Vláda prijala opatrenia na riešenie krízovej situácie v lokalite Chemko Strážske

Vláda dnes odsúhlasila návrh na prijatie opatrení na riešenie krízovej situácie súvisiacej s ohrozením verejného zdravia druhého stupňa v lokalite Chemko Strážske.

02.12.2020 14:16
debata (1)

Ako uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR), ktoré materiál na vládu predložilo, záchranné práce by boli ukončené odstránením napríklad nebezpečných odpadov z objektov „Ošipáreň“ a „Tepláreň“, uložením odpadov do kontajnerov či zabránením ďalšieho znečisťovania v lokalite prameňa v obore Orlova. Mimoriadna situácia by bola po ukončení záchranných prác následne odvolaná prednostami Košického a Prešovského kraja.

Na záchranné práce pre spomínané objekty a prameň v obore Orlová je potrebné vyčleniť 500-tisíc eur. Peniaze by išli na rozbory odpadov a vybudovanie filtračného systému. Na vybudovanie filtračného systému na čistenie vody z prameňa v lesnej obore Orlová, ktorý by mal zaistiť filtráciu až do odstránenia všetkých bodových zdrojov chemického znečistenia, by malo byť vyčlenených 50-tisíc eur. Najviac by malo ísť na manipuláciu s odpadom a jeho prechodné bezpečné uskladnenie, a to 350-tisíc eur.

Ako v tejto súvislosti uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO), aj keď odstraňovanie nebezpečných odpadov z areálu Chemka Strážske priamo nespadá do kompetencie jeho rezortu, ktorý sa zaoberá riešením kontaminácie pôdy, ide o dobrú správu v súvislosti s riešením tejto environmentálnej záťaže. „Už ostáva iba maličkosť, zrealizovať ju. Verím, že vďaka dnešnému uzneseniu vlády je realizácia veľmi blízka,“ skonštatoval Mičovský.

Zároveň pripomenul, že zamorenie PCB látkami v Strážskom je najväčšie na svete a dôsledky pre zdravie obyvateľov sú viac ako alarmujúce. „Stovky sudov sú tam porozlievané krížom – krážom. Je to naozaj strašný pohľad a aj strašný dôsledok, že z tých sudov PCB látky stále vytekajú do pôdy, prechádzajú do spodných vôd a pokračuje 36-ročné zamorovanie územia. V najbližších týždňoch sa preto pristúpi k tomu, aby sa sudy konečne z týchto lokalít zobrali, uložili sa do oceľových kontajnerov, ktoré budú uložené na vopred určenom mieste, kde sa zabezpečí, aby PCB látky ďalej nevytekali,“ zdôraznil Mičovský.

Okresný úrad Košice, odbor starostlivosti o životné prostredie 16. apríla uskutočnil obhliadku, pri ktorej zistil závažné znečistenie lokality. „Obhliadka preukázala alarmujúci stav skladovania nebezpečných látok v objektoch‚O­šipáreň', ‚Tepláreň' a v lesnej obore Orlová, na území ktorej sú zakopané sudy s látkami PCB, z ktorých vyteká zapáchajúca hnedá tekutina do prameňa v obore Orlová,“ priblížilo MV SR. Reálne bolo oznámených 504 ton PCB látok nachádzajúcich sa v okolí areálu Chemko. Rezort však poukázal, že v roku 2007 sa v relevantných dokumentoch uvádzalo 2 500 ton PCB látok.

V súvislosti so situáciou v lokalite Chemko Strážske vyhodnotil Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), že ide mimoriadnu udalosť, konkrétne ohrozenie verejného zdravia druhého stupňa. V polovici októbra 2019 ÚVZ SR vyhlásil na území Košického a Prešovského kraja mimoriadnu situáciu. Následne bola 22. januára 2020 prednostami Košického a Prešovského kraja na ich území vyhlásená mimoriadna situácia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #vláda SR #Ján Mičovský #Chemko Strážske