Kedy sa otvoria školy? Matovič chce testy detí aj rodičov

Premiér Igor Matovič podmienil návrat žiakov do lavíc pravidelným testovaním učiteľov, detí aj ich rodičov.

28.11.2020 17:00
debata (132)

Návrat do školských lavíc by mohol nabrať zreteľnejšie kontúry. Má to však háčik: Školy majú zvládnuť zabezpečiť pravidelné testovanie na koronavírus.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) podmienil návrat žiakov druhého stupňa základných a študentov stredných škôl pravidelným testovaním tak učiteľov, ako aj detí a ich rodičov. Ak sa minister školstva Branislav Gröhling (SaS) čo najrýchlejšie dohodne so samosprávami a vytvorí plán, školy by sa mohli naplno otvoriť 7. decembra. Minister to však musí stihnúť do najbližšieho pondelka.

Náklady na testovanie by mal zaplatiť štát, organizáciu školy a ich zriaďovatelia, čo sú pri základných školách mestá a obce.

Zuzana Sedláčeková, riaditeľka Základnej školy Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici hovorí, že žiakom by návrat prospel. "Môžeme si s deťmi zopakovať učivo, dovysvetľovať, čo im nie je jasné,“ hovorí, no zároveň upozorňuje, že školy môžu mať problém s testovaním.

"V škole nemám na to vhodné priestory. Komunikujeme so zriaďovateľom, no ani on nemá na to kapacity,“ krúti hlavou Sedláčeková s tým, že ak škola funguje na prvom stupni, nevidí dôvod na požiadavku testovania na druhom stupni.

Podľa premiéra by sa deťom v školách nemal robiť výter z nosohltana, ale využije sa kloktanie. "Uvažujeme, že by sme to zrealizovali od budúceho víkendu. Nasadili by sme testovanie detí v školách už kloktadlami,“ vysvetľoval Matovič po rokovaní Ústredného krízového štábu v stredu.

V praxi by to malo znamenať, že v budúci piatok 4. decembra by žiaci a študenti prišli do škôl, kloktali a odobraté vzorky by sa mali deliť po triedach. Tie by sa PCR testovali na zistenie prítomnosti koronavírusu. Ak by bola vzorka pozitívna, žiaci alebo študenti by museli ísť na antigénové pretestovanie. Podľa Matoviča sa tento plán týka približne 35– až 40-tisíc tried. Podľa prepočtov Pravdy by sa projekt týkal 3 352 škôl.

Výnimku zatiaľ budú mať školáci na prvom stupni.

Postoj rezortu školstva je jasný: pracuje na pláne a konkrétne opatrenia zverejní, až keď budú vo finálnej podobe, prípadne po prerokovaní na Ústrednom krízovom štábe. Ministerstvo však upozorňuje, že učiteľov, žiakov a ich rodičov nebude možné pretestovať vo všetkých školách naraz, ale „v postupných krokoch“.

"Do nedele spracujeme celý plán, vyhodnotíme, stretneme sa s jednotlivými partnermi a v pondelok oznámime, ako by sme si to predstavovali a či vôbec je to realizovateľné v takom objeme, ako by sme chceli, alebo či pôjdeme pilotne alebo iným spôsobom,“ povedal minister Gröhling. Podľa neho zriaďovatelia budú zabezpečovať administratívny a zdravotnícky personál. "Vyslovili sme aj myšlienku, že by sme oslovili v jednotlivých školách napríklad rodičov, ktorí sú zdravotníci, že by mohli pomôcť,“ povedal šéf rezortu v živom vysielaní na sociálnej sieti.

Aj Gröhling však pripomína, že testovanie bude niečo stáť, a preto bude rokovať aj s ministrom financií.

Školy: Žiakov privítame

Počtom žiakov je jednou z najväčších základných škôl na Slovensku ZŠ Jozefa Gregora Tajovského v Senci, ktorú navštevuje viac ako 1 100 detí.

