Voľby by v novembri vyhral Hlas-SD s 19,1 percenta, nasleduje OĽANO

Podľa najnovšieho prieskumu voličských preferencií by sa do parlamentu dostalo osem subjektov. Stále vedie Hlas, obyčajní sú síce druhí, ale na krk im už dýcha SaS. Hlas Petra Pellegriniho by získal podľa prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza 19,1 percenta hlasov.

29.11.2020 13:27 , aktualizované: 21:25
debata (296)

OĽaNO súčasného premiéra Igora Matoviča rovných štrnásť a SaS Richarda Sulíka 12,1 percenta. Tesne pod hranicou desiatich percent sú extrémisti z ĽS NS s 9,6 a Smer Roberta Fica s 9,5 percenta. Sme rodina Borisa Kollára by získala hlasy 6,1 a Progresívne Slovensko, ktorému parlament vo februárových voľbách unikol len o vlások, 5,9 percenta voličov. Osmičku úspešných uzatvára KDH s predsedom Milanom Majerským a s 5,1 percenta.

zväčšiť ZDROJ: AGENTÚRA FOCUS PRE TV MARKÍZA, 18.- 25....
preferencie, Focus, november, graf ZDROJ: AGENTÚRA FOCUS PRE TV MARKÍZA, 18.- 25. 11. 2020, 1004 RESPONDENTOV

Do parlamentu by sa opäť nedostala aktuálne vládna strana Za ľudí, ktorú už vedie Veronika Remišová, ktorá by vo voľbách podľa prieskumu získala len 4,1 percenta.

V pléne Národnej rady by teda sedelo 35 poslancov za Hlas, 26 za OĽaNO, 22 za SaS, po 18 za ĽS NS a Smer, po 11 za Sme rodina a PS, deväť za KDH. Zo súčasnej vládnej koalície by teda v parlamente boli len OĽaNO, SaS a Sme rodina, ktoré by disponovali spolu s len 59 hlasmi. Do spolku by zrejme museli zobrať aj PS a KDH, vtedy mali o 20 poslancov vi­ac.

Je však veľmi nepravdepodobné, že by progresívci na čele s Irenou Bihariovou dokázali sedieť za jedným stolom či už s konzervatívnou časťou OĽaNO, alebo s celým KDH. Ak by si tľapli Hlas, Smer a Sme rodina, vyšlo by to na 64 poslaneckých kresiel. O niečo lepšie by na tom bola hypotetická koalícia Pellegrini– Sulík–Bihariová–Majerský, ktorá by bola schopná mať 77 poslancov. No ak by sa spojili Hlas, OĽaNO, SaS a Sme rodina, mali by až 94 mandátov v parlamente. Berieme pritom do úvahy vyhlásenia dosiaľ všetkých strán, že s extrémistami by nešli do jedného spolku.

296 debata chyba
Viac na túto tému: #volebné preferencie