Británia ako prvá krajina na svete schválila vakcínu proti koronavírusu

Britský nezávislý zdravotnícky regulačný úrad schválil vakcínu spoločností Pfizer a BioNtech proti koronavírusu na použitie. Vakcínu budú distribuovať na budúci týždeň. Aj keď budeme mať najlepšie vakcíny prot koronavírusu, bez dôvery občanov to bude zbytočné, hovorí štátny tajomník Martin Klus a volá po spoločnej kampani v EÚ. Tvrdí, že na Slovensku je veľká časť občanov náchylná veriť nepravdám a záujem o vakcináciu klesol na necelú štvrtinu.

02.12.2020 06:00 , aktualizované: 22:40
Vakcína na koronavírus, Boris Johnson Foto: ,
COVID-19 vakcína od združenia Oxford/AstraZeneca v rukách britského premiéra Borisa Johnsona.
debata (237)
Vývoj počtu vyliečených

V grafe je znázornený počet vyliečených za deň a celkový počet

vyliečení za deň
celkový počet vyliečených

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:40 Španielsko počas vianočných sviatkov v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 umožní pohyb medzi jednotlivými autonómnymi regiónmi len v prípade návštev rodinných príslušníkov. Rozhodla o tom v stredu vláda v Madride po dohode s regionálnymi vládami, informoval španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa.

Toto obmedzenie bude platiť od 23. decembra do 6. januára. „Aby som to zhrnul, tieto Vianoce ostávame doma,“ vyjadril sa Illa. Viac informácií o tom, ako chcú tento zákaz monitorovať, však nateraz neposkytol.

Vláda však mierne uvoľní nariadenia týkajúce sa stretnutí a maximálneho povoleného počtu ľudí. Počet účastníkov sviatočných osláv a novoročných večierkov sa tak bude môcť zvýšiť z terajších šesť na desať ľudí. Táto výnimka bude platiť 24., 25., 31. decembra, ako aj na Nový rok 1. januára. Na Štedrý večer a Silvestra sa tiež zákaz nočného vychádzania posunie zo súčasných 23.00 h na 1.30 h nadránom.

21:21 Čiastočný lockdown v Nemecku, počas ktorého sú zatvorené reštaurácie, múzeá, divadlá a voľnočasové zariadenia, sa predĺži do 10. januára. Kancelárka Angela Merkelová sa na tom dohodla v stredu podvečer na virtuálnom rokovaní s predsedami vlád 16 spolkových krajín. Informovala o tom agentúra DPA.

„V zásade zostáva zachovaný súčasný stav,“ uviedla Merkelová.

Podľa kancelárky je Nemecko stále „veľmi ďaleko“ od cieľov, ktoré si stanovilo v boji proti koronavírusovej pandémii. Jedným z nich je menej ako 50 novonakazených na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní.

20:10 V Česku pribudlo počas stredy do 18.02 h 2404 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených na webstránke českého ministerstva zdravotníctva.

Počet obetí pandémie koronavírusu sa za tento čas zvýšil o 43 na 8507, pričom štatistiky ešte ráno uvádzali o sto obetí menej, pripomenula spravodajská televízia ČT24. Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa bilancia obetí môže častejšie meniť.

Česko v súčasnosti podľa údajov ministerstva zdravotníctva ČR eviduje 66.867 aktívnych prípadov nákazy koronavírusom. Doteraz sa vyliečilo 455 509 ľudí, hospitalizovaných je 4667 pacientov (pokles o 74), stav 611 z nich je vážny.

19:15 V USA bolo v utorok hospitalizovaných 98.691 pacientov s ochorením COVID-19. Je to rekordný počet od začiatku epidémie v tejto krajine, uviedla v stredu televízia CNN s odvolaním sa na údaje projektu Covid Tracking.

