Pellegrini žiada premiéra, aby predložil náklady za plošné testovania

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD vyzvali premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby predstúpil pred parlament a položku po položke predstavil náklady štátu na všetky kolá testovania na COVID-19. Informoval o tom expremiér Peter Pellegrini (nezaradený) na utorkovej tlačovej konferencii.

01.12.2020 12:43
debata (82)

Ministri podľa neho zatajujú čísla o tom, koľko stálo testovanie doteraz. Otázne podľa neho je, prečo sa nakupujú ďalšie antigénové testy a či sa už minuli tie, ktoré vláda nakúpila. Pellegrini dodal, že sa plánujú obrátiť aj na Inštitút finančnej politiky a Útvar hodnoty za peniaze, aby urobili analýzu a súhrnnú správu o nákladoch. Richard Raši (nezaradený) chce tiež počuť vysvetlenie o skladovaní biologického odpadu po testovaní, či je dostatočne zabezpečený a či je všetko v súlade so zákonom.

VIDEO: Koľko stálo testovanie, načo nám treba ďalšie milióny testov?

Video

„Pýtame sa v mene občanov SR, nech nám zdokladuje (premiér Matovič, poznámka TASR), koľko experiment plošného testovania stál,“ povedal Pellegrini s tým, že doteraz nie sú známe presné dáta z testovania a verejnosť nemá ani informácie o nákladoch na akciu. Jediné známe je podľa neho to, že vláda nakúpila 13 miliónov testov za vyše 50 miliónov eur.

„Netušíme, koľko sa minulo, koľko ich ešte máme a prečo treba kupovať ďalšie,“ skonštatoval s tým, že sa dajú vypočítať napríklad náklady na odmeny zdravotníkom, no nie sú známe náklady na ochranné obleky, pohonné látky pri distribúcii testov, na vojakov, hasičov, nadčasy pracovníkov či náklady za pomoc z iných krajín a celkové náklady na preplatenie výdavkov samospráv.

Expremiér podotkol, že Slovensko sa stalo „laboratóriom nezrelého politika“, ktorý vymýšľal „atómovú zbraň“ na COVID-19. Dodal, že v krajine sa nič nezmenilo, pretože „atómová bomba nevybuchla“ a zdravotný experiment sa zmenil na fiasko. Poukázal na nárast pozitívne testovaných i úmrtí na COVID-19.

Upozornil tiež, že v nemocniciach zomierajú aj ľudia, ktorí sa nedostali k zdravotnej pomoci pre pandémiu. „Aj to sú obete, s ktorými sa mnohí nemohli ísť ani rozlúčiť, keď zomierali v nemocniciach,“ uviedol. Dodal, že štát sa nedá riadiť ako malá firma, v koalícii vládne chaos a nefunguje ani jeden zo semaforov, ktoré jej členovia predstavili.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Igor Matovič #Peter Pellegrini #koronavírus #plošné testovanie