Kyselica: Mestské a obecné polície by mohli využívať objektívnu zodpovednosť

Mestské a obecné polície by mohli využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, a to v prípadoch tzv. statickej dopravy. Návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorý by to umožnil, plánuje poslanec Národnej rady SR Lukáš Kyselica (OĽANO) predložiť do parlamentu už začiatkom budúceho roka.

29.11.2020 18:55
debata (21)

Policajti by mohli objektívnu zodpovednosť využívať napríklad pri porušeniach ustanovení o zákaze zastavenia a státia. „Do praxe to prinesie enormné zrýchlenie a zefektívnenie práce na úseku prejednávania týchto porušení zákona a tiež enormné zvýšenie množstva prejednaných porušení zákona,“ myslí si Kyselica.

V prípade prijatia novely bude podľa poslanca potrebné „za nemalé náklady“ mestským a obecným políciám sprístupniť Centrálnu evidenciu správnych deliktov a priestupkov (CESDaP). „Ale to je skôr technická stránka veci,“ poznamenal. Legislatívne prekážky nepredpokladá.

Deklaroval, že v súčinnosti so všetkými kompetentnými orgánmi sa budú snažiť, aby mali miestne polície na vymáhanie pokút prostredníctvom objektívnej zodpovednosti aj dostatočné technické a administratívne vybavenie. „Mnohé závisí aj od finančných možností jednotlivých samospráv,“ dodal.

Na prípravu legislatívneho návrhu vznikla ešte v roku 2019 aj pracovná skupina s predstaviteľmi miest a rezortu vnútra. „Bola odborným poradným orgánom pri tvorbe tohto legislatívneho zámeru a svoju úlohu splnila,“ uviedol Kyselica. Poznamenal, že jej členom bol ešte ako náčelník Mestskej polície Bratislava aj Marek Gajdoš, ktorý v súčasnosti pôsobí ako jeho asistent a taktiež sa podieľa na príprave novely.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #lukáš kyselica