Jankovská vysvetľovala Threemu, byt a auto

Aj piatková výpoveď bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre sa dostala von. Odpovedala na otázky vyšetrovateľa a vysvetľovala svoju komunikáciu s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom. Týkala sa najmä jeho problému s miliónovými televíznymi zmenkami.

30.11.2020 06:00
debata (350)

Na margo uniknutej výpovede ešte zo štvrtka minulého týždňa Jankovská povedala, že dochádza k mareniu vyšetrovania a k sťaženiu práce orgánov činných v trestnom konaní. „Toto považujem za veľmi vážny zásah nielen do svojich práv, ale aj vôbec do celého vyšetrovania,“ vyhlásila hneď v úvode výsluchu.

Monika Jankovká, Špecializačný trestný súd...
Monika Jankovská ako štátna tajomníčka
+5Ústavný súd SR, Košice, 12. 03. 2020. Pred...

O ministrovi Gálovi

Podľa Jankovskej výpovede si ju predvolal vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), keď v júni 2018 poslal Najvyšší súd do väzby v kauze televíznych zmeniek. „Gábor Gál mi povedal, že bol za ním Kamenec (obhajca televízie – pozn. red.), niekto z americkej ambasády, túto osobu nemenoval, a SIS označil veľmi záhadne ako trojpísmenkových,“ vypovedala bývalá štátna tajomníčka.

Minister jej vraj nepovedal podrobnosti o stretnutiach, ale uviedol, „že sú vyvíjané na neho tlaky, aby ma odstavil“ a rovnako aj sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá v prípade jednej zo štyroch zmeniek rozhodla v Kočnerov prospech. „Bol dosť zničený a vtedy mi povedal, že od neho odišla manželka aj s deťmi k svokre z dôvodu, že ju do niečoho namočil,“ povedala Jankovská s tým, že malo ísť o developerský projekt, v ktorom mala ministrova manželka vystupovať.

Ďalej Jankovská vysvetľovala, čo povedala predsedovi Smeru Robertovi Ficovi a bývalému predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu o kauze zmenky televízie Markíza. „Robertovi Ficovi som pri stretnutí povedala, že riešim zmenky, neuviedla som mu pre koho a zároveň som mu povedala, že by bolo zrejme dobré pre Smer mať na svojej strane médiá,“ píše sa v policajnej zápisnici.

Fico mal reagovať všeobecným rozhovorom o médiách a o tom, „že je hrozné, čo robia“. Údajne aj spomenul Máriu Troškovú, ktorá bola štátnou radkyňou na Úrade vlády, a médiá ju spájali s Antoninom Vadalom, ktorý je už dnes odsúdený za pranie špinavých peňazí a pašovanie drog v rodnom Taliansku.

„Keď som sa mu vysťažovala, že ku mne sa médiá tiež nesprávajú dvakrát slušne, tak mi povedal, že ja som silná a ja to na rozdiel od Márie zvládnem,“ spomenula si Jankovská. Tento rozhovor sa mal udiať už v čase, keď Fico nebol premiérom.

O niekoľko dní neskôr mala navštíviť aj premiéra Petra Pellegriniho. „Tiež som mu povedala, že riešim zmenky a že by bolo dobré mať nejaké médiá na našej strane… Určite som mu nespomenula, že sa poznám s Marianom Kočnerom a že konkrétne s ním riešim danú kauzu,“ pokračovala s dôvetkom, že Pellegrini zareagoval iba: hm.

Väčšiu časť piatkového výsluchu Jankovská vysvetľovala svoju komunikáciu s Kočnerom cez šifrovaciu aplikáciu Threema. Na niektoré správy si spomenula, niektoré jej nesedeli významovo, pri niektorých správach uviedla, že časť komunikácie chýba, či, naopak, na niektoré rozhovory si nespomenula vôbec.

VIDEO: Jankovská odchádza z postu štátnej tajomníčky: Chceli ste moju verejnú popravu, tak ju tu máte… (3. 9. 2019)

Video

Od Kočnera nič

Vypovedala, že Kočner jej nesľúbil žiadnu finančnú odmenu ani jej nič nevyplatil – či už sprostredkovane, alebo osobne. „Nie všetky udalosti uvedené v Threeme sú pravdivé a Kočnera som aj zavádzala,“ vysvetľovala Jankovská. Ako sama priznala, rozprávali sa o politike, kauzách, zmenkách, klebetách, ale aj o súkromí. Podľa nej Kočner často používal výraz „treba zarobiť“, čo však ona nechápala ako ponúknutie úplatku, „a už vôbec nie, že by mi on kúpil nejaký byt“.

Komunikácia o zmenkách bola dosť obsiahla. Kočner žiadal od bývalého majiteľa Markízy Pavla Ruska vyplatiť štyri zmenky v hodnote približne 70 miliónov eur, neskôr ich však oboch súd zatiaľ neprávoplatne poslal na 19 rokov za mreže za ich falšovanie. V roku 2018 však ešte Kočner žaloval Ruska a samotnú televíziu, aby mu vyplatili milióny. Snažil sa dokázať, že zmenky sú pravé a snažil sa v tomto smere tlačiť aj na Jankovskú, aby mu pomohla. Aj cez sudkyňu Maruniakovú, s ktorou pred časom úzko spolupracovala.

VIDEO: Fico a Jankovská: Priznám sa – len mi konečne povedzte k čomu… (26. 11. 2020)

Video

Kto je padre?

Spomenula, ako sa zoznámila s Norbertom Bödörom, oligarchom z Nitry, a tiež, že Kočner mu hovoril krstný otec alebo padre. O Ficovi zasa hovorievali ako o náčelníkovi a o Robertovi Kaliňákovi občas ako o Haberovi. Ďalej tvrdila, že sa nesnažila ovplyvňovať výsledok súdnych konaní v prospech Kočnera, hoci o nich vedela aj podrobnosti. Naopak, usvedčuje sudcu Vladimíra Sklenku, že s Kočnerom spolupracoval. Sklenka však spolupracuje aj s políciou a usvedčuje zasa ďalších sudcov, ktorí boli zadržaní v marci počas akcie Búrka.

Kočner sa Jankovskej pochválil, že vedel tri hodiny vopred, že ho polícia zadrží. Ona bola presvedčená, že Kočner pôjde do väzby, ale nechcela mu to povedať, v podstate preto, aby mala od neho pokoj.

Byt v lukratívnej časti Bratislavy za 350-tisíc eur si kúpili Jankovskej dvaja synovia s tým, že ich mama v ňom má doživotné právo bývania.

„Byt kupovali chlapci v čase, keď už boli zo strany novinárov útoky na moju osobu, takže by som svojich synov nezatiahla do nejakej protiprávnej činnosti najmä v období, keď už o mne písali všetky médiá,“ vypovedala Jankovská. Tvrdí, že mercedes jej doviezli z Nemecka, a ako za jazdený zaň zaplatila 36 600 eur.

350 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Monika Jankovská