Mikulec: Postup policajtov pri incidente s Gálom a Zajacom na výročie novembra '89 sa preveruje

Postup policajtov, ktorí sa mali nečinne prizerať na agresívnu konfrontáciu občanov s Fedorom Gálom a Petrom Zajacom na bratislavskom Námestí SNP, sa preveruje. Počas štvrtkovej Hodiny otázok v parlamente to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

26.11.2020 15:39
November 89 Foto:
Potivládny protest pred Úradom vlády v Bratislave, 17. novembra 2020
debata (39)

Minister sa podľa svojich slov o incident zaujíma. Postup bratislavských krajských policajtov je podľa neho predmetom kontroly.

„Vo veci sú zabezpečované podklady potrebné na rozhodnutie, videozáznamy, vyjadrenia zainteresovaných policajtov,“ priblížil Mikulec.

Kontrola sa ešte neukončila, preto nie je zatiaľ možné poskytnúť informácie. „Nemyslím si, že polícia v tom momente mala konať alebo nemala konať inak. Je to vec názoru aj taktiky, aj okolností,“ skonštatoval minister s tým, že je asi nemožné si myslieť, že polícia bude konať pri každej slovnej hádke.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa ministra pýtal, aký je výsledok preverovania postupu policajtov, ktorí sa na výročie 17. novembra 1989 na Námestí SNP v Bratislave nečinne prizerali, ako občania agresívne konfrontovali Fedora Gála a Petra Zajaca pri nakrúcaní dokumentárneho filmu režiséra Roberta Kirchhoffa.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Mikulec #November '89