Počet infikovaných bude rásť, predpokladá Krajčí. Negatívny test budú potrebovať aj pendleri

Počet infikovaných koronavírusom by mal rásť. Slovensko sa pravdepodobne dostalo na úroveň reprodukčného čísla z 0,9 na 1. Kĺzavý medián stúpol z čísla 1326 na 1811. Počet hospitalizácií aj 14-dňová incidencia mierne klesli. V piatok to na tlačovej konferencii k epidemiologickej situácii a aktuálnym informáciám súvisiacim s ochorením COVID-19 povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

27.11.2020 10:05 , aktualizované: 16:25
debata (444)

VIDEO: Minister Krajčí o epidemiologickej situácii.

Počet hospitalizovaných s ochorením klesol z 1778 na 1685. Sedemdňový priemer testov stúpol z 7211 na 8051. V rámci sedemdňovej incidencie po krajoch je na tom najhoršie Trenčiansky kraj, naopak, najlepšie je na tom Bratislavský kraj. Aktuálne sú podľa Krajčího najzasiahnutejšie okresy Skalica, Senica či Púchov.

Najviac pozitívnych nad 65 rokov je v Prešovskom kraji s 370 prípadmi. Najlepšie je na tom Bratislavský kraj, kde evidujú 110 takýchto prípadov. Celkovo je takýchto prípadov aktuálne 1836.

Priemerný počet úmrtí spojených s ochorením COVID-19 je 30 prípadov denne. Krajčí uviedol, že celkový počet úmrtí spojených s koronavírusom je 1000 prípadov. „Kompetentné úrady potvrdili 771 prípadov úmrtí spôsobených priamo ochorením COVID-19,“ dodal.

Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Situácia v nemocniciach je podľa neho síce lepšia, no nevidieť rapídny pokles pacientov. Pripomenul, že v súčasnosti je hospitalizovaných 1685 pacientov s podozrením na ochorenie či ochorením COVID-19, 122 ľudí potrebuje pľúcnu ventiláciu. „Najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Žilinskom kraji,“ upozornil minister zdravotníctva.

Slovensko má 898 voľných lôžok s kyslíkom a 930 obsadených lôžok s kyslíkom. Aktuálne funguje 154 antigénových odberových miest, podľa Krajčího by mali pribúdať.

Preukazovať sa testom na hraniciach budú aj pendleri

Pendlerom, študentom či zamestnancom pracujúcim v zahraničí, na ktorých sa doposiaľ vzťahovala výnimka, by mala od 7. decembra pribudnúť povinnosť preukázať sa negatívnym antigénovým testom na nový koronavírus. Nemal by byť starší ako dva týždne, informoval ďalej Krajčí.

Zdôvodnil to tým, že aj keď sa situácia v okolitých krajinách zlepšuje, pretože väčšina krajín má lockdowny, situácia je naďalej vážna. Pandémiu sa darí zvládať v Česku i Poľsku. Najviac postihnutou krajinou je susedné Rakúsko. Prijaté opatrenia v Rakúsku však podľa šéfa rezortu zdravotníctva majú svoj efekt a situácia sa tam tiež zlepšuje. V rámci okolitých krajín je podľa neho najlepšia situácia na Slovensku.

Vyhláška k hraniciam by mala byť vypracovaná hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom budúci týždeň.

Nákaze podľahlo ďalších 22 ľudí

Na Slovensku odhalili PCR testy 1849 nových prípadov nákazy, čo je podobné číslo ako v niekoľkých predchádzajúcich dňoch. Celkovo tak evidujeme už 103 106 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 10 928 PCR testov.

V dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo ďalších 22 ľudí.Celkový počet obetí pandémie stúpol na 771. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Vyliečilo sa ďalších 2 907 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 59 285.

Antigénové testy odhalili 748 nových nakazených, celkovo vykonali za uplynulý deň 17 162 antigénových testov.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Trenčianskom kraji (395), nasleduje Prešovský kraj (263), Košický (239), Trnavský (234), Banskobystrický (209), Nitriansky (191), Žilinský (189) a Bratislavský (129).

V nemocniciach je hospitalizovaných 1 685 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 1 480 ľudí. Na JIS je 101 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 122 osôb.

Antigénové odberové miesta zriaďujú aj RÚVZ

Viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) ponúkajú možnosť dať sa otestovať zadarmo antigénovými testami na ochorenie COVID-19. V súčasnosti ich funguje 24, na založení ďalších sa pracuje. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, pričom pripomenula, že na Slovensku je celkovo 36 RÚVZ.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas tvrdí, že rozširovanie siete už fungujúcich antigénových odberových miest po celom Slovensku má veľký zmysel. „Ochrana zdravia jednotlivca je veľmi podstatná, preto bude dôležité, aby možnosť antigénového testovania využilo čo najviac ľudí. Epidemiologická situácia na Slovensku a v okolitých krajinách je stále vážna. Pomocou antigénových testov dokážeme identifikovať najviac infekčné osoby, pričom sa ľudia rýchlo dozvedia výsledok,“ povedal.

ÚVZ SR pokračuje v dôslednom vyhľadávaní kontaktov osôb pozitívne testovaných na nový koronavírus. Dodal, že pozitívne testovaným osobám a ich úzkym kontaktom je nariadená izolácia, respektíve karanténa. Potrebné je dodržiavať pokyny všeobecného lekára a príslušného RÚVZ.

Otestovať sa je možné na týchto odberných miestách:

  • Banská Bystrica: Cesta k nemocnici 1
  • Bardejov: Kuzmányho 18
  • Dolný Kubín: Nemocničná 1944
  • Galanta: Hodská 2352/62
  • Komárno: Mederčská 39
  • Košice: Kúpalisko Červená hviezda Staničné námestie 5
  • Levice: Komenského 3186/4
  • Lučenec: Ulica A. Petőfiho č. 1
  • Martin: Ul. Kuzmányho 27
  • Michalovce: S. Chalupku
  • Nitra: Damborského 15
  • Poprad: ul. Zdravotnícka 3525/3
  • Prešov: Jána Hollého 5
  • Prievidza: Nemocničná 8, Bojnice
  • Rimavská Sobota: Sama Tomášika 14
  • Rožňava: Špitálska 3
  • Spišská Nová Ves: A. Mickiewicza 6
  • Stará Ľubovňa: Obrancov mieru 1
  • Svidník: ul. Sov. Hrdinov 79
  • Trebišov: Jilemnického 3370/2
  • Trenčín: Nemocničná 4
  • Trnava: Budova MsÚ Trnava, Trhová 3
  • Veľký Krtíš: Banícka 679
  • Žiar nad Hronom: Ul. Cyrila a Metoda 357/23
444 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí #antigénové testy