Kliment sa vzdal členstva v Súdnej rade

Sudca Juraj Kliment sa vzdal členstva v Súdnej rade. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ústavného orgánu sudcovskej legitimity Veronika Müller.

04.12.2020 12:14 , aktualizované: 12:26
Juraj Kliment Foto: ,
Juraj Kliment.
debata (7)

Podľa jej informácií to Kliment urobil listom, ktorý na piatkovom zasadnutí Súdnej rady odovzdal priamo predsedovi Jánovi Mazákovi. „Vzdanie sa postu nadobudne účinnosť od 5. decembra,“ dodala.

Na Klimentovu abdikáciu predpoludním upozornil Denník N. „Moje rozhodnutie treba vnímať v kontexte očakávanej zmeny ústavy týkajúcej sa nominantov prezidentky, parlamentu a vlády, ktorí budú nominovaní, respektíve volení z radov nesudcov,“ zdôvodnil Kliment podľa denníka svoje rozhodnutie v liste.

Sudca Najvyššieho súdu SR (NS SR) kandidoval na pozíciu generálneho prokurátora. Za kandidáta do čela prokuratúry si nakoniec poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 3. decembra vybrali prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Ten získal podporu 132 poslaneckých hlasov a do novej funkcie ho musí vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Podľa medializovaných informácií bol Kliment najvážnejším konkurentom Žilinku pri voľbe kandidátov na generálneho prokurátora. Svoju podporu mu vyjadril aj predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada SR #Juraj Kliment