V skúšobnej voľbe generálneho prokurátora obstál najlepšie Žilinka

V koaličnej indikatívnej voľbe kandidáta na generálneho prokurátora najlepšie obstál Maroš Žilinka. Potvrdila to predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová aj šéf klubu OĽANO Michal Šipoš. Juraj Kliment mal skončiť v indikatívnom hlasovaní druhý.

02.12.2020 14:54 , aktualizované: 21:55
Maroš Žilinka Foto:
Maroš Žilinka
debata (64)

„Klub OĽANO to rešpektuje. Musia si štyria lídri sadnúť a povedať spoločné stanovisko,“ uviedol Šipoš. Koalícia naďalej rokuje, jej poslanci veria, že hlasovanie bude vo štvrtok 3. decembra.

Parlament už niekoľkokrát hlasovanie presunul, keďže koalícia nemá zhodu na jednom mene. Indikatívne hlasovanie bolo v utorok večer. Koalícia ním chcela zistiť, na ktorom zo siedmich kandidátov je najväčšia zhoda, respektíve, ktorý by nemusel prejsť v koalícii. Následne by sa mali dohodnúť na postupe pri hlasovaní, ktoré má byť v pléne NRSR vo štvrtok o 17.00 h.

Hrivnák mal odstúpiť z kandidatúry na šéfa Generálnej prokuratúry

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Hrivnák mal odstúpiť z kandidatúry o post generálneho prokurátora. Informuje o tom portál Aktuality.sk. Kandidátov eviduje Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR. Jeho predseda Milan Vetrák (OĽANO) pre TASR uviedol, že o vzdaní sa kandidatúry Hrivnáka zatiaľ nič nevie.

Hrivnák mal svoje rozhodnutie zdôvodniť tým, že „chce vytvoriť priestor pre ľahšie rozhodovanie“, keďže koalícia sa stále nedohodla na voľbe. Hrivnáka nominovala do funkcie Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, za šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR kandidoval aj v roku 2010.

Matovič: Koalícia sa priblížila k dohode

Premiér Igor Matovič (OĽANO) po rokovaní vlády uviedol, že sa koalícia priblížila k dohode na kandidátovi na generálneho prokurátora. Mená favoritov neuviedol, pripustil, že môže uspieť aj iný kandidát ako ten, ktorý najlepšie obstál v utorkovom koaličnom indikatívnom hlasovaní. „Generálny prokurátor by nemal byť koaličný, mal by to byť prokurátor, ktorý neuhne a v ťažkých situáciách bude chrániť právo a spravodlivosť,“ doplnil Matovič s tým, že v hre sú dvaja kandidáti a treba si z nich vybrať.

Šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská sa k menám vyjadrovať nechce. Nekomentuje ani Žilinku, ani Juraja Klimenta, ktorý mal skončiť v indikatívnom hlasovaní druhý. Žitňanská mená nechce potvrdiť, zdôrazňuje, že koalícia stále rokuje. „Budeme sa snažiť, aby sme sa dohodli,“ povedala.

Podpredseda parlamentu zo Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že poradie je známe a predpokladá, že koalícia je veľmi blízko k dohode. „Verím, že vo štvrtok sa bude voliť,“ dodal. Indikatívne hlasovanie podľa jeho slov posunulo rokovania ďalej.

O post generálneho prokurátora má záujem sedem uchádzačov. Sú nimi Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment.

Generálna prokuratúra nemá riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Maroš Žilinka #voľba generálneho prokurátora