„Teším sa, ale deti by sa mali predovšetkým tešiť,“ reagoval na možný nástup žiakov riaditeľ školy Ladislav Kása. Uisťuje, že urobí všetko pre to, aby mohli žiaci prísť. „Samozrejme, súhlasím so všetkým, čo odznieva v spoločnosti, že deti potrebujú ísť do škôl. Potrebná je predovšetkým socializácia, preberanie učiva a získavanie vedomostí. Musíme však akceptovať všetky rozhodnutia príslušných inštitúcií a orgánov a na základe toho potom tie deti do škôl dostať,“ poznamenal Kása, ktorý by sa nerád vyjadroval k termínu, pretože je nutné, aby boli najprv dodržané všetky požiadavky.

Testovanie neberie ako prekážku. „My sme ako škola spolupracovali so zriaďovateľom v celoplošnom testovaní, mali sme tu zriadené dve odberové jednotky. Dovolím si povedať, že v tejto oblasti sme schopní toto bezproblémovo urobiť,“ uviedol Kása.

Žiakov rád privíta aj riaditeľ Základnej školy na Hroncovej ulici v Košiciach Martin Fazekaš. „Je tu nádej, že sa deti môžu vrátiť do školy. Mne je ľúto, že zasa budeme zisťovať, čo naše deti vedia. Podobne to bolo v júni či v septembri a teraz opäť po mesačnom výpadku budeme zisťovať, aká je úroveň vedomostí, čo nadobudli počas dištančného vzdelávania. Na druhej strane budeme mať aspoň dva týždne v decembri, aby sme so žiakmi prebrali učivo, posunuli sa ďalej a pripravili sa na polrok,“ poznamenal Fazekaš, ktorý je zástancom názoru, že druhý stupeň nemal prejsť na dištančné vzdelávanie a zatváranie malo zostať len na regionálnej úrovni.

Počas celoplošného testovania mali v telocvični základnej školy tri odberové miesta. „Nepoznáme ešte detaily, ako by to malo byť s testovaním školákov. Je ešte potrebné vedieť všetky podrobnosti, kto to bude robiť, akým spôsobom, je veľa otáznikov. Budeme v kontakte so zriaďovateľom a verím, že to zvládneme. My učitelia a riaditelia máme takú náturu, že sa nechceme hneď na začiatku vzdať, takže my sami hľadáme riešenia a jednoducho robíme všetko preto, aby sa deti vrátili do školy a všetci sme to v zdraví prežili,“ dodal Fazekaš.

Rodičia: Je to nutné?

Pravda oslovila rodičov s otázkou, či je správne, aby bol návrat žiakov podmieňovaný pravidelným testovaním. "Nerozumiem tomu. Vraj do Vianoc budú tri kolá plošného testovania. Potom ešte testovanie aj v škole? Mali by nám vysvetliť, ako to vlastne myslia,“ krčí ramenami Mária Zemníková zo Zvolena.

"Chcem, aby moje deti chodili do školy, vidno, že im chýbajú spolužiaci, ale aj učitelia. Nechápem však, prečo je nutné, aby sme museli všetci podstupovať manévre s testovaním, keď sa chystá aj plošné testovanie,“ dodáva matka dvoch detí.

Milan Igrák z Medzilaboriec zasa hovorí, že kým nebudú jasné pravidlá, malo by sa opatrne narábať s dátumom otvorenia škôl. "Podľa mňa by si školáci mali tento rok radšej zopakovať. Mám obavy, či sa im podarí všetko dobehnúť. A keď sa niekde objaví vírus, zasa zostanú doma? Chýbajú mi jasné pravidlá, a preto som radšej za opakovanie celého ročníka,“ uzavrel.

Školské prestávky

V čase druhej vlny pandémie je od 12. októbra prerušené školské vyučovanie na stredných školách a od 26. októbra na druhom stupni základných škôl. Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl. Od 16. novembra sa v malých skupinkách do škôl mohli vrátiť žiaci základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyučovanie sa obnovilo aj na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #plošné testovanie