Európa bude mať iné Vianoce. Niektoré štáty uvoľnia opatrenia

Írsko či Belgicko zmiernia niektoré opatrenia, ktoré zaviedli v boji proti koronavírusu. Vianoce však budú iné ako rok predtým.

28.11.2020 07:45 , aktualizované: 18:45
koronavírus, USA, Pensylvánia Foto: ,
Aj v USA budú Vianoce v čase pandémie iné ako inokedy.
debata (7)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:45 Viac ako 60 ľudí zadržali v sobotu v Londýne na demonštrácii proti epidemiologickým opatreniam. K zatýkaniam došlo v súvislosti s potýčkami, ktoré vypukli, keď sa polícia pokúšala protest rozohnať. Informovala o tom agentúra AFP.

Metropolitná polícia na Twitteri informovala, že dôvodom zadržaní boli rôzne priestupky vrátane porušenia platným opatrení proti šíreniu koronavírusu. „Očakávame, že tento počet (zadržaných) ešte porastie,“ dodala.

Viacerí z demonštrantov zasadzujúcich sa proti noseniu ochranných rúšok na tvár či vakcíne na ochorenie COVID-19 niesli plagáty s nápismi ako „prestaňte nás ovládať“ či „nijaké ďalšie lockdowny“.

17:50 Britský premiér Boris Johnson dnes vymenoval námestníka ministra obchodu Nadhima Zahawiho členom vlády zodpovedným za očkovanie proti covid-19, čo je choroba spôsobovaná koronavírusom. Premiérov krok sa chápe ako znamenie, že britská vláda pripravuje program hromadného očkovania, uviedla agentúra Reuters. Očkovanie by podľa médií mohlo začať v najbližších dňoch.

Podľa denníka Financial Times sa Británia chystá budúci týždeň schváliť vakcínu spoločností BioNTech a Pfizer proti koronavírusu a jej dodávky začnú len pár hodín po tomto schválení.

15:38 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín 4669 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 132 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v sobotu agentúra APA s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Novonakazených je o 286 menej ako deň predtým, počet úmrtí za jeden deň je však najvyšší od začiatku pandémie. Celkovo podľahlo v Rakúsku komplikáciám spôsobeným ochorením COVID-19 3018 ľudí.

12:53 V Poľsku pribudlo v piatok 15 178 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 599 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v sobotu agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Celkový počet prípadov infekcie, ktoré Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie, tak stúpol na 973 593. V sú­vislosti s novým koronavírusom tam zároveň zaznamenali už aj 16 746 úmrtí.

10:58 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo 6268 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 152 ľudí. Informuje o tom v sobotu operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Denný nárast 152 úmrtí prevažne starších pacientov s pridruženými chronickými ochoreniami predstavuje po 135 úmrtiach z 27. novembra nový rekord.

Počet osôb infikovaných koronavírusom od vypuknutia epidémie stúpol v Maďarsku na 204 708 a počet úmrtí dosiahol 4516, z toho 24 percent zaznamenali v Budapešti. Z ochorenia sa zotavilo 54 021 ľudí (+1895).

9:10 Počet nakazených koronavírusom na Ukrajine prekročil 70O-tisíc. Za posledných 24 hodín do štatistík pribudlo rekordných 16 294 nových prípadov a 184 mŕtvych s covid-19. Dnes to uviedol ukrajinský minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

Celkovo sa na Ukrajine s približne 42 miliónmi obyvateľov koronavírusom od jari nakazilo už 709 701 osôb a s chorobou zomrelo 12 093 pacientov.

8:50 V Česku pribudlo v piatok 4 458 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1 350 menej ako pred týždňom, a 75 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v sobotu ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 7 967. Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia.

Česko v súčasnosti eviduje 82 991 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 515 984 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 425 026 osôb. Do piatka 18.05 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 5048 pacientov, stav 743 z nich je vážny. Skóre Protiepidemického systému ČR (PES) už šiesty deň po sebe zostáva na hodnote 57, čo nominálne zodpovedá tretiemu stupňu opatrení. V Česku však od pondelka formálne, avšak nie fakticky platí stupeň štyri. V pondelok by sa podľa zverejnenej metodiky ministerstva zdravotníctva mali opatrenia uvoľniť na stupeň tri, ak skóre nestúpne. Vláda o tom rozhodne v nedeľu, píše web Novinky.cz.

7:45 Írsko budúci týždeň uvoľní väčšinu reštrikcií prijatých pre pandémiu koronavírusu a otvorí obchody, reštaurácie, hotely, kaderníctva či múzeá. Oznámil to premiér Micheál Martin. Vláda podľa neho od 18. decembra zruší aj zákaz cestovania medzi jednotlivými regiónmi, aby ľuďom umožnila prežiť „iné, ale mimoriadne“ Vianoce. Od 1. decembra sa obchody otvoria aj v Belgicku, ďalšie opatrenia tam ale zostanú v platnosti až do januára.

„Z prvej vlny (pandémie) sme si vzali veľké ponaučenie a vírus sme potlačili natoľko, že máme druhú najnižšiu mieru nákazy v EÚ,“ povedal Martin v prejave, ktorý naživo prenášala írska televízia. „V uvoľňovanie reštrikcií sme zašli tak ďaleko, ako to len považujeme za možné, aby sme dokázali udržať v rovnováhe zdravotné, ekonomické a spoločenské ohľady, ďalej však nie,“ dodal.

Od utorka 1. decembra sa v Írsku otvoria múzeá a galérie, kozmetické služby a kaderníctvo, telocvične, múzeá a obchody, v piatok potom otvoria aj reštaurácia a krčmy, ktoré podávajú tiež jedlo. Až do 18. decembra bude platiť zákaz ciest medzi regiónmi aj zákaz stretávania členov rôznych domácností, obidve opatrenia sa ale pred Vianocami skončia a cez sviatky má byť povolené stretávanie až troch rodín.

V Írsku teraz počet nakazených rastie len veľmi pomaly, denne pribúda len niekoľko stoviek nových prípadov. Celkovo sa v krajine s piatimi miliónmi obyvateľov nakazilo vyše 71 000 ľudí, 2 036 z nich zomrelo.

Belgicko uvoľnilo niektoré nariadenia zamerané na zastavenie novej vlny koronavírusu, ale stále je prísne v otázke rodinných stretnutí počas Vianoc. Vláda v piatok oznámila, že teraz, keď všetky epidemiologické ukazovatele klesajú, môžu sa za obmedzených podmienok od budúceho týždňa otvoriť aj obchody, ktoré predávajú iný ako nevyhnutný tovar. Premiér Alexander De Croo vyhlásil, že okrem brzdenia nákazy každý musí zaistiť aj to, aby nikto netrpel osamelosťou. „Musíme takisto zaistiť, aby počas Vianoc a na Nový rok ľudia neboli sami. A preto večer 24. alebo 25. decembra osamotení ľudia, ľudia žijúci sami, budú mať možnosť pozvať si k sebe domov dve osoby,“ oznámil De Croo. Je to malá úľava počas vianočných sviatkov oproti opatreniam, ktoré zvažujú niektoré iné európske krajiny. Belgicko, jeden z najhoršie postihnutých štátov v Európe, hlásilo počas pandémie celkovo vyše 16 000 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus