Od pondelka otvoria niektoré školy. Predchádzať tomu bude testovanie

Počas víkendu sa uskutoční pilotné testovanie na školách a následne sa od pondelka 7. decembra spustí otváranie tých škôl, ktoré o to prejavia záujem. Na spoločnej tlačovej besede po mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) a premiér Igor Matovič (OĽaNO).

04.12.2020 10:54 , aktualizované: 15:35
debata (137)

Minister priblížil, že nasledujúce dni budú zverejňované vyhlášky, rozhodnutia a manuály k otvoreniu škôl. Podotkol, že aj keď bude v dokumentoch uvedený dátum pondelok 7. decembra, všetky školy sa k danému termínu otvoriť nemusia.

Šéf rezortu školstva zároveň dodal, že sa chcú pripraviť najmä na január a počas testovania chcú odhaliť všetky technické chyby a tiež nastaviť pravidlá. Podľa Matoviča sa školy nemusia otvárať iba na začiatku týždňa, no môžu tak urobiť aj uprostred týždňa. Tvrdí, že bude na slobode riaditeľa a zriaďovateľa, či sa rozhodne otvoriť niektorú triedu alebo celú školu.

VIDEO: Matovič o otváraní škôl.

Video

Premiér avizuje, že pôjde o desiatky škôl, ktoré prejavili záujem. „Určite to nebudú stovky škôl,“ poznamenal predseda vlády. Žiakov a ich rodičov či zamestnancov škôl by mali testovať na COVID-19 v mobilných jednotkách. Prvé školy sa budú testovať podľa Matoviča už tento víkend, v pondelok či v ďalších dňoch budúceho týždňa. Frekvencia testovania má závisieť od epidemiologickej situácie v danom regióne a bude to buď sedem, 14, alebo 21 dní.

Premiér hovorí o slobode v rozhodovaní pre zriaďovateľov a riaditeľov škôl, kedy a ako sa do pilotného projektu zapoja i aké ročníky otvoria. „Keď sa rozhodnú, že budú chcieť naďalej dištančné vzdelávanie, budú v ňom pokračovať,“ povedal Matovič. Aj rodičia podľa predsedu vlády i ministra majú slobodu v rozhodnutí, či dajú otestovať seba i svoje deti. Testovať by sa mal na základe uznesenia vlády aspoň jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti. Ak nebude v škole dostatočný záujem zo strany rodičov a ich detí dať sa testovať, škola bude podľa ministra pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

VIDEO: Matovičov plán pre školy. Pre neprajníkov figa borová.

Video

Premiér: Nech kľúčové autority štátu verejnosti oznámia, že ostáva len lockdown

Matovič očakáva, že autority štátu, ktoré bližšie nešpecifikoval, priznajú, že sa mýlili, keď spochybňovali plošné testovanie a vypli tak „veľmi účinnú zbraň“. „Nech cez víkend prídu a povedia, čo spôsobili tým, že v ľuďoch vytvorili nenávisť voči plošnému testovaniu a vrhli nás do pasce lockdownu,“ poznamenal premiér. Tvrdí, že mu ľudia doniesli truhlu pred domom a jeho dcéram sa vyhrážajú dôsledkom nezodpovedného správania sa kľúčových ľudí v štáte, ktorí miesto toho, aby boli zodpovední, hovoria o dobrovoľnosti plošného testovania. „Spôsobilo to, že je tu nenávisť,“ skonštatoval Matovič. Aktuálnu situáciu s pandémiou koronavírusu na Slovensku označil za vážnu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na konci novembra uviedla, že ak by sa malo realizovať ďalšie kolo celoplošného testovania, považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Matovič vtedy reagoval, že dobrovoľné celoplošné testovanie nie je efektívne. V piatok takéto testovanie označil za „blbosť“.

Za ľudí si vie predstaviť, že by návrat do škôl nebol podmieňovaný testami

Koaličná strana Za ľudí si vie predstaviť, že by návrat do škôl nebol podmieňovaný povinnými testami. Ako uviedla počas rokovania vlády ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová, z ich strany padol návrh, aby deťom na druhom stupni základných škôl (ZŠ) na návrat do tried stačilo potvrdenie o bezinfekčnosti tak, ako je to v prípade žiakov prvého stupňa ZŠ.

„Zároveň som veľmi rada, že školy sa budú postupne otvárať, ale vieme si predstaviť aj iný variant, ako podmieňovať návrat do školy povinnými testami,“ povedala Remišová. Dodala, že ďalšie informácie má poskytnúť minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Hlas odmieta vytváranie dvoch kategórií žiakov

Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje plán vlády na testovanie školákov, odmieta vytváranie dvoch kategórií žiakov. „Považujeme to za zbytočnú šikanu učiteľov, rodičov a detí. Výsledok rokovania vlády svedčí o tom, že ide o improvizáciu predsedu vlády s nejasným výsledkom podobným tomu, aký sa v plnej miere ukázal po celoplošnom testovaní,“ uvádza strana v reakcii, ktorú poskytla jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Premiér vo štvrtok 3. decembra vo svojom profile na sociálnej sieti potvrdil slová po rokovaní vlády, teda že od pondelka 7. decembra by mali do škôl nastúpiť prvé deti. Napísal, že cez víkend chcú stihnúť testovanie. Zatiaľ majú naplánované otvorenie približne desiatich škôl, ktoré ako prvé kontaktovali a ktoré prejavili ochotu.

„V prípade, ak stihneme všetko nachystať do zajtra (piatka 4. decembra, pozn. SITA) doobeda a budeme považovať za bezpečné, aby sa zapojili aj všetky ostatné školy, ktoré sa zapojiť chcú a vedia, zajtra poobede túto možnosť zverejníme a poskytneme k tomu všetko potrebné a možno otvoríme aj stovky odvážnych škôl,“ doplnil premiér.

V čase druhej vlny pandémie je od 12. októbra prerušené školské vyučovanie na stredných školách a od 26. októbra na druhom stupni základných škôl. Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl. Od 16. novembra sa v malých skupinkách do škôl mohli vrátiť žiaci základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Rezort tiež obnovil školské vyučovanie aj na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #mimoriadne rokovanie #Branislav Gröhling #koronavírus #vláda Igora Matoviča #dištančné vzdelávanie #otvorenie škôl #plošné testovanie #testovanie na školách