Lyžiarska sezóna straší aj WHO, zvyšuje riziko nákazy

Lyžovanie nie je problém, tým je prenos koronavírusovej nákazy na letiskách, v reštauráciách či preplnených lanovkách, varuje WHO pred lyžiarskou sezónou. K otváraniu lyžiarskych stredísk však nezaujala jednoznačný postoj.

01.12.2020 06:15 , aktualizované: 19:15
koronavírus, lyžovanie, Nemecko Foto: ,
Dvaja zamestnanci sa pozerajú na zatvorený lyžiarsky areál Zugspitze v Grainau v Nemecku. 30. 11. 2020
debata (33)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:15 India nepovažuje za potrebné zaočkovať proti koronavírusu celú svoju populáciu, ktorá je s 1,3 miliardy obyvateľov druhá najpočetnejšie na svete. Informuje o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Význam očkovania pre úspešné zvládnutie epidémie vyzdvihol indický premiér Nárendra Módí, ktorý cez víkend navštívil niekoľko výrobcov vakcín. Premiér v októbri tvrdil, že vláda chce, aby vakcína bola dostupná všetkým obyvateľom. India je druhou krajinou na svete s najvyšším počtom nakazených koronavírusom od začiatku epidémie.

„Ak budeme schopní zaočkovať dostatočne veľký počet ľudí, aby sa prerušil prenos nákazy koronavírusom, tak nebude nutné očkovať celé obyvateľstvo,“ uviedol riaditeľ indickej štátnej rady pre lekársky výskum Balram Bhagrava. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) stačí pre dosiahnutie kolektívnej imunity naočkovať 65 až 70 percent obyvateľov. To by znamenalo v Indii nechať zaočkovať až 900 miliónov ľudí. (reuters, čtk)

18:55 Rakúska vláda plánuje zaviesť počas vianočných sviatkov prísne obmedzenia vstupu do krajiny po návrate z rizikových oblastí. Cestujúci prichádzajúci z krajín, kde je počet nakazených koronavírusom za sedem dní vyšší ako 100 na 100-tisíc obyvateľov, budú musieť ísť do povinnej desaťdňovej karantény. Pre agentúru APA medializované správy o sprísnenom režime cestovania počas Vianoc potvrdili aj miestne úrady.

Opatrenia sa dotknú všetkých štátov susediacich s Rakúskom, a teda aj Slovenska. Obmedzenia majú vstúpiť do platnosti pred Vianocami a trvať najmenej do 10. januára. Dôvodom dlhého trvania cestovných obmedzení je neskorší termín pravoslávnych Vianoc. Cieľom je zabrániť tretej vlne nákazy a kolapsu zdravotníckeho systému.

Ľudia v karanténe budú testovaní na prítomnosť koronavírusu najskôr po piatich dňoch od návratu. Kedy presne vstúpi nariadenie do platnosti, zatiaľ nie je jasné. Podľa denníka Kronen Zeitung sa majú sprísniť kontroly na hraniciach a na letiskách. (apa, tasr)

18:40 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že hromadné testovanie na nový koronavírus, ktoré sa začne tento týždeň, chce zopakovať, a to v najviac zasiahnutých regiónoch, u ľudí v rizikových zamestnaniach a v najviac ohrozených spolkových krajinách.

„Hromadné testovanie sa samozrejme zopakuje,“ zdôraznil Kurz. „Teoreticky by bolo skvelé pretestovať dva alebo tri razy celé obyvateľstvo,“ povedal. Tým by sa podľa neho podarilo vírus „takmer zničiť“. Problémom sú však dostupnosť i logistika, ozrejmil.

