Generálnym prokurátorom sa stane Maroš Žilinka

Poslanci Národnej rady si vo verejnej voľbe zvolili za kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Získal 132 hlasov. Do úradu nastúpi, keď ho vymenuje prezidentka.

03.12.2020 15:54 , aktualizované: 20:58
Maroš Žilinka Foto:
Maroš Žilinka
debata (704)

Poslanci Národnej rady (NR) SR volili kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. Voľba bola verejná, poslanci volili hlasovacími lístkami. Výsledky ohlásili v pléne po zrátaní hlasov. Na zvolenie kandidáta bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Kandidátmi boli prokurátor generálnej prokuratúry (GP) Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Juraj Kliment. Všetci prešli verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore.

Prečítajte si rozhovor s Marošom Žilinkom v Pravde 29. 10. 2020, keď bol ešte len kandidátom na post generálneho prokurátora: Mám silný mandát na presadzovanie vízie reformy prokuratúry.

Pri každom mene na hlasovacom lístku označili poslanci možnosť za/proti/zdržiavam sa. Alternatívu „za“ mohli označiť iba pri jednom kandidátovi.

VIDEO: Prokurátor Žilinka: Kováčik je hanba, ospravedlňujem sa za neho. (22. 10. 2020)

Video

VIDEO: Prokurátor Žilinka: Objednanie vraždy mojej manželky a detí mnou otriaslo. Je to niečo neslýchané v 21. storočí. (26. 8. 2019)

Video

Premiér: Nový generálny prokurátor odo mňa nikdy nezažije tlaky

Premiér Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že nový generálny prokurátor od neho nikdy nezažije akékoľvek tlaky. Uviedol to vo štvrtok na sociálnej sieti.

Matovič zároveň komentoval, že Marošovi Žilinkovi drží palce, aby ustál akýkoľvek nátlak z ktorejkoľvek strany. Doplnil, že „tlaky“ nezažíva zo strany predsedu vlády ani Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá tak môže „čistiť od podlahy“.

VIDEO: Boris Kollár pripomína Žilinkovi celospoločenskú objednávku.

Video

OĽANO: Zvolenie Žilinku je výsledkom kompromisu

Zvolenie Maroša Žilinku spomedzi uchádzačov o funkciu generálneho prokurátora je výsledok kompromisu, ku ktorému klub OĽANO pristúpil, pretože celý čas hovorí o snahe dosiahnuť dohodu v koalícii. Po ohlásení výsledkov voľby kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR to vyhlásil podpredseda NRSR Gábor Grendel (OĽANO). Nevadí mu, že zaňho hlasovala aj opozícia. Tvrdí, že by vyhral aj bez takejto podpory. Opačný postup strany Za ľudí podľa neho nenaruší ďalšie fungovanie koalície.

„Výsledok hlasovania je výsledkom kompromisu, na ktorý sme pristúpili, pretože nám išlo po celý čas o to, aby sme sa pokúsili dohodnúť v rámci vládnej koalície,“ uviedol Grendel s tým, že spoločnú dohodu dodržali aj poslanci, ktorí navrhovali pôvodne iného kandidáta.

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš ocenil, že jeho klub drží dohody a je stabilným koaličným partnerom. „Som veľmi rád, že generálny prokurátor Maroš Žilinka získal veľkú väčšinu hlasov, bude novým generálnym prokurátorom a bude pokračovať v očiste súdnictva. Držím mu v tom palce,“ povedal. Poďakoval sa aj koaličným partnerom, ktorí dohodu koalíce dodržali.

Grendel Žilinku nevníma ako kandidáta jednej strany, teda hnutia Sme rodina, ktoré ho navrhlo. Podotkol, že je to kandidát, ktorý nemá na svojej minulosti žiadny šrám a dokázal sa ozvať, keď bolo treba.

Video: Prečo nehlasovali za Žilinku? Kollárovi (Za ľudí) prekáža Gučík, Baránikovi (SaS) vzťahy so Smerom

Video

Kollár očakáva od Žilinku očistenie prokuratúry

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) očakáva od zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Maroša Žilinku očistenie prokuratúry. Pevne verí, že sa v ňom Slovensko nesklame.

„Chcel by som vyjadriť celospoločenskú objednávku smerom k nemu, aby očistil prokuratúru, aby konal vždy morálne, čestne,“ uviedol Kollár v stanovisku.

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ocenil, že Žilinku podporila drvivá väčšina prítomných koaličných poslancov. Deklaroval, že žiadne dohody o obsadení miest námestníkov generálneho prokurátora neboli. Skonštatoval, že aj opozícia uznala, že Žilinka je najvhodnejší kandidát. Žilinku do funkcie navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za Sme rodina Petra Hajšelová.