Zároveň je to viac ako dvojnásobok počtu hospitalizácií hlásených 1. novembra a viac ako trojnásobok prípadov registrovaných 1. októbra. Utorňajší počet hospitalizácií je v porovnaní s vrcholmi epidémie na jar a v lete vyšší o viac ako 60 percent.

V USA podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) zaznamenali v utorok najmenej 2597 nových úmrtí, čo je druhý najvyšší denný nárast. Celkový počet obetí ochorenia COVID-19 je najmenej 270 881. Momentálne pribúda v priemere 1531 úmrtí za deň, v priemere viac ako 1000 úmrtí bolo registrovaných už 21 dní po sebe.

17:32 Očkovanie proti Covidu by sa v Poľsku malo začať predbežne vo februári budúceho roka, s tým, že bude bezplatné a dobrovoľné. Oznámil to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki.

„Očkovanie prebehne zadarmo, dobrovoľne a v dvoch dávkach,“ priblížil Morawiecki. Vakcína bude najprv podaná zdravotníckemu personálu, následne starším ľuďom od 65 rokov, ako aj pacientom v ošetrovateľských zariadeniach. Ako ďalšie skupiny v poradí budú zaočkovaní vojaci, policajti a hasiči.

Očkovanie bude prebiehať v ordináciách všeobecných lekárov, na mobilných očkovacích staniciach, ako aj v nemocniciach, ktoré boli zriadené špeciálne pre pacientov s ochorením Covid-19. Predseda vlády uviedol, že Poľsko, ktoré má 38 miliónov obyvateľov, si už u výrobcov objednalo 45 miliónov dávok vakcín. Poľská vláda plánuje v decembri spustiť informačnú kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť ochotu občanov dať sa zaočkovať voči koronavírusu SARS-CoV-2. Náklady na vakcinačný program odhadol Morawiecki na zhruba päť až desať miliárd zlotých. (tasr, dpa)

17:12 Rakúska vláda v stredu oznámila, že hotely a reštaurácie v krajine zostanú zatvorené do 6. januára. Toto opatrenie má zabrániť tomu, aby do Rakúska prichádzali zahraniční turisti.

Rakúsko bude v termíne od 7. decembra do 10. januára vyžadovať povinnú desaťdňovú karanténu od cestujúcich prichádzajúcich z krajín, kde je počet nakazených koronavírusom za dva týždne vyšší ako 100 na 100-tisíc obyvateľov. Karanténu bude možné prerušiť po negatívnych výsledkoch PCR testu, ktorý bude vykonaný najskôr po piatich dňoch po návrate z rizikovej oblasti.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v stredu po zasadnutí vlády uviedol, že krajina sa zameria na dôsledný režim na hraniciach, aby sa zabránilo tomu, že vírus prinesú Rakúšania vracajúci sa z cudziny alebo turisti.

Po trojtýždňovom lockdowne, ktorý sa končí v nedeľu 6. decembra, dôjde k čiastočnému uvoľneniu opatrení – v pondelok sa znova otvoria škôlky, základné školy, obchody, múzeá, knižnice, ako aj viaceré služby vrátane kaderníctiev. Kiná otvoria najskôr 7. januára v závislosti od epidemiologickej situácie. Žiaci od desať rokov budú musieť počas vyučovania nosiť rúško. Stredné školy a univerzity naďalej zostanú v režime dištančnej výučby. (tasr, dpa)

17:02 Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn na začatie „rozsiahleho očkovania“ proti ochoreniu Covid-19. Ako prví by mali byť zaočkovaní lekári a učitelia.

Putin uviedol, že Rusko vyrobilo už takmer dva milióny dávok svojej vakcíny Sputnik V. Dodal, že práve výroba takéhoto objemu vakcín „nám dáva príležitosť začať, ak nie hromadné, potom aspoň rozsiahle očkovanie“.

