Zsuzsovú s kumpánmi odsúdili za vraždu exprimátora Hurbanova na 21 rokov

Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vyniesol v piatok verdikt voči Romanovi Ostružlíkovi, Alene Zsuzsovej a Vladimírovi Mosnárovi. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hurbanovského exprimátora Lászlóa Basternáka im naparil 21 rokov za mrežami.

04.12.2020 10:58 , aktualizované: 18:30
debata (226)

VIDEO: Pre Zsuzsovú 21 rokov. Odvolá sa prokurátor aj obhajoba.

Video

Všetci traja si svoj trest odsedia v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem toho sú povinní uhradiť nemajetkovú ujmu vo výške 10-tisíc eur vdove po zavraždenom Ildikó Basternákovej. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Všetky strany podali odvolania, o ktorých rozhodne Najvyšší súd.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici...
Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici...
+3Eskorta privádza Romana Ostružlíka,...

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal pre obžalovaných 25-ročný trest. „Odvolanie som podal, lebo sa nestotožňujem s právnou kvalifikáciou daného konania, nakoľko u všetkých obžalovaných išlo o trestný čin úkladnej vraždy,“ povedal prokurátor krátko po vynesení rozsudku.

Ostružlík, ktorý si ako jediný z troch obžalovaných vypočul verdikt osobne, pri odchode zo súdnej siene na otázky novinárov nereagoval. Zsuzsová s Mosnárom požiadali o vyhlásenie v ich neprítomnosti.

„Moja klientka má problémy s tzv. manévrami, to znamená, že by ju skoro ráno museli zobrať, doviezť sem a potom ísť zase naspäť. Túto cestu veľmi zle znáša, nič iné za tým nie je,“ vysvetlil jej obhajca Štefan Neszméry.

Po rozsudku nemal veľkú chuť vyjadrovať sa. „Urobíme to po jeho písomnom doručení,“ podotkol. Nakoniec si to ale rozmyslel a krátko reagoval. „Je to vyjadrenie senátu, s niektorými vecami určite nesúhlasíme,“ uviedol. Stručne komentoval aj výšku trestu. „Či je to veľa alebo málo, je jedno. Boli odsúdení a otázka je, ako sa s tým vysporiadame a odôvodníme v odvolaní,“ doplnil Neszméry.

Senátu, ktorý rozhodoval, predsedal Ján Hrubala. Asistovali mu sudcovia Jozef Šutka a Ján Giertli. „Každá vražda na objednávku musí mať pohnútku či motív,“ podotkol Hrubala pri zdôvodnení rozsudku.

Vražda Basternáka podľa neho súvisela s politickým bojom o primátorské kreslo. „Ostružlík nebol schopný odstaviť protikandidáta Basternáka z tohto boja napríklad diskreditáciou a rozhodol sa postupovať týmto spôsobom,“ povedal Hrubala. Podľa neho priame aj nepriame dôkazy tvorili súvislú reťaz.

Spomenul už odsúdeného Štefana Kaluza, ktorý Basternáka zastrelil a už si odpykáva 25-ročný trest. Ten sa pôvodne k tomuto činu nepriznal, no neskôr to urobil a začal vypovedať. Ešte predtým ale poslal Mosnárovi list, z ktorého sudca citoval.

„Ja som svoje slovo dodržal, no ty už dvakrát nie. Chcem, aby si mi do týždňa poslal 1 000 eur, do dvoch týždňov 40 000, do troch týždňov 30 000 a do štyroch týždňov ďalších 30 000 eur. Keby mi hrozilo 25 rokov alebo doživotie, tie peniaze zoženiem – určite aj ty. Ajka ti v tom pomôže, inak začnem rozprávať. Na rozdiel od vás som prišiel o byt aj slobodu,“ písal Kaluz v liste Mosnárovi.

Ten ho však odovzdal polícii a podal trestné oznámenie pre vydieranie. Kaluz teda začal „spievať“ a stal sa z neho kajúcnik. Priznal, že vraždu vykonal, pričom mu pomohli osoby, ktoré označil.

Pri výpovediach Zsuzsovej bolo podľa Hrubalu veľa rozporov a nedôveryhodných vecí. Dôkazy proti nej sú vraj jasne pochopiteľné. „Kaluz hovoril, že ona objednala vraždu, bol toho svedkom. Alena podľa neho vravela, že je to pre Ostružlíka, ktorý chcel byť primátorom a kandidoval aj do parlamentu,“ uzavrel sudca s tým, že bez Ostružlíka by sa takáto mozaika neposkladala.

Bývalého primátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Zsuzsová vraj pomáhala v kampani v komunálnych voľbách jeho protikandidátovi, ktorým bol Ostružlík. Ten bol údajne objednávateľom vraždy a Zsuzsová sprostredkova­teľkou.

Objednávku mal od nej prevziať Mosnár a zároveň zadať jej vykonanie. Basternáka zastrelil Štefan Kaluz, člen skupiny sýkorovcov, ktorý je už právoplatne odsúdený a odpykáva si 25-ročný trest.

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Ostružlík #Vladimír Mosnár #vražda exprimátora Hurbanova