Podľa Pčolinského je možné, že do konca roka sa vyhlási termín voľby špeciálneho prokurátora. Je podľa neho pravdepodobné, že už na najbližšej schôdzi by mohli voliť špeciálneho prokurátora. „Pokiaľ bude pán Lipšic kandidovať, môžeme sa baviť aj o mene pána Lipšica. Kandidátov nepoznáme, keďže voľba ešte nebola vyhlásená,“ reagoval Pčolinský na otázku, či sa dá rozprávať o advokátovi Danielovi Lipšicovi ako kandidátovi na post špeciálneho prokurátora.

SaS verí, že Žilinka pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát

Strana SaS verí, že Maroš Žilinka ako generálny prokurátor pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát. Šéf strany Richard Sulík ešte pred štvrtkovou voľbou avizoval, že poslanci z klubu SaS sa dohodli na podpore Žilinku.

„Blahoželáme novozvolenému generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a veríme, že pomôže nastoliť dôveru občanov v právny štát,“ napísala strana na sociálnej sieti.

Poslanci okolo Pellegriniho veria, že si Žilinka zachová nezávislosť

Nezaradení poslanci parlamentu okolo Petra Pellegriniho veria, že Maroš Žilinka si vo funkcii generálneho prokurátora zachová nezávislosť. Zablahoželali mu k zvoleniu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Hlas – sociálna demokracia Patrícia Medveď Macíková.

„Veríme, že jeho profesijné skúsenosti i osobný príbeh mu budú pomáhať pri zvládnutí kľúčovej úlohy šéfa prokuratúry schopnosti odolávať politickým tlakom a zachovať si vlastnú nezávislosť, založenú výlučne na úcte k zákonom a faktom,“ uviedli.

Smer tvrdí, že premiér prehral súboj o generálneho prokurátora

Premiér Igor Matovič (OĽANO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. Tvrdí to opozičný Smer-SD, podľa ktorého vládna koalícia voľbou vyslovila premiérovi nedôveru. TASR o tom informoval hovorca strany Smer Ján Mažgút.

„Nečudujeme sa, že po totálnom debakli neprišiel ani na koaličnú radu. Smer pozorne čítal situáciu v Národnej rade (NR) SR a svoje rozhodnutie za daných okolností považuje za správne,“ uviedol Smer.

Poslanec Ľubomír Petrák (Smer) po voľbe skonštatoval, že politika je aj o zvolení správnej taktiky. „Pokiaľ idete do takejto voľby, nie je úplne rozumné vždy dopredu hovoriť o tom, ako budete hlasovať. Rozhodnutie po porade klubu, ktoré bolo tesne pred hlasovaním, bolo také, že klub zahlasoval za Maroša Žilinku,“ odpovedal na otázku, prečo Smer-SD zmenil avizovaný plán zdržať sa pri voľbe.

Vysvetlil, že voľba nebola otázkou toho, či považujú navrhnutých kandidátov za najlepších možných z hľadiska toho, kto by mohol byť šéfom Generálnej prokuratúry (GP) SR. Odmieta, že by sa dopredu dohodli s niektorou koaličnou stranou. Ozrejmil, že niektoré mená pre nich neboli prijateľné.

Profil novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku

Dr. h. c. JUDr. Maroš Žilinka, PhD., je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), pôsobí tam ako riaditeľ odboru ekonomickej kriminality.

Narodil sa v roku 1970, v roku 1993 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Titul JUDr. získal v roku 2000 a titul PhD. po absolvovaní doktorandského štúdia na PF UK v Bratislave v roku 2011.

Žilinka pôsobil v rokoch 2003 až 2005 ako prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR. V rokoch 2005 – 2010 bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP.

Vláda Ivety Radičovej ho 14. júla 2010 s účinnosťou od 21. júla 2010 vymenovala na post štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR vo funkcii pôsobil do 3. apríla 2012.

Od roku 2012 bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP, od 1. januára 2018 je riaditeľom tohto odboru.

V minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde Najvyšší súd (NS) SR odsúdil majiteľa Františka Mojžiša v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval kauzu Transpetrolu na 11 rokov odsúdeného Ignáca Ilčišina a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka, ktorého NS SR v kauze zmeniek odsúdil na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian K.

Ako vyšlo najavo počas súdneho procesu s obvinenými v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mal byť aj Žilinka spoločne s prokurátorom GP SR Petrom Šufliarskym a advokátom Danielom Lipšicom obeťou plánovanej vraždy. Obvineniam z prípravy vrážd čelí Zoltán A., ktorý v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste a ktorého 30. decembra 2019 senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody.

Žilinka je popri rozsiahlej vedeckej a publikačnej činnosti z oblasti trestného práva tiež externým členom pedagogického zboru Justičnej akadémie SR.