V stredu počas rokovania s podpredsedníčkou vlády Taťjanou Golikovovou, ktoré sa uskutočnilo v režime videokonferencie, Putin žiadal o ukončenie príprav na očkovanie tak, aby koncom budúceho týždňa mohli byť ako prví zaočkovaní učitelia a lekári. Golikovová uviedla, že v Rusku by sa v decembri mohlo začať „s rozsiahlym očkovaním“, pričom okruh osôb, ktoré by dostali vakcínu prioritne by mohol byť širší, takže by doňho nepatrili len lekári a učitelia. Zopakovala, že očkovanie bude dobrovoľné a bezplatné. (tasr)

16:03 Medzinárodná organizácia policajná organizácia Interpol v stredu upozornila na hrozbu, ktorú by mohli predstavovať skupiny organizovaného zločinu počas nadchádzajúcich vakcinačných kampaní proti koronavírusu. Zločinecké gangy by sa podľa Interpolu mohli pokúsiť zmocniť vakcín alebo distribuovať falošné očkovacie látky.

„Zatiaľ čo sa (jednotlivé) vlády pripravujú na distribúciu vakcín, zločinecké organizácie plánujú, ako sa infiltrovať do dodávateľských reťazcov alebo ich prerušiť,“ uviedol šéf Interpolu Jürgen Stock. „Kriminálne skupiny budú na nič netušiacu verejnosť útočiť prostredníctvom falošných webstránok a liečiv, ktoré by mohli predstavovať vážne riziko pre ich zdravie a dokonca aj životy,“ dodal. Varovanie Interpolu je určené vládam po celom svete.

Organizácia už v júli upozornila, že sa na trhu začali šíriť falošné testovacie súpravy na ochorenie Covid-19 a iné falšované zdravotnícke produkty. Zločinci sa tak pokúšali zarobiť na snahe jednotlivých krajín zabezpečiť si dostatočné zásoby takýto produktov. Jednotka Interpolu pre počítačovú kriminalitu nedávno vyšetrovala približne 3000 webstránok prepojených na obline lekárne, ktoré predávali neschválené lieky a zdravotnícke produkty. Približne 1700 z nich okrem toho používalo aj phishing a iný škodlivý softvér, aby získavali osobné údaje používateľov. (tasr, afp)

15:52 Očkovanie proti novému koronavírusu by sa na Slovensku malo realizovať v 25 nemocniciach. Zabezpečený by mali mať mrazový alebo chladový reťazec potrebný na funkčnosť vakcíny. Denne by mali očkovať stovky ľudí. V stredu to po rokovaní vlády povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zdôraznil, že rezort zdravotníctva sleduje celý proces registrácie a podľa toho sa pripravuje.

„Máme pripravených 25 bodov, ktoré sa logisticky pripravujú tak, aby do 15. decembra boli schopné zabezpečovať vakcináciu,“ povedal s tým, že v prvom kole by sa mali očkovať najmä rizikové skupiny.

Šéf rezortu zdravotníctva by sa nebránil ani využívaniu aplikácie. „Pokiaľ by to mal byť naozaj efektívny nástroj, muselo by ju využívať vysoké percento populácie, čo je tiež samo osebe veľmi náročné dosiahnuť,“ doplnil. (tasr)

15:29 Domov sociálnych služieb Pod hradom v Plaveckom Podhradí (okres Malacky) má po testovaní všetkých klientov a zamestnancov na ochorenie Covid-19 formou PCR testov 38 pozitívnych klientov a 14 pozitívnych zamestnancov. Stalo sa tak aj napriek pravidelnému testovaniu antigénovými testami s negatívnymi výsledkami. Klienti sú bez príznakov. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. (tasr)

15:23 Taliansko zavedie počas nadchádzajúcich vianočných a novoročných sviatkov prísnejšie obmedzenia, aby zabránilo hroziacej tretej vlne koronavírusu. Oznámil to v stredu taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza. Nových vládny dekrét, ktorý aktualizuje epidemiologické nariadenia pre nadchádzajúce týždne, by mal byť prijatý v priebehu najbližších 24 hodín.

