Prezidentka vymenuje Žilinku za generálneho prokurátora

Prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že vymenuje Maroša Žilinku do funkcie generálneho prokurátora. „Ústavný akt sa uskutoční vo štvrtok 10. decembra 2020 o 10.00 h. v Prezidentskom paláci," uviedol k hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

04.12.2020 11:38 , aktualizované: 12:38
maroš žilinka Foto: ,
Maroš Žilinka, 23. novembra 2020.
debata (48)

Žilinka: Voľba je pre mňa záväzkom vrátiť občanom dôveru v spravodlivosť

Silná dôvera prejavená poslancami Národnej rady SR je nielen veľkou cťou, ale najmä nesmiernym záväzkom. V reakcii na štvrtkové hlasovanie v pléne parlamentu to uviedol úspešný kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka.

„Je to záväzok prinavrátiť občanom dôveru v spravodlivosť a presvedčenie, že všetci sme si pred zákonom rovní. To je možné dosiahnuť, len ak prokuratúra bude budovaná ako otvorená a transparentná inštitúcia, ktorá slúži výlučne právu, spravodlivosti a verejnému záujmu,“ zdôraznil Žilinka, ktorý je pripravený urobiť pre tento cieľ všetko. „Zaslúžia si to občania, ale aj všetci poctiví prokurátori,“ do­dal.

Zvolenie kandidáta na funkciu generálneho prokurátora Slovenskej republiky víta aj Rada prokurátorov SR, ktorá upozornila, že inštitúcia nemôže dlhodobo riadne fungovať bez svojho šéfa. „Rada prokurátorov očakáva od nového generálneho prokurátora riešenie pálčivých problémov rezortu prokuratúry,“ dodal predseda rady Juraj Purgat.

Žilinka je kariérny prokurátor, skúsený, vzdelaný a rozhľadený. Myslí si to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, ktorý je presvedčený, že niet prekážky, aby bol vymenovaný za generálneho prokurátora. Jeho stanovisko agentúre SITA poskytla hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

„Akým bude generálnym šéfom prokuratúry Slovenskej republiky, je predčasná otázka. Má však všetky predpoklady na to, aby uspel. Pri očiste prokuratúry, pri hlbokých a nevyhnutných systémových zmenách a v úsilí o navrátenie dôvery a kreditu, ale iba pri striktnom dodržiavaní jeho vlastnej výstrahy okoliu. Beda tomu, kto by chcel, aby svoju funkciu zneužil," dodal Mazák.

Poslanci NR SR vo štvrtkovej verejnej voľbe rozhodli, že novým generálnym prokurátorom má byť Žilinka. Zvoleného kandidáta má do funkcie vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov.

Prečítajte si rozhovor s Marošom Žilinkom v Pravde 29. 10. 2020, keď bol ešte len kandidátom na post generálneho prokurátora: Mám silný mandát na presadzovanie vízie reformy prokuratúry.

VIDEO: Prokurátor Žilinka: Kováčik je hanba, ospravedlňujem sa za neho. (22. 10. 2020)

Video

Profil novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku

Dr. h. c. JUDr. Maroš Žilinka, PhD., je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), pôsobí tam ako riaditeľ odboru ekonomickej kriminality.

Narodil sa v roku 1970, v roku 1993 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Titul JUDr. získal v roku 2000 a titul PhD. po absolvovaní doktorandského štúdia na PF UK v Bratislave v roku 2011.

Žilinka pôsobil v rokoch 2003 až 2005 ako prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR. V rokoch 2005 – 2010 bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP.

Vláda Ivety Radičovej ho 14. júla 2010 s účinnosťou od 21. júla 2010 vymenovala na post štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR vo funkcii pôsobil do 3. apríla 2012.

Od roku 2012 bol zástupcom riaditeľa odboru ekonomickej kriminality ÚŠP, od 1. januára 2018 je riaditeľom tohto odboru.

V minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde Najvyšší súd (NS) SR odsúdil majiteľa Františka Mojžiša v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval kauzu Transpetrolu na 11 rokov odsúdeného Ignáca Ilčišina a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka, ktorého NS SR v kauze zmeniek odsúdil na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian Kočner.

Ako vyšlo najavo počas súdneho procesu s obvinenými v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mal byť aj Žilinka spoločne s prokurátorom GP SR Petrom Šufliarskym a advokátom Danielom Lipšicom obeťou plánovanej vraždy. Obvineniam z prípravy vrážd čelí Zoltán A., ktorý v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste a ktorého 30. decembra 2019 senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody.

Žilinka je popri rozsiahlej vedeckej a publikačnej činnosti z oblasti trestného práva tiež externým členom pedagogického zboru Justičnej akadémie SR.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Maroš Žilinka #voľba generálneho prokurátora