Pustia Haščáka alebo nie? Prokurátor navrhuje väzbu

Zadržanie jedného z najvplyvnejších a najbohatších podnikateľov na Slovensku prekvapilo napriek tomu, že si ho mnohí mohli už dávno priať.

03.12.2020 11:30 , aktualizované: 17:00
debata (232)

Šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka v utorok zadržala Národná kriminálna agentúra pri plánovanom výsluchu a následne vykonala aj raziu v sídle Penty v bratislavskej Petržalke. Haščáka polícia obvinila z podplácania a prania špinavých peňazí. Jeho advokát ale hovorí o flagrantnom porušení a obchádzaní zákona.

Prokuratúra v kauze Haščáka navrhuje väzbu pre dvoch obvinených. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal dnes na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) návrh na väzbu dvoch osôb stíhaných pre korupčnú trestnú činnosť a trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti,“ uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Doplnila, že u jednej osoby z dôvodu útekovej a kolúznej a u druhej z dôvodu kolúznej väzby.

Ako informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, súd bude rozhodovať o vzatí do väzby dvojice obvinených v piatok 4. decembra od 8.00 hod.

Haščák sa v stredu vzdal všetkých výkonných pozícií v Pente. Ako informoval hovorca finančnej skupiny Martin Danko, Haščák ale naďalej zostáva jej spoluvlastníkom a riadiace pozície po Haščákovi preberá Iain Child.

Čo všetko vlastní Penta na Slovensku

Zdravotníctvo:

  • Zdravotná poisťovňa Dôvera – má vyše 1,4 milióna poistencov.
  • Sieť 17 nemocníc Svet zdravia a 12 polikliník ProCare, v ktorých zamestnáva približne 9 500 ľudí. Od roku 2012 investovala do novej infraštruktúry viac ako 200 miliónov eur.
  • Sieť zhruba 300 lekární Dr. Max.

Banky:

  • Privatbanka – Od roku 2007 vlastní skupina aj Privatbanku. Peňažný ústav sa údajne spomínal aj pri kauze Panama Papers.
  • Prima banka – Pred desiatimi rokmi kúpila Dexia banku, ktorú dnes poznáme pod značkou Prima banka.

Stávkové hry:

  • Fortuna – Do stávkovej spoločnosti vstúpila Penta ešte v roku 2005. Neskôr sa chystala aj na jej predaj, no nepodarilo sa ho dokončiť.

Médiá:

  • Vlastní denník Plus 1 deň, Uj Szó, 40-percentný podiel v denníku Sme, rovnaký podiel v Korzári
  • Vlastní aj týždenníky Plus 7 dní, Trend, mesačníky Zdravie, Záhradkár, EMMA, Brejk, niekoľko internetových portálov.

Priemysel:

  • Slovalco Žiar nad Hronom (podiel)
  • ZSNP Žiar nad Hronom;
  • mäsokombináty Mecom Humenné a Lučenec a viaceré mäsiarstva

Realitné investície:

  • Skupina má vlastnú realitnú divíziu Penta Real Estate. Vlastní napríklad aj nákupné centrum Bory Mall, ktoré bolo od svojho otvorenia v roku 2014 dlhodobo v strate. Skupina tiež investovala do výstavby mestskej štvrte Bory, kde bude stáť aj nová nemocnica.

(mhl)

Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

Obhajca: Účelové, neopodstatnené

„Zadržali sme dve osoby a trom osobám bolo vznesené obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vo viacčinnom súbehu s obzvlášť závažným zločinom prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva,“ informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Keďže ale vo veci prebiehajú ďalšie procesné úkony, viac informácií polícia poskytnúť odmietla.

Finančníkov právnik považuje obvinenie Haščáka za neopodstatnené a účelové. „Ide o päť rokov sa ťahajúce trestné stíhanie pre skutky, ktoré sa mali stať pred takmer 15 rokmi. V tejto veci klient doteraz plne spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Obvinenie pokladáme aj preto za účelové a neopodstatnené a postup polície pri viacerých procesných úkonoch v priebehu včerajšieho dňa za ukážkový príklad flagrantného porušenia či obchádzania Trestného poriadku,“ reagoval Haščákov obhajca Martin Škubla.

Spolu s Haščákom mali obviniť aj bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša, ktorý je podozrivý, že nahrávku Gorily zo SIS vyniesol a zobchodoval s Pentou. Ten je v súčasnosti vo väzbe, po tom, čo bol 24. novembra v rámci akcie Babylon zadržaný a obvinený z viacerých trestných činov. Polícia údajne zadržala a obvinila aj Arpášovu manželku Danu, bývalú agentku SIS známu pod menom Kováčová, ktorá v roku 2011 kandidovala za SNS do nitrianskeho VÚC. Tá svojmu manželovi pri praní peňazí od Penty mala pomáhať.

VIDEO: NAKA zasahovala v Pente, zadržala Haščáka.

Video

Haščáka dobieha minulosť

Haščáka dobieha takmer 15 rokov starý prípad Slovenskej informačnej služby, ktorá vyšetrovala rozsiahlu politickú korupciu najmä v súvislosti s privatizáciou štátneho majetku za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Kauza známa ako Gorila prenikla na verejnosť pred Vianocami v roku 2011. Vďaka zverejneniu prepisov odpočúvania sa vtedy verejnosť dozvedela, ako sa v byte na bratislavskej Vazovovej ulici mali u Haščáka striedať rôzni politici a štátni úradníci, koordinovať spoločné postupy a rozdeľovať provízie.

Napriek veľkým protestom, ktoré nasledovali, polícia s prípadom za deväť rokov takmer nepohla. Podobne ako v mnohých iných prípadoch sa všetko zmenilo zadržaním Mariana Kočnera, u ktorého sa v júni 2018 pri domových prehliadkach našla aj takmer 40-hodinová nahrávka, ktorá sa do veľkej miery podobá prepisom spisu Gorila.

VIDEO: Fico: Matovič sa vyhráža, akcie NAKA sú odkazy.

Video

Nahrávka Kočnera a Trnku

Bola u neho navyše nájdená aj 70-minútová audionahrávka rozhovoru Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom niekedy z leta 2014, kde Kočner Trnkovi vyčíta, že bol s nahrávkou Gorila vydierať šéfa Penty. Kočner na nej hovorí, že už od Haščáka za nahrávku zinkasoval milión eur a sľúbil mu, že má jedinú kópiu. Trnka bol preto na konci vlaňajška obvinený, že medzi rokmi 2007 a 2014 tento dôležitý dôkaz v úmysle za odplatu chrániť ľudí, ktorých má nahrávka usvedčovať.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Jaroslav Haščák #NAKA