Speranza v tejto súvislosti v talianskom Senáte avizoval nové reštrikcie týkajúceho cestovania do zahraničia aj medzi talianskymi regiónmi. Počas Vianoc a Nového roka by malo byť obmedzené aj medzimestské cestovanie. Novým dekrétom sa má predĺžiť i platnosť zákazu vychádzania, ktorý momentálne v krajine platí od 22.00 do 05.00 hodiny a zatvoria sa lyžiarske strediská a počas Vianoc sa nebudú odporúčať väčšie rodinné stretnutia. (tasr)

15:00 Európska komisia (EK) prijala v stredu stratégiu udržateľného riadenia pandémie koronavírusu v nadchádzajúcich zimných mesiacoch a počas zimných sviatkov, v období, ktoré môže priniesť riziko zvýšeného prenosu vírusu v dôsledku vyššej mobility občanov EÚ.

Stratégia odporúča nepretržitú opatrnosť počas zimného obdobia až do momentu, keď dôjde k distribúcii bezpečných a účinných vakcín. Podľa tlačovej správy EK je koordinovaný prístup v celej EÚ kľúčom k zabezpečeniu jasných pravidiel pre ľudí a zabráneniu opätovnému šíreniu vírusu v súvislosti s koncoročnými prázdninami a dovolenkami. Eurokomisia spresnila, že pri akomkoľvek zmiernení opatrení by sa mal zohľadniť vývoj epidemiologickej situácie a aj dostatočná kapacita na testovanie, sledovanie kontaktov nakazených osôb a liečbu infikovaných pacientov.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti upozornila, že každých 17 sekúnd príde v Európe človek o život v dôsledku Covid-19. Podľa jej slov situácia zostáva chúlostivá, čo poznačí aj tohoročné zimné sviatky. (tasr)

14:12 Ľudia by mali mať doma na tvári rúško, aby zabránili nákaze koronavírusom, keď prijmú návštevu zvonku a nemôžu udržiavať fyzický odstup. V stredu to odporučila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Okrem toho by mali ľudia nosiť rúško v domácnostiach počas návštevy aj vtedy, ak nie je jasné, či bola izba poriadne vyvetraná. Uvádza sa to v novom dokumente s odporúčaniami, ktorý zdravotnícka agentúra OSN v stredu zverejnila. WHO predtým obhajovala nosenie rúšok v preplnenom prostredí, ale konkrétne podrobné odporúčania pre súkromné priestory nevydala. (who, dpa, tasr)

14:01 Chorvátsko zaregistrovalo za posledných 24 hodín 3539 nových prípadov nákazy koronavírusom a 55 súvisiacich úmrtí. Počet aktívnych prípadov je v súčasnosti 22 610, z toho 2408 ľudí je hospitalizovaných, z nich 252 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Od 25. februára, keď bol v Chorvátsku zaregistrovaný prvý prípad, sa vírusom SARS-CoV-2 infikovalo 134 881 ľudí a 1916 nákaze podľahlo. Celkovo sa zotavilo 110 355 osôb, z toho 2124 za posledných 24 hodín.

Chorvátsko vzhľadom na stúpajúci počet nakazených zaviedlo minulý týždeň sprísnené opatrenia – ich súčasťou je aj zatvorenie kaviarní a reštaurácií a povinnosť nosiť rúško. Opatrenia potrvajú do 21. decembra. (tasr, hina)

13:57 V Británii bude na budúci týždeň k dispozícii 800-tisíc dávok vakcíny proti ochoreniu Covid od spoločností BioNTech a Pfizer, ktorú regulačný úrad schválil na všeobecné použitie. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka.