Počas prvého decembrového víkendu sa uskutoční prvé hromadné testovanie, ktoré absolvujú učitelia i zamestnanci materských škôl. V dňoch 5. a 6. decembra, čiže po skončení tvrdého lockdownu, bude testovaných zhruba 200-tisíc osôb. V dňoch 7.a 8. decembra prebehne testovanie všetkých 40-tisíc policajtov. Krátko pred Vianocami sa bude konať plošné testovanie zvyšných obyvateľov Rakúska, pričom účasť na ňom je dobrovoľná. Hromadné testovanie na koronavírus sa v metropole Viedeň bude konať od 2. do 13. decembra. Odborníci hromadné testovanie síce podporujú, no žiadajú, aby malo cielenú stratégiu. (apa, tasr)

18:23 Francúzsko plánuje spustiť rozsiahle očkovanie novou vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2 v priebehu apríla-júna 2021. Začiatkom roku 2021 budú zaočkované najrizikovejšie a najohrozenejšie skupiny ľudí, po ktorých zaočkujú zvyšok populácie, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron na tlačovom brífingu v Elyzejskom paláci v Paríži.

Predseda vlády Jean Castex dodal, že prednosť pri vakcinácii budú mať aj obyvatelia domovov dôchodcov a niektorí ich zamestnanci. (afp, tasr)

16:06 Podpredseda strany Hlas Richard Raši podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) klame o možnom ohrození životného prostredia i zdravia v súvislosti s uskladnením biologického odpadu z celoplošného testovania. Vyjadrenia označil na hrane trestného činu šírenia poplašnej správy. Zdôraznil, že odpad je bezpečne uložený v zabezpečenom sklade a žiadne riziká, ktoré naznačil Raši, nehrozia.

Odpad je uložený v špecializovaných vreciach, v sklade, ktorý je zabezpečený s ostrahou ako vojenský objekt, takže je to v tomto prípade najbezpečnejšie miesto," povedal Naď. Podľa neho nie je vôbec pravda, že odpad musí byť okamžite zlikvidovaný, čo vzhľadom na nedostatočnú kapacitu zazmluvnenej spaľovne nie je možné. "Odpad musíme zlikvidovať do roka, takže vo verejnom obstarávaní nájdeme spoločnosti, ktoré sa o to postarajú, povedal Naď. Zopakoval, že uložením odpadu splnil rezort všetky podmienky príslušnej vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR a o celej záležitosti komunikoval s kompetentnými úradmi.

15:35 Pri otvorení škôl sa určite zhorší epidemiologická situácia v súvislosti s koronavírusom, predpokladá minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Povedal to v utorok pred rokovaním ústredného krízového štábu (ÚKŠ). Uviedol, že keď sa v jeden deň pretestuje akákoľvek skupina antigénovými testami, napríklad deti v školách, na druhý deň môže byť situácia úplne iná. „Z tohto dôvodu, keď otvoríme školy a budeme nejakým spôsobom zmierňovať kritériá pretestovania detí a rodičov, tak v podstate uvoľníme plombu a v školách sa nám to začne šíriť,“ komentoval s tým, že málo frekventované a málo ambiciózne testovanie nepomôže udržať aktuálnu epidemiologickú situáciu.

Riešením je podľa neho masívne testovanie celej populácie. Chce sa preto pýtať, ako by mal v praxi fungovať návrh ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), podľa ktorého by sa mohlo antigénovou metódou pretestovať 70 percent žiakov. Viac k téme TU.

14:44 Líder palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár mal pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na Sinwárov úrad. Sinwár je podľa úradu v dobrom zdravotnom stave.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy v utorok oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenalo 815 nových prípadov nákazy a deväť úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19. V pásme Gazy žijú približne dva milióny obyvateľov v stiesnených podmienkach so slabou infraštruktúrou. V poslednom období tam zaznamenali prudký nárast počtu prípadov nového koronavírusu.

Od začiatku pandémie sa v tejto oblasti nakazilo 21 461 osôb a 111 z nich zomrelo. Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) upozorňuje, že zdravotnícky systém v pásme Gazy sa môže zrútiť v prípade, ak sa počty prípadov budú i naďalej zvyšovať. (tasr)

14:41 V Poľsku pribudlo v pondelok 9 105 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva z najnovších údajov poľského ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie v krajine evidujú 999 924 potvrdených prípadov a 17 599 súvisiacich úmrtí. Od pondelka pribudlo 449 úmrtí.

