Testovanie v trnavských školách. Otestovali sa aj premiérove dcéry

Súkromná bilingválna škola v Trnave, ktorú navštevujú dcéry premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) spustila v sobotu dopoludnia pilotné komunitné testovanie vo vlastných priestoroch. Odbery robili tri tímy zložené z dobrovoľníkov z radov rodičov-zdravotníkov.

05.12.2020 13:40
debata (47)

VIDEO: Juraj Tichý o návrate detí do školy.

Video

Pred testovaním urobila škola prieskum medzi rodičmi, kto má záujem o návrat detí do škôl. „Posledné čísla, ktoré sme mali z dotazníka, keď sme ho naposledy kontrolovali, ukazovali počet 92,“ hovorí Juraj Tichý, manažér školy. V prípade, že s deťmi príde jeden rodič, ide o viac ako 180 ľudí. Tieto čísla však podľa riaditeľky Evy Pollákovej nemusia odrážať skutočnosť, pretože sa nevyjadrili všetci a prísť môžu nakoniec aj tí, ktorí záujem nepotvrdili. Testovať sa bude len v sobotu.

Ako sa súkromná škola dostala k pilotnému testovaniu, vysvetlil jej zriaďovateľ Roman Hirner. Asi pred tromi týždňami volal premiérovi, či nevie, kedy pôjdu deti do škôl. „Povedal mi, že to už riešia kompetentní. Myslím, že v stredu mi volal naspäť, že majú spôsob, ako by mohli ísť deti do školy. Opýtal sa ma, či ideme do toho vyskúšať si to a byť ako jedna z pilotných škôl. Povedal som mu, že do toho radi pôjdeme.“

Informáciu o tom, či príde na testovanie aj premiérova rodina, nemali. „Nie je nutné, aby sa rodičia s deťmi testovali u nás, môžu sa otestovať aj inde. Volali nám rodičia, že sa budú testovať napríklad v Banskej Štiavnici alebo sa budú testovať až v pondelok na klasických odberných miestach z dôvodu pohrebu,“ podotýka Tichý. Neskôr však Matovičova manželka a dcéry na test prišli.

Súkromná bilingválna škola v Trnave, ktorú...
Súkromná bilingválna škola v Trnave, ktorú...
+3Súkromná bilingválna škola v Trnave, ktorú...

Do školy sa v pondelok vrátia len tí, ktorí budú mať spolu s otestovanými rodičmi negatívny test. Všetci sa musia preukázať certifikátom. Rodičia ho môžu škole aj zaslať. „Pôjde sa v dvoch režimoch. Ešte uvidíme, ako sa nám jednotlivé triedy naplnia, či budeme spájať rôzne ročníky alebo naozaj pôjde každá trieda aj prezenčne aj online. Deti, ktoré budú doma, budú na hodiny pripojené, o vzdelávanie neprídu,“ dopĺňa manažér školy.

Prvých ľudí otestovali už pred 9. hodinou ráno, kedy bolo naplánované oficiálne spustenie. Parkovisko v areáli školy postupne zapĺňalo čoraz viac áut. „Niektorí učitelia boli otestovaní už v piatok na mobilnom odberovom mieste v mestskej časti Modranka,“ hovorí Tichý. Pod súkromné vzdelávacie zariadenie spadajú tri školy – materská, základná a gymnázium. Dokopy ide o viac ako 100 zamestnancov.

Ako zdravotnícky personál sa prihlásili viacerí rodičia. „V rámci dotazníku sme sa ich pýtali, či sú nám ochotní pomôcť ako nezdravotníci i zdravotníci. Prihlásilo sa nám dohromady 14 ľudí, z toho 6 zdravotníci,“ dodáva Tichý s tým, že z nich vytvorili 3 tímy. Na odvoz biologického odpadu si museli zamluvniť firmu.

Škole pomohlo, že v ich priestoroch už prebiehalo celoplošné testovanie, na ktorom sa podieľala. „Samotní rodičia – zdravotníci, ktorí sú dnes tu, pomáhali už počas celoplošného testovania, čiže už mali nejaké know-how,“ poukazuje Tichý. Podľa neho netreba čakať na to, že štát všetko zabezpečí, on to má najmä umožniť. Manažér školy zároveň vyzdvihol spoluprácu s mestom a regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Či škola odmení rodičov, ktorí pomáhajú pri testovaní ešte nie je jasné. „Je to medzi školou a rodičmi,“ podotýka Tichý. Financie momentálne neriešia, vyúčtovanie budú robiť až po skončení testovania. „Niečo sme zabezpečili z našich doterajších zásob, až následne budeme vidieť, koľko sa minulo. Nie sú to však horibilné sumy. Ak si škola dokáže zabezpečiť zdravotníka spomedzi rodičov, čo je na veľkej škole predpoklad, že takí rodičia tam sú a dohodnú sa, tak sú tie náklady rádovo v desiatkach eur,“ odhaduje Tichý.

Škola prešla na dištančné vzdelávanie skôr, ako došlo k celoplošnému zatváraniu. „Mali sme viac pozitívnych prípadov. Máme tu súrodencov, trošku sa nám to začalo reťaziť, preto sme ich poslali na dva týždne domov s tým, že rodičia si to odhlasovali,“ uzatvára manažér školy. Ľubica (37) s Jurajom (42) prišli so svojimi deťmi bez sprievodu druhého rodiča. Ľubica má deti tri, ale len jedno je na druhom stupni. „Syn to zvládol bez problémov, testovaný bol už piatykrát,“ hovorí. Škola ma podľa nej vynikajúco nastavenú online výučbu. „Myslím si však, že nie je pre deti prirodzené sedieť celý deň doma za počítačom. Výučba v triede je omnoho lepšia. Viac sa naučia, vedia sa lepšie sústrediť. Ak je takáto možnosť, určite ju radi využijeme,“ dodáva.

Pre Jurajovho syna, piataka, bolo dnešné testovanie premiérou. „Bolo to bez problémov,“ hovorí, no syn ho preruší, že pri tom slzil. Doma padlo rozhodnutie, že na testovanie ho bude sprevádzať Juraj. „Manželka robí z domu, ja chodím do práce, takže som viac rizikovejší,“ vysvetľuje. Dodáva, že človek je