O post policajného prezidenta sa uchádzajú zatiaľ štyria kandidáti

O post prezidenta Policajného zboru (PZ) sa zatiaľ uchádzajú štyria kandidáti. Pondelok je posledný deň na podanie žiadosti o zaradenie do výberového konania. Konkrétne mená budú známe po otvorení obálok komisiou. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

30.11.2020 18:25
debata (5)

Uchádzači o post policajného prezidenta sa môžu prihlásiť aj poštou najneskôr s pondelkovým dátumom. K otvoreniu obálok dôjde na budúci týždeň, priblížila Túrosová. Potom komisia posúdi, či uchádzači spĺňajú zákonom stanovené podmienky. Túrosová doplnila, že kandidátov následne posunie na verejné vypočutie parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť.

Komisia bude pozostávať zo siedmich členov, a to nominanta ministra vnútra Ivana Fufaľa a Jaroslava Spišiaka, nominanta prezidenta PZ Mareka Kordíka, nominanta generálneho prokurátora Jozefa Szabóa, nominanta Odborového zväzu polície v SR Mariána Mikulu, nominanta Akadémie Policajného zboru v Bratislave Stanislava Šišuláka a nominanta riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Róberta Zaplatíleka.

„Budem rád, ak si komisia pri voľbe policajného prezidenta bude môcť vyberať z čo najväčšieho množstva kvalitných kandidátov. Verím, že z tohto procesu vzíde kvalitný policajný prezident, keďže máme na stole reformu Policajného zboru, ktorý potrebuje silnú osobnosť,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Uchádzači musia mať podľa Túrosovej najmenej desaťročnú prax v PZ, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a špecializované policajné vzdelanie. Predložiť musia aj koncepciu rozvoja a riadenia PZ, dodala.

Záujem o funkciu prezidenta PZ už potvrdil dočasný šéf polície Peter Kovařík aj veliteľ útvaru osobitného určenia Prezídia PZ Štefan Hamran.

Policajného prezidenta podľa platného zákona vymenúva minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie prezidenta PZ trvá štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie policajného prezidenta najviac na dve funkčné obdobia.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského. Od septembra PZ dočasne vedie Peter Kovařík.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #voľba policajného prezidenta