Podľa údajov ministerstva je aktuálne hospitalizovaných 21 351 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou, ďalších 262 959 osôb je v karanténe a 11 305 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia Covid-19 sa dosiaľ v Poľsku vyliečilo 597 589 ľudí.

Od 7. novembra platia v Poľsku sprísnené karanténne obmedzenia, týkajúce sa obchodov, školstva, hotelov či zábavného priemyslu. V sobotu 28. novembra sa mohli opätovne otvoriť obchody v nákupných centrách. Reštaurácie, fitnescentrá, kiná či divadlá však musia zostať naďalej zatvorené, a to prinajmenšom do 27. decembra. (pap, tasr)

14:26 V Holandsku v utorok vstúpil do platnosti zákon, ktorý nariaďuje povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Nosenie rúšok je počas nasledujúcich troch mesiacov po novom povinné na školách, v supermarketoch a reštauráciách. V prípade neuposlúchnutia nariadenia hrozí pokuta do výšky 95 eur.

Vzhľadom na odporúčania holandského Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) vydala holandská vláda v období od marca do septembra odporučenie nosiť rúška vo verejnej doprave. WHO od júna odporučila nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch na miestach, kde nie je možné dodržať náležité odstupy. Šéf RIVM Jaap van Dissel však tvrdil, že neexistujú vedecké štúdie, ktoré by účinnosť rúšok preukázali, a domnieval sa, že ich používanie bude mať za následok, že ľudia nebudú rešpektovať „dôležitejšie“ nariadenia týkajúce sa dodržiavania náležitých odstupov.

Vláda však 30. septembra zmenila taktiku a začala používanie rúšok v preľudnených priestoroch „naliehavo odporúčať“. Holandský parlament musel pre opatrenie schváliť špeciálny zákon, na základe ktorého nie je povinnosť nosenia rúška protiústavná. Holandsko od začiatku pandémie zaznamenalo 523 478 prípadov nákazy, v súvislosti s ktorou krajina hlási 9376 úmrtí. (tasr, reuters)

14:13 V Madride v utorok uviedli do prevádzky nemocnicu postavenú pre potreby pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informoval španielsky denník El Mundo. Výstavba nemocnice sa začala 7. júla. Prvých pacientov začne zariadenie prijímať v priebehu budúceho týždňa.

Zatiaľ je otvorený len jeden z jej pavilónov s 240 lôžkami a 24 lôžkami na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Po dokončení bude k dispozícii celkovo 1056 lôžok. Nemocnica leží v blízkosti madridského letiska Barajas a je pomenovaná po Isabel Zendalovej, španielskej ošetrovateľke, ktorá žila na konci 18. a začiatku 19. storočia.

Španielsko patrí v súvislosti s pandémiou medzi najviac postihnuté krajiny v Európe. Od začiatku pandémie tam zaznamenali 1 628 208 prípadov nákazy koronavírusom a 45 069 osôb zomrelo v spojitosti s ochorením Covid-19. (tasr, el mundo)

14:01 Video: Ministri pred rokovaním ústredného krízového štábu.

13:59 Európska lieková agentúra (EMA) v utorok oznámila, že najneskôr 29. decembra zvolá mimoriadne zasadnutie, kde bude rozhodovať o podmienečnom schválení očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19, vyvinutej nemeckou spoločnosťou BioNTech v partnerstve s americkou firmou Pfizer.

„Ak budú odovzdané údaje dostatočné na posúdenie kvality, účinnosti a bezpečnosti vakcíny, EMA… ukončí hodnotiaci proces už počas mimoriadneho zasadnutia, naplánovaného najneskôr na 29. decembra,“ uviedla vo vyhlásení EMA, ktorá je príslušným regulačným úradom Európskej únie. (tasr, afp)

13:21 Na Ukrajine zaznamenali za posledných 24 hodín 12 498 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 221 súvisiacich úmrtí. Najvyšší počet nových potvrdených infekcií zaevidovali v hlavnom meste Kyjev (1799), ďalej v Odeskej (889) a Dnipropetrovskej oblasti (870). Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v utorok Systém monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO).