Britský Úrad pre reguláciu liekov (MHRA) v utorok 2. decembra oznámil, že vakcína od spoločností BioNTech a Pfizer je bezpečná na použitie. Ďalších „niekoľko miliónov“ dávok má byť podľa ministra v krajine k dispozícii do konca mesiaca. (dpa, tasr)

13:34 Predseda belgickej federálnej vlády Alexander De Croo v stredu oznámil, že Belgicko začne s celonárodným očkovaním proti ochoreniu Covid 5. januára. Belgičania budú očkovaní vakcínami, ktoré pre používanie na jednotnom trhu EÚ povolí Európska agentúra pre lieky (EMA).

Budúca belgická vakcína proti koronavírusu, ktorú ešte len vyvíja Inštitút Rega pre medicínsky výskum v rámci Katolíckej univerzity v Leuvene, má byť pripravená na použitie najskôr v roku 2022. Jej vývoj je však podľa slov virológa Johana Neytsa veľmi sľubný, lebo prvá séria testov na zvieratách ukázala ochranu pred koronavírusom už po desiatich dňoch, kým doteraz známe vakcíny chránia ľudí až po mesiaci od zaočkovania.

Belgická vakcína je založená na očkovacej látke proti žltej zimnici. Vakcína proti žltej zimnici už v jednej dávke ochráni ľudí pred vírusom po celý život, čo podľa belgických výskumníkov by malo platiť aj pre budúcu vakcínu Rega proti koronavírusu. (tasr, belga)

13:11 Koronavírusom sa za posledný deň nakazilo v Maďarsku 4136 ľudí a v súvislosti s ochorením Covid zaznamenali v tomto čase 165 úmrtí, informoval v stredu operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov­.hu.

Počet potvrdených prípadov infekcie od vypuknutia epidémie stúpol v krajine na 225 209 a počet obetí na životoch dosiahol 5142. Aktuálne je v Maďarsku nakazených 154 179 osôb a z ochorenia sa zotavilo 65 888 pacientov. V nemocniciach ošetrujú 7732 pacientov, z nich 649 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. (tasr, koronavirus.gov.hu)

13:04 V Japonsku v stredu schválili zákon o bezplatnom poskytnutí vakcíny proti koronavírusu všetkým obyvateľom krajiny. Na základe návrhu zákona, ktorý po dolnej komore schválila aj horná komora japonského parlamentu, pokryje vláda všetky náklady spojené s vakcináciou 126-miliónového obyvateľstva.

Krajina si dosiaľ objednala vakcíny pre 60 miliónov ľudí od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfitzer a pre 25 miliónov ľudí od spoločnosti Moderna. Japonsko zároveň potvrdilo, že dostane 120 miliónov dávok vakcíny od britskej spoločnosti AstraZeneca. Návrh zákona Japonsko schválilo dva týždne po tom, čo premiér Jošihide Suga vyhlásil, že krajina sa pre pandémiu koronavírusu nachádza „v stave najvyššej pohotovosti“. Zdravotníci medzitým varujú, že zdravotnícky systém sa blíži ku kolapsu.

V Japonsku mala pandémia koronavírusu v porovnaní s inými krajinami relatívne miernejší priebeh, keď tam zaznamenali približne 2100 úmrtí a 150-tisíc nakazených. Na rozdiel od iných krajín Japonsko nenariadilo prísne karanténne opatrenia. Súčasne však krajina čelí tretej vlne pandémie a v uplynulých týždňoch hlásila rekordné denné nárasty počtu infekcií. Guvernérka Tokia Juriko Koikeová vyzvala obyvateľov, aby z domu vychádzali len v nevyhnutných prípadoch. (afp, tasr)

13:01 Počet potvrdených prípadov koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 13 141 na celkovo 758 264, vyplýva zo stredajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Ochoreniu Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 169 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 12 717. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 13 882 ľudí, od začiatku pandémie už 369 054. Aktívnych je momentálne 376 493 prípadov. (tasr, rnbo)

12:36 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) verí, že vianočný lockdown príde prirodzene a podarí sa upokojiť situáciu. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády. Zároveň poukázal na to, že situácia s koronavírusom na Slovensku je mierne negatívna, ale „nie je tragická“.

