Haščák je vo väzbe, podľa obhajcu to nesie statočne

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák aj Dana Arpášová budú stíhaní väzobne. V piatok o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obaja podali sťažnosť. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

04.12.2020 16:10 , aktualizované: 05.12.2020 06:59
Penta, NAKA, Haščák Foto: ,
V bratislavskom Digital Parku, kde sídli finančná skupina Penta, zasahovali ozbrojení policajti. Na snímke uprostred podnikateľ Jaroslav Haščák počas zadržania 1. decembra 2020 v Bratislave.
debata (117)

„Sudkyňa ŠTS vyhovela návrhu prokurátora a vzala obidve obvinené osoby do väzby, a to z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obidvaja podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd, vo veci bude naďalej prebiehať vyšetrovanie,“ povedal prokurátor. Obvinení podľa jeho slov vypovedajú, ale vinu nepriznávajú.

Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

„Rozhodnutie vnímame ako nesprávne,“ reagoval právny zástupca Jaroslava Haščáka Martin Škubla s tým, že nie sú dané podmienky väzby. Poznamenal, že ide o 14 rokov starú vec, v ktorej boli vypočutí svedkovia aj zaistené písomnosti. Podotkol, že jeho klient nenesie zodpovednosť za doterajšie konanie či nekonanie štátnych orgánov v prípade.

Dôvodom väzby u oboch obvinených je obava z ovplyvňovania svedkov, potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Škubla je zvedavý na zdôvodnenie, ako by Jaroslav Haščák mohol ešte ovplyvňovať svedkov.

Priblížil, že väzbu znáša Haščák „statočne“ a iným spôsobom ju ani znášať nebude. „Nebol veľký priestor sa s ním o tom rozprávať. Ja si myslím, že s tým nesúhlasí, bolo pomerne prekvapivé, že nás vylákali na výsluch v nesúvisiacej veci,“ zhrnul s dôvetkom, že ten bol len pro forma.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmieta a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Špecializovaný trestný súd #Jaroslav Haščák