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 745 123, pričom úmrtí súvisiacich s koronavírusom tam už zaznamenali 12 548. V sobotu v krajine zaznamenali rekordných 16 294 nových prípadov nákazy. V nedeľu hlásili 12 978 prípadov, v pondelok pribudlo 9946 prípadov.

Z ochorenia Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, sa za posledných 24 hodín na Ukrajine vyliečilo ďalších 10 023 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 355 172. Aktívnych prípadov nákazy momentálne evidujú 377 403. (unian, tasr)

12:41 Spoločnosti Pfizer a BioNTech odovzdali svoju očkovaciu látku proti ochoreniu Covid-19 na núdzové schválenie Európskej liekovej agentúre (EMA). Cieľom je sprístupniť túto vakcínu v Európe do konca roka.

Americká gigantická farmaceutická spoločnosť Pfizer v partnerstve s malou nemeckou biotechnologickou firmou BioNTech, ktorá sa pri výrobe vakcíny špecializuje na novú technológiu mRNA, informovali, že žiadosť odovzdali v pondelok a bola aj oficiálne potvrdená.

Obe spoločnosti sa tak zaradili k americkej firme Moderna, ktorá už tiež v pondelok požiadala regulačný úrad EÚ o podmienečné schválenie svojej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Výkonný šéf spoločnosti Pfizer Albert Bourla ocenil žiadosť o schválenie ako „ďalší kľúčový míľnik“ v snahe zmierniť zdravotnú krízu, a to spoločne s BioNTech. Ich vakcína mala v klinických testoch 95-percentnú účinnosť proti Covid-19. Tak ako Moderna aj spoločnosti BioNTech a Pfizer požiadali o núdzové schválenie tiež americký Úrad pre potraviny a lieky. (dpa, tasr)

12:22 Ochoreniu Covid-19 podľahlo v Rusku za posledných 24 hodín ďalších 569 ľudí. Ide o zatiaľ najvyšší denný prírastok obetí od začiatku pandémie, ktorá si v krajine vyžiadala už životy 40 464 ľudí. Informovalo o tom tamojšie krízové centrum.

V Rusku za uplynulých 24 hodín zaevidovali 26 402 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo od začiatku pandémie už 2 322 056. Z ocho­renia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 24 763 ľudí, od začiatku pandémie už 1 803 467, čo predstavuje 77,7 percenta z celkového počtu infikovaných. Aktuálne je v Rusku pozitívnych 478 125 osôb. Najväčší denný prírastok nakazených hlásili opäť Petrohrad, Moskva a Moskovská oblasť. (tasr, tass)

12:02 V Írsku sa v utorok skončil druhý čiastočný lockdown a po šiestich týždňoch prísnych obmedzení sa znovu otvorili aj obchody predávajúce iný ako nevyhnutný tovar, kaderníctva či fitnes centrá.

Opäť sa otvorili aj múzeá, galérie, knižnice, kiná a modlitebne, keďže Írsko zrušilo opatrenia na zastavenie nákazy, platné od 22. októbra. V piatok 4. decembra budú nasledovať puby a reštaurácie, hoci prevádzky podávajúce iba alkohol zostanú naďalej zatvorené. Írska vláda pred Vianocami vyzýva ľudí, aby vonku na „rušných uliciach“ nosili od utorka rúška.

Podľa najnovších údajov od Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb má teraz Írsko druhú najnižšiu 14-dňovú incidenciu prípadov koronavírusu v EÚ po Islande.

„Snaha a obete, ktoré každý z nás priniesol, zaberajú. Zachránili sme životy,“ povedal ešte v piatok 27. novembra premiér Micheál Martin v prejave k národu. „Uvoľňovaním obmedzení, ktoré urobíme, je podľa nášho presvedčenia možné dosiahnuť najlepšiu rovnováhu medzi zdravotnými, ekonomickými a sociálnymi okolnosťami, ale viac si nemôžeme dovoliť,“ vysvetlil v prejave premiér.