Počas vianočných sviatkov budú ľudia podľa Naďa viac doma. Pripustil však, že sa medzi sebou budú aj navštevovať, ale nebude to až taká veľká mobilita. „Dovtedy musí vláda, špeciálne minister školstva, nájsť riešenie, aby to prešlo cez odborníkov, aby sme deti dostali od januára do škôl,“ poznamenal minister obrany.Zároveň doplnil, že akékoľvek rozhodnutie, ktoré sa robí, je veľmi náročné. „Nájsť konsenzus medzi ľuďmi, ktorí majú k tomu čo povedať, je veľmi ťažké,“ uzavrel Naď.

12:24 India úspešne udržiava trend klesania počtu nových infekcií koronavírusom, za posledných 24 hodín hlásila 36 604 nových prípadov.

Prípady klesli v novembri o 32 percent v porovnaní s októbrom, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Už viac ako tri týždne má India každý deň menej než 50-tisíc nových prípadov nákazy. Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Rádžeš Bhúšan uviedol, že nové prípady infekcie neustále klesajú, po vrchole v polovici septembra, keď ich zaznamenávali takmer 100-tisíc denne.

Indické hlavné mesto Naí Dillí takisto hlásilo prudký pokles v dennom počte nakazených. Za posledných 24 hodín zaznamenalo 4006 nových prípadov. India hlásila aj 501 ďalších úmrtí na ochorenie Covid, takže celkový počet mŕtvych stúpol na 138 122. Minis­terstvo vnútra v snahe zastaviť šírenie koronavírusu povolilo jednotlivým indickým štátom zavádzať lokálne obmedzenia. (tasr, ap)

12:20 V Česku pribudlo v utorok 5176 nových prípadov koronavírusu a 51 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v stredu nadránom na oficiálnej webstránke českého ministerstva zdravotníctva.

Česká vláda v nedeľu rozhodla, že od štvrtka 3. decembra krajina prejde v rámci svojho Protiepidemického systému (PES) zo štvrtého (červeného) na tretí (oranžový) z celkovo piatich stupňov. S obmedzeniami počtu zákazníkov a návštevníkov sa tak budú môcť otvoriť obchody, služby i reštaurácie, no tiež múzeá či pamiatky. Zrušený bude zákaz nočného vychádzania i zákaz nedeľného predaja. Pre divadlá a kiná naďalej zostane platiť zákaz divákov, ten má byť zrušený až s prechodom na druhý stupeň PES.

Zvýšiť sa má maximálny možný počet osôb na hromadných akciách na desať vnútri a 50 vonku a platiť už nebude ani zákaz konzumácie alkoholu na verejne prístupných miestach. Naopak, povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch a vo vybraných verejných miestach zostáva. (tasr, mzcr.cz)

10:14 Za utorok pribudlo na Slovensku 2 043 pozitívnych prípadov koronavírusu, laboratóriá urobili 11 136 PCR testov, pozitivita dosiahla úroveň 18,34 percenta. Antigénové testovanie odhalilo v priebehu uplynulého dňa 1 596 pozitívnych z 27 872 testov (pozitivita 5,7 percenta). Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid sa zvýšil o 30, celkovo tak Slovensko eviduje 898 úmrtí osôb s koronavírusom. Vyliečilo sa ďalších 2 879 osôb. (Viac tu)

9:41 Covidu-19 podľahlo v Rusku za posledných 24 hodín 589 ľudí. Je to najvyšší denný prírastok počtu obetí od začiatku pandémie, ktorá si v krajine vyžiadala už 41 053 mŕtvych. Informovalo o tom v stredu tamojšie krízové centrum.

