Gröhling: Testovanie žiakov nedokážeme zabezpečiť celoplošne pre všetkých

Testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 nebude možné zabezpečiť celoplošne pre všetkých. Po piatkovom rokovaní so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že pracujú skôr s verziou pilotných overovaní.

27.11.2020 17:28
Gröhling Foto: ,
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).
debata (63)

Zástupca ZMOS-u a starosta bratislavského Lamača Lukáš Baňacký spresnil, že hľadajú spolu s rezortom školstva riešenie, aby aspoň na relevantnej vzorke škôl otestovali a pilotným projektom otvorili druhé stupne základných škôl či stredných odborných škôl. Pracovný dátum je podľa Baňackého od 8. decembra, ak sa podarí splniť všetky požiadavky.

Minister deklaruje, že rokujú s jednotlivými subjektmi a hľadajú riešenia. „Musíme sa vyrovnať s množstvom otázok od dobrovoľnosti, zdravotníkov po technické vybavenie,“ spresnil. Odpoveď stále hľadajú aj v prípade, ako postupovať pri žiakoch, ktorých rodičia sa nebudú chcieť dať otestovať. Gröhling verí, že sa všetko podarí vyjasniť do pondelka, keď chce na ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ) predstaviť plán s riešením, ako opäť otvoriť školy.

Následne ÚKŠ rozhodne, či do toho pôjdeme alebo nie. Poprípade, ja budem navrhovať aj náš semafor, na základe ktorého sme fungovali v predchádzajúcom období," uviedol Gröhling. Minister v piatok podotkol, že naďalej rokujú so zriaďovateľmi škôl a zisťujú i záujem zo strany škôl a rodičov.

Baňacký uviedol, že hľadajú možnosti so zriaďovateľmi, ktorí nájdu dostatok technických i personálnych kapacít na to, aby vedeli školy otvoriť. „Bude spracovaný istý postup pre tých, ktorí cítia, žeby chceli do toho ísť a nájdu dostatok možností i pochopenia v radoch vlastných zamestnancov i rodičov žiakov,“ spresnil.

Minister školstva dostal od ÚKŠ úlohu prísť do pondelka s riešením, ako školy otvoriť. Má to byť podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) spojené s pravidelným pretestovávaním žiakov a rodičov.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #testovanie #ZMOS #Branislav Gröhling #koronavírus