Od 18. decembra do 6. januára budú mať povolené stretávať sa tri domácnosti a zákaz cestovania medzi grófstvami bude zrušený. „Toto nemôžu byť a ani nebudú Vianoce, na aké sme zvyknutí, ale bude to výnimočné obdobie, keď si budeme môcť dopriať určitú úľavu od trápení roka 2020,“ doplnil Martin.

Podľa najnovších oficiálnych údajov zaznamenali v Írsku, v krajine s piatimi miliónmi obyvateľov, celkovo 2053 úmrtí na koronavírus. (tasr, afp)

11:10 Scott Atlas, poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre koronavírus, ktorý spochybňoval protipandemické opatrenia, odstúpil zo svojho postu.

Neurorádiológ zo Stanfordskej univerzity, ktorý nemal pracovné skúsenosti v oblasti verejného zdravia alebo infekčných chorôb, rezignoval pred ukončením svojho dočasného pôsobenia v Bielom dome. Atlas správu potvrdil v pondelok večer na Twitteri.

Atlas do funkcie v Bielom dome nastúpil v lete tohto roka. Počas svojho pôsobenia mal spory s poprednými americkými expertmi vrátane hlavného epidemiológa Anthonyho Fauciho a koordinátorky pracovnej skupiny Bieleho domu pre koronavírus Deborah Birxovej. Atlas nesúhlasil s dôraznejšími krokmi v boji s pandémiou ochorenia Covid-19, ktorá zabila viac ako 267-tisíc Američanov. Nesúhlasil napríklad s preventívnymi opatreniami ako sú nosenie rúšok či dodržiavanie fyzického odstupu. Atlas bol prijatý ako „zvláštny zamestnanec vlády“, pričom jeho pôsobenie bolo obmedzené na 130-dňové obdobie, ktoré končí tento týždeň. (tasr, ap)

10:05 PCR testy v pondelok na Slovensku odhalili 1 254 infikovaných koronavírusom, laboratóriá otestovali 7 991 vzoriek (pozitivita 15,69 percenta). Počet úmrtí pacientov na Covid-19 stúpol o 29, na Slovensku tak ochoreniu podľahlo už 868 ľudí. Vyliečilo sa ďalších 2 818 osôb. Ďalších 1 719 pozitívne testovaných pribudlo z 49 003 vykonaných antigénových testov, čo predstavuje 3,5 percentnú pozitivitu. (Viac tu)

10:05 Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3951 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, pričom v súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v tomto čase 154 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v utorok operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov­.hu.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa infikovalo už 221 073 osôb a počet obetí dosiahol 4977. Priebežne stúpa aj počet zotavených z ochorenia, ktorých je v súčasnosti 64 802.

Aktuálne je nakazených 151 294 ľudí, z ktorých 20 percent pochádza z Budapešti. V nemocniciach je s ochorením Covid-19 v súčasnosti 7884 pacientov, z nich 662 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. (tasr, koronavirus.gov.hu)

9:11 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan neskoro v pondelok po rokovaní vlády oznámil dosiaľ najväčšie obmedzenie v „krajine polmesiaca“ v súvislosti s pandémiou koronavírusu. V dôsledku prudkého nárastu infekcií ochorenia Covid-19 rozšíril zákaz vychádzania aj na dni počas pracovného týždňa a úplne obmedzil pohyb obyvateľstva cez víkend. Počnúc utorkom bude po novom zákaz vychádzania platiť počas pracovných dní medzi 21:00 a 5:00. Víkendové obmedzenie pohybu sa bude začínať v piatok o 21:00 a končiť v pondelok ráno o 5:00.

Pod silným tlakom lekárskej komunity a tureckej verejnosti minulý týždeň Ankara obnovila informovanie o všetkých pozitívnych prípadoch koronavírusu. Dosiaľ Turecko referovalo iba o symptomatických prípadoch ochorenia Covid-19. To spôsobilo, že denné prírastky sa začali pohybovať na úrovni 30-tisíc nakazených a Turecko sa okamžite zaradilo medzi koronavírusom najviac postihnuté štáty sveta.