V Rusku za uplynulých 24 hodín zaevidovali aj 25 345 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo od začiatku pandémie už 2 347 401. Z ocho­renia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 26 882 ľudí, od začiatku pandémie celkovo 1 830 349. (tasr, tass)

9:10 „Pomoc je už na ceste. Regulačný úrad oficiálne schválil vakcínu proti Covidu od Pfizeru a BioNTechu. Zdravotníctvo je pripravené začať s očkovaním už začiatkom budúceho týždňa. Spojené kráľovstvo je prvou krajinou na svete, ktorá bude môcť poskytnúť klinicky schválenú vakcínu,“ napísal na Twitteri minister zdravotníctva Matt Hancock.

Spojené kráľovstvo si už objednalo 40 miliónov dávok – dostatočné množstvo na zaočkovanie 20 miliónov ľudí, každý človek teda dostane dve dávky. Približne desať miliónov dávok by malo byť k dispozícii čoskoro – prvé prídu do Spojeného kráľovstva v najbližších dňoch. Je to vôbec najkratší čas, za aký sa vakcína stala z myšlienky skutočnosťou – vykonanie tých istých postupných krokov vývoja, ktoré obvykle trvajú desaťročie, pri nej trvalo iba desať mesiacov. Aj keď sa očkovanie môže začať, ľudia musia byť stále opatrní a dodržiavať pravidlá za zastavenie šírenia koronavírusu, tvrdia odborníci.

8:44 Spojené kráľovstvo ako prvá krajina na svete oficiálne schválilo očkovaciu látku proti ochoreniu Covid-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie, a to už na budúci týždeň. Britský regulačný úrad MHRA oznámil, že vakcína, ktorá poskytuje 95-percentnú ochranu proti ochoreniu Covid-19, je bezpečná na použitie. Očkovanie sa môže začať do niekoľkých dní. Vakcínu dostanú ľudia zo skupín s vysokou prioritou. (tasr, bbc)

8:11 Nemecké úrady za 24 hodín zaznamenali 487 úmrtí v súvislosti s Covidom, od začiatku epidémie ide o nové denné maximum. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). V krajine s približne 83 miliónmi obyvateľov sa nákaza potvrdila u ďalších 17 270 ľudí.

Celkový počet nakazených od vypuknutia epidémie tak prekonal 1,08 milióna, z ktorých sa okolo 779-tisíc ľudí uzdravilo. Komplikáciám spojeným s Covidom celkovo v Nemecku podľahlo 17 123 pacientov. V utorok úrady oznámili 388 ďalších úmrtí a 13 604 infekcií. Denná bilancia úmrtí v posledných dňoch stúpla, čo zdravotnícke úrady po predchádzajúcom strmom náraste infikovaných očakávali. Nemecko sa so stúpajúcimi počtami infekcií rozhodlo minulý týždeň predĺžiť prísne reštriktívne opatrenia do 20. decembra. Reštaurácie, kiná, divadlá a tiež rekreačné zariadenia v krajine zostávajú zatvorené. (čtk, dpa, rki)

7:23 Bruselské letisko čaká v najbližších týždňoch až mesiacoch zaťažkávacia skúška. Stane sa dočasným prekladiskom miliónov dávok vakcín proti Covidu-19. Tie totiž budú z belgickej metropoly distribuované hlavne do členských krajín EÚ, ale aj do ostatných európskych či neeurópskych krajín. Informoval o tom v utorok bruselský denník The Brussels Times.

Spoločnosť Brucargo, ktorá má na starosti leteckú prepravu nákladov už potvrdila, že na bruselskom letisku pristáli prvé lietadlá s vakcínami proti koronavírusu. EÚ teraz čaká na to, kým Európska agentúra pre lieky (EMA) potvrdí, že vakcíny sú bezpečné a účinné. V prípade súhlasného stanoviska od EMA sa môže začať ich distribúcia. Vakcíny budú do členských krajín EÚ dodávané v rovnakom čase, a to v množstvách podľa veľkosti populácie.

Šéf oddelenia na prepravu tovarov na letisku Nathan De Valck upozornil, že po celom svete už vzniká nový logistický reťazec, ktorý má zabezpečiť distribúciu vakcín. Podľa jeho slov bude od 30 do 50 percent všetkých vakcín proti Covidu distribuovaných letecky, čo Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA) označila za „misiu storočia“.