Koalícia rokovala do poslednej chvíle

SaS sa dohodla v klube, že bude voliť Maroša Žilinku za generálneho prokurátora. Poslanci Ondrej Dostál a Alojz Baránik budú voliť inak.

„Ešte stále rokujeme. Voľba je kľúčová, je to voľba na sedem rokov, chceme si byť istí, že neurobíme chybu. Budeme ďalej rokovať v rámci strany aj s našimi koaličnými partnermi,“ povedala poobede predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská s tým, že žiadne meno komentovať nechce. Nepovedala, či je pre stranu priechodný kandidát Maroš Žilinka. Na otázku, či sa bude voliť vo štvrtok, odpovedala, že sa snažia o napredovanie rokovaní. „Dohoda z našej strany stále definitívna nie je,“ povedala.

Podobne to vidí podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Ten uviedol, že ak ani popoludní koalícia nebude dohodnutá, voľba by sa mala presunúť. Na otázku, či je dohoda v strane Za ľudí, povedal, že naďalej diskutujú. Podľa jeho slov si urobili v strane poradie kandidátov. Jána Hrivnáka považoval za dobrého kandidáta, je mu preto ľúto, že odstúpil.

„Poslanecký klub OĽANO je jednotný a ochotný rokovať do poslednej chvíle,“ povedal pre TASR predseda klubu OĽANO Michal Šipoš. To, či voľba bude popoludní, je podľa jeho slov na dohode koaličných partnerov.

Bola strana Za ľudí rozdelená v názoroch?

Podľa informácií TASR proces dohody a rokovania koalície o spoločnom kandidátovi komplikuje aj nejednotnosť koaličných strán. V otázke voľby má byť rozdelená strana Za ľudí. Niektorí jej poslanci údajne nesúhlasia s niektorými postupmi predsedníčky Veroniky Remišovej pri rokovaniach. Ostatné strany deklarovali vôľu sa dohodnúť, pochybujú o rovnakej vôli zo strany Za ľudí. Tá trvá na dôležitosti voľby a principiálnosti. Nejednotnosť vnímajú viacerí poslanci aj v SaS. Mená prokurátorov nechcel predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík príliš komentovať.

Dohodu má tiež komplikovať nízka miera ochoty Sme rodina ustúpiť z presadzovania jedného kandidáta – Žilinku. Ten má byť nepriechodný najmä u Za ľudí. Problém s ním majú i ďalší koaliční poslanci. Viacerí sa tiež zhodli, že by mal ráznejšie zasiahnuť premiér Igor Matovič (OĽANO). Negatívne vnímajú aj to, že najsilnejšie vládne hnutie ustupuje Sme rodina a obávajú sa možnej zákulisnej dohody.

Favoriti boli dvaja

Premiér Igor Matovič v stredu nepotvrdil, že preferovaným kandidátom koalície je po utorkovom indikatívnom hlasovaní Maroš Žilinka.

Na spoločnom poslaneckom klube sa poslanci snažili dohodnúť na generálnom prokurátorovi. Vo voľbe obstál najlepšie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka. Potvrdila to predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová aj šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš. Sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment mal skončiť v indikatívnom hlasovaní druhý.

Koalícia sa podľa Matoviča priblížila k definitívnej dohode, no môže podľa neho uspieť aj iný kandidát ako ten, ktorý vyšiel z indikatívnej voľby najlepšie. „Možno prídu s návrhom na niekoho tretieho, každý jeden z nich bude dramaticky lepší ako to, čo sme tam mali doteraz,“ povedal Matovič. Generálny prokurátor by podľa neho nemal byť koaličný, mal by to byť prokurátor, ktorý neuhne a v ťažkých situáciách bude chrániť právo a spravodlivosť. "Úprimne som otvorený voľbe skoro každého z nich,“ doplnil Matovič.

Pri každom z prokurátorov sa však podľa neho dajú nájsť určité výhrady. Zdôraznil, že jeho najväčšia obava je, že by koalícia pri voľbe prokurátora mohla spraviť chybu. „Indikatívnym hlasovaním sme si dali odpoveď na niektoré otázky, pomohlo to k tomu, aby sme pristáli nohami na zemi. V hre sú dvaja kandidáti a treba si z nich vybrať,“ dodal premiér.

Parlament už niekoľkokrát voľbu generálneho prokurátora posunul. Práve indikatívna voľba, pri ktorej si každá strana určí poradie svojich favoritov, mala zaručiť, že sa rokovanie uskutoční v plánovanom termíne vo štvrtok o 17. hodine Premiér však nechcel potvrdiť, či sa tak naozaj stane.

704 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #voľba generálneho prokurátora