8:19 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) je znepokojená zhoršujúcou sa pandemickou situáciou v Brazílii a Mexiku v súvislosti so zvýšeným počtom prípadov nákazy koronavírusom aj úmrtí.

Šéf WHO Tedros Ghebreyesus označil súčasnú situáciu v Brazílii za „znepokojujúcu“, Mexiko sa momentálne podľa neho nachádza „v zlom stave“. Brazília patrí medzi krajiny najviac postihnuté pandémiou. Od jej začiatku tam zaznamenali viac ako šesť miliónov prípadov nákazy a zhruba 173-tisíc úmrtí. V počte obetí ju predbehli len Spojené štáty, ktoré majú celosvetovo najvyššiu bilanciu úmrtí v súvislosti s koronavírusom – viac ako 268-tisíc.

Mexiko od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenalo viac ako milión prípadov nákazy a viac ako 105-tisíc úmrtí. Za uplynulý víkend prvýkrát prekročili hranicu 12-tisíc nových denných prípadov infekcie. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý považuje ekonomické následky pandemických reštrikcií za nebezpečnejšie ako samotný vírus, označil príchod druhej vlny pandémie do krajín Latinskej Ameriky za „klebety,“. Napriek tomu, že sám nákazu koronavírusom prekonal, jeho vážnosť naďalej podceňuje. Nedávno sa tiež vyjadril, že sa proti nemu nedá zaočkovať. (tasr, afp)

6:28 V Česku za pondelok zaznamenali 3 572 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 61 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 8 295.

Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia. Česko v súčasnosti eviduje 63 396 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 523 298 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 451 607 osôb. Do pondelka 18.04 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 4504 pacientov, z toho 606 je vo vážnom stave. (tasr, novinky.cz, mzcr.cz)

6:15 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok pre pandémiu koronavírusu varovala štáty pred nadchádzajúcou lyžiarskou sezónou. K otváraniu lyžiarskych stredísk však nezaujala jednoznačný postoj.

Samotné lyžovanie podľa WHO nie je problém, zvýšené riziko prenosu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa však môže vyskytnúť na letiskách, v autobusoch, preplnených reštauráciách a krytých lanovkách. Pre médiá sa tak v pondelok vyjadril riaditeľ núdzových operácií WHO Mike Ryan.

Podľa Ryana by mali štáty začať uvažovať nad „lyžiarskou sezónou a ďalších dôvodmi pre zhromažďovania a veľmi, veľmi pozorne zvážiť všetky súvisiace riziká“. Ak sa však štáty rozhodnú lyžovačky nezrušiť, mali by sa zamerať najmä na minimalizovanie možnosti nákazy.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu oznámila, že Nemecko sa bude v snahe o zamedzenie šírenia infekcie koronavírusu snažiť s ďalšími členskými krajinami EÚ dohodnúť na tom, aby zostali všetky lyžiarske strediská do začiatku januára zatvorené. Francúzsky prezident Emmanuel Macron deň predtým uviedol, že lyžiarske strediská v jeho krajine budú do konca roka zatvorené.

Obyvatelia Talianska zas musia podľa tamojšieho premiéra pre pandémiu počítať s tým, že si počas tohtoročných vianočných sviatkov nezalyžujú. „Nemôžeme dovoliť dovolenky na snehu, pretože výsledkom by bola tretia vlna (pandémie),“ vyjadril sa minulý týždeň taliansky premiér Giuseppe Conte.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz však ešte minulý mesiac vyhlásil, že „zimný turistický ruch v Rakúsku bude organizovaný tak, aby mohol prebiehať bezpečne“. Lyžiarske rezorty sú už dokonca niekoľko týždňov otvorené vo Švajčiarsku. Na tamojších zjazdovkách však podľa medializovaných správ hliadkujú policajti dozerajúci na to, či lyžiari dodržiavajú epidemiologické opatrenia ako napríklad nosenie rúšok či dodržiavanie vzájomného odstupu. (tasr, reuters)

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19