„Bude to najväčšie a najkomplexnejšie logistické cvičenie vôbec,“ uviedol výkonný riaditeľ IATA Alexandre de Juniac na svojom účte na Twitteri. Predseda spoločnosti Air Cargo Belgium David Bellon v tejto súvislosti zdôraznil, že bruselské letisko má potrebné kapacity a aj odborné znalosti, aby túto náročnú úlohu zvládlo. Letisko má iba pre farmaceutické výrobky k dispozícii 30-tisíc metrov štvorcových chladiaceho priestoru. Ten je nevyhnutný pre vakcíny, ktoré musia byť skladované pri mínusových teplotách. (tasr, brusselstimes)

6:41 Maďarskí špecialisti pricestovali v utorok do Ruska, aby sa oboznámili so špecifikami výroby vakcíny Sputnik V a následne ich aplikovali aj pri spúšťaní vlastnej výroby.

Podľa šéfky ruskej Federálnej služby pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Roszdravnadzor) Ally Samojlovovej príchod maďarskej delegácie do Ruska v takom krátkom čase od dosiahnutia dohody o návšteve z 27. novembra „svedčí o veľkom záujme maďarskej strany o ruskú vakcínu“.

Plány Maďarska dovážať a prípadne aj používať ruskú vakcínu Sputnik V proti Covidu-19 vyvolávajú podľa Európskej komisie bezpečnostné obavy a môžu tiež podkopať všeobecnú dôveru voči očkovacím látkam. Ak by maďarská vláda pristúpila k testovaniu ruskej vakcíny, prípadne by ju aj vyrábala, bol by to podľa vyjadrenia Bruselu z 19. novembra bezprecedentný prípad. V Európskej únii totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie od Európskej liekovej agentúry. (tasr, interfax)

6:00 „Môžeme mať tie najlepšie vakcíny proti koronavírusu, no ak sa nám nepodarí získať dôveru občanov a presvedčiť ich o význame očkovania, naše úsilie a koordinácia budú zbytočné. Na Slovensku, kde je stále veľká časť populácie náchylná uveriť rôznym nepravdám, podľa prieskumov klesol záujem občanov o očkovanie zo 40 percent nameraných v apríli na necelú štvrtinu z októbra tohto roka. Preto by sme mali v rámci Európskej únie spustiť spoločnú komunikačnú kampaň, a to aj na sociálnych sieťach, kde koluje najviac falošných správ o očkovaní.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 1. decembra 2020 v Bratislave, počas neformálnej videokonferencie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Online diskusiu ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských štátov Európskej únie zorganizovalo Nemecko, ktoré aktuálne predsedá Rade EÚ. Hlavnou témou virtuálneho zasadnutia bola koordinácia aktuálnych opatrení v boji proti pandémii ochorenia Covid-19 na európskej úrovni.

„Repatriačné lety či zavedenie tzv. zelených pruhov vyhradených pre cezhraničný transport tovarov ukázali pridanú hodnotu EÚ už počas prvej vlny pandémie, ktorá nás zastihla nepripravených. No dnes, keď čelíme silnejšej druhej vlne, musí byť naša spolupráca v mnohých oblastiach ešte efektívnejšia. Najlepším dôkazom sú vzájomné uznávanie testov, spoločné dodávky vakcín ešte do konca tohto roka, resp. úvahy o CovidPass-och, ktoré by mohli zjednodušiť cestovanie,“ priblížil štátny tajomník Klus.

Dodal, že pandémia koronavírusu je testom kvality našich susedských vzťahov, vzájomného porozumenia a solidarity, čo sa ukázalo napríklad v otázke zachovania mobility cezhraničných pracovníkov či ďalších výnimiek pre tzv. pendlerov a turnusových zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

237 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19