

Pokiaľ sa Monika Jankovská priznala a je pravda to, čo sa medializovalo, musí niesť zodpovednosť a zrejme nebola dobrou politickou nomináciou. Uviedol to nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas Richard Raši.

Erik Tomáš (nezaradený) doplnil, že expremiér Robert Fico zrejme, vzhľadom na svoju funkciu, s Monikou Jankovskou mal oficiálne rokovania, nebol však svedkom rozhovorov o Marianovi Kočnerovi. Dodal, že na Úrade vlády za čias Fica, či v centrále Smeru, nikdy nestretol ani Norberta Bödör.

Zdroj: tasr

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Marian Kočner #Monika Jankovská #Peter Pellegrini #kauza zmeniek TV Markíza