Smer chce začať zber podpisov na iniciovanie referenda začiatkom roka

Opozičný Smer by chcel začať zbierať podpisy na iniciovanie referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR na prelome januára a februára budúceho roka. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal šéf strany Robert Fico.

02.12.2020 16:06
Robert fico, smer Foto: ,
Strana Smer počas tlačovej besedy. 2.12.2020
debata (21)

Chce začať komunikovať s opozičnými partnermi, takisto s odborármi, dôchodcami a inými profesijnými skupinami. Ficovi nebude prekážať, ak bude tvárou referenda šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

To, že program stredajšej mimoriadnej schôdze podporili opoziční poslanci, je podľa Fica dobrý signál na spoluprácu. „Využijeme obdobie do Vianoc na konzultácie. Petičný výbor by mohol začať pracovať na začiatku roka,“ povedal s tým, že podpisy by mohli začať zbierať na prelome januára a februára.

Poslanci NR SR v stredu neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer. Strana navrhovala, aby parlament schválil uznesenie o vyhlásení referenda. V referende sa chce Smer-SD pýtať občanov, či sú za to, aby poslanci prijali ústavný zákon o skrátení ôsmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa parlamentné voľby konali do 30. júna 2021.

To, že poslanci o návrhu Smeru nerokovali, je podľa Fica dôkazom, že sa koalícia bojí politickej konfrontácie. „Rozklad vládnej koalície je už prakticky definitívny, lebo sa bojí, nemá argumenty,“ dodal.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #NR SR #referendum