Božie mlyny, Očistec, Judáš. Polícia nemilosrdná ako starozákonný boh

Do rúk Národnej kriminálnej agentúry padli ďalší vysokí funkcionári polície, SIS a Kriminálneho úradu Finančnej správy. V skupine ôsmich obvinených je aj ďalší bývalý policajný prezident Milan Lučanský. Už aj krycie názvy policajných akcií ako Božie mlyny, Očistec a najnovšie aj Judáš naznačujú, že po rokoch zhovievavosti v štýle „skutok sa nestal“ chce polícia radšej pôsobiť ako starozákonný boh - nemilosrdne a bez zľutovania.

03.12.2020 07:45 , aktualizované: 17:47
debata (243)
Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil osem osôb v akcii s krycím názvom Judáš. Trestná činnosť sa mala týkať korupcie, jedna osoba je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a jedna osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny,“ informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Vo štvrtok podvečer dala polícia von informáciu, že vyšetrovateľ podáva podnet na väzbu pre všetkých obvinených.

Ako spresnil, „ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili a niektoré stále aj pôsobia na vysokých funkciách policajného zboru, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti mali dopúšťať dlhodobo, a to minimálne v ôsmich skutkoch. Zatiaľ sme zadržali šesť osôb a od rána pokračujú procesné úkony,“ dodal Slivka s tým, že viac informácií polícia poskytne, až keď to dovolí procesná situácia.

VIDEO: Fico: Matovič sa vyhráža, akcie NAKA sú odkazy.

Video

Vládna koalícia zmenami v ústave súvisiacimi s reformou justície ohrozuje právny štát a demokraciu na Slovensku. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Kritizuje predloženie pozmeňujúceho návrhu Alojza Baránika (SaS), ktorý chce spolitizovať prokuratúru. Tvrdí, že návrh prichádza bez diskusie, prípravy a na poslednú chvíľu. Označil to za neakceptovateľné. Zdôraznil, že ani Generálna prokuratúra (GP) SR netuší, že chce niekto v NRSR meniť jej charakter a definíciu v ústave. Hovorí, že koalícia sa zbláznila a láme právny štát cez koleno. Novelu sa chystajú napadnúť na Ústavnom súde (ÚS) SR.

„Toto je porušovanie princípov právneho štátu a demokracie, že už väčšie ani nemôže byť,“ povedal Fico. Skonštatoval, že novelizácia ústavy, o ktorej diskutuje plénum NRSR, môže byť predmetom posudzovania zo strany orgánov EÚ a môže ohroziť vyplácanie financií z Fondu obnovy. Zdôraznil, že reforma prináša vážne zmeny v zložení ústavných orgánov. Namieta, že sa to deje bez riadnej diskusie a že návrh spôsobuje nerovnováhu medzi zložkami moci. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podľa neho potrebuje školenie z trojdelenia moci či systému váh a bŕzd. „Sme nervózni z toho, čo dnes vystrája vláda v Ústave SR,“ dodal.

Odmieta tiež návrh na úpravu kompetencií Ústavného súdu pri posudzovaní ústavnosti noviel ústavy. Upozornil, že NRSR tak bude môcť prijať akýkoľvek zákon, ktorý bude v rozpore s ústavou, princípmi právneho štátu či ľudskými právami. Hovorí, že vláda si vytvára poistku, aby ÚS nemohol posudzovať „nezmysly“, ktoré si schváli. Fico sa obáva, že je to príprava na nedohodu na generálnom prokurátorovi a následné predloženie návrhu, aby šéfa GP menoval minister spravodlivosti.

Lučanského zadržali

Podľa medializovaných informácií je medzi obvinenými aj policajný exprezident Milan Lučanský. Zadržaný spočiatku nebol, keďže sa mal nachádzať v Chorvátsku. Polícii sľúbil, že na výsluch sa dostaví a trestnému stíhaniu sa vyhýbať nebude. Vo štvrtok ráno bol podľa informácií denníka N zadržaný.

Podľa denníka je Lučanský obvinený v dvoch z ôsmich skutkov z prijímania úplatku. V jednom prípade údajne ide o trestný čin veľkého rozsahu, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia. Lučanský je podozrivý, že prijal na úplatkoch až pol milióna eur, spresnil denník s tým, že tak údajne urobil v rokoch 2014 a 2015, ale aj po vražde Jána Kuciaka, keď sa stal policajným prezidentom.

Bývalého policajného prezidenta majú usvedčovať bývalý zástupca riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností Norbert Paksi a podnikateľ spájaný s podsvetím František Böhm. Obaja sú vo väzbe, zadržali ich v rámci akcie Božie mlyny.

Lučanský medzi rokmi 2012 a 2016 pôsobil ako prvý viceprezident Policajného zboru, odkiaľ odišiel do čela policajnej inšpekcie. V lete 2018 po vynútenom odstavení nahradil Tibora Gašpara vo funkcii policajného prezidenta, kde na konci augusta skončil po niečo viac ako dvoch rokoch. Nahradil ho súčasný prezident Peter Kovařík.

„Prajem mu pevné nervy, odvahu, trpezlivosť a aby urobil rozhodnutia, za ktoré sa nebude musieť v budúcnosti hanbiť,“ poprial Lučanský v rozhovore pre Pravdu (článok Lučanský pri odchode: Vláda politizuje políciu, ale život pokračuje) svojmu nástupcovi pri nedávnom odchode z funkcie policajného prezidenta.

Zatýkanie NAKA. 2.12.2020
Zatýkanie NAKA. 2.12.2020
+2Zatýkanie NAKA. 2.12.2020

Spolu s Lučanským by mali byť ďalšími obvinenými námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a Peter Gašparovič, ktorý v minulosti údajne pôsobil ako šéf kontrarozviedky SIS. Zadržaný mal byť aj bývalý šéf Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozef Rehák a spomína sa aj bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech. Beňa obhajuje advokát Daniel Lipšic.

Informácie k údajnému zadržaniu príslušníkov tajnej služby ale neposkytol ani riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorý sa v stredu zúčastnil rokovania parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS.

„Neviem celkový počet ani všetky mená. Nemáme ani informácie o tom, či skutky, ktoré sa im kladú za vinu, ak sa im nejaké kladú, sa odohrali v nejakej súvislosti so SIS alebo ich pôsobením v SIS. Neviem, v akom období sa skutky mali stať,“ skonštatoval.

Polícia informovala, že akcia Judáš nadväzuje na predchádzajúcu akciu Boží mlyn. Počas tej bol 17. septembra zadržaný bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó a následne obvinený z podporovania zločineckej skupiny „takáčovcov“, obmedzovania osobnej slobody a vydierania. Makó však s políciou spolupracoval, za čo bol 13. novembra prepustený z väzby. Z veľkej časti aj na základe jeho svedectva prišlo k akcii Očistec, pri ktorej bola 5. novembra zadržaná veľká časť bývalých policajných funkcionárov.

V putách Národná kriminálna agentúra vtedy odvádzala svojho bývalého šéfa Petra Hraška, niekdajšieho riaditeľa jej protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera, riaditeľa finančnej jednotky Bernarda Slobodníka aj samotného policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Boli obvinení zo založenia vlastnej zločineckej skupiny pod vedením nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #NAKA #Milan Lučanský