Fico podáva trestné oznámenie na prokurátorov Repu a Šúreka

Robert Fico (Smer) očakáva od budúceho generálneho prokurátora preverenie zákonitosti policajných akcií z posledných mesiacov. Zároveň podáva trestné oznámenie na dvoch prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry pre údajné vydieranie v súvislosti s akciami Očistec a Judáš, pri ktorých boli zadržaní viacerí bývalí vysokí policajní funkcionári na čele s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom či Milanom Lučanským.

04.12.2020 15:08 , aktualizované: 21:29
Robert Fico, Smer, "gestapácke" kabáty Foto: ,
Fico prirovnal spôsoby niektorých prokurátov špeciálnej prokuratúry k 50. rokom a posiela im kožené kabáty, ktoré nazval gestapácke.
debata (843)

Fico trvá na tom, že zatýkanie policajných funkcionárov z posledných týždňov je politická objednávka. „Chápeme, že časť verejnosti môže tieto zatýkania vnímať pozitívne, že ide o proces očisty. My sa však snažíme do tohto procesu vniesť aj racionalitu. Ide o politickú objednávku a vydieranie politických súperov,“ povedal Fico.

Video: Fico o zatýkaniach: Ako v 50. rokoch. Posiela „gestapácke“ kabáty prokurátorom.

Video

Podľa predsedu Smeru sú za zatýkaním bývalých vysokých štátnych funkcionárov dozorujúci prokurátor Ondrej Repa a sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment, ktorí majú mať prepojenie na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

Práve Juraj Kliment mal byť podľa Fica hlavným favoritom OĽaNO na generálneho prokurátora. „Len to akosi s pánom Matovičom nezvládli,“ uviedol Fico na margo toho, že vládna koalícia nakoniec hlasovala za prokurátora Maroša Žilinku.

Okrem koaličných strán OĽaNO, SaS a Sme rodina hlasoval za Žilinku aj celý poslanecký klub strany Smer, časť poslancov ĽS NS a niektorí nezaradení poslanci.

Fico oznámil, že sa chystá podať trestné oznámenie na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka. Dôvodom má byť aj údajné vyhrážanie sa pracovníkovi Národnej kriminálnej agentúry Mariánovi Kučerkovi, ktorý bol taktiež v rámci akcie Judáš zatknutý.

Podľa podania prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Kataríny Kučerkovej, ktoré Fico prezentoval na tlačovej konferencii, údajne obaja prokurátori vyvíjali na Kučerku tlak, aby sa priznal k spáchaniu trestného skutku v kauze Očistec. V opačnom prípade mu malo hroziť fyzické násilie.

zväčšiť
Repa / Šúrek /
zväčšiť
Repa / Šúrek /

© Autorské práva vyhradené

843 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry #Očistec #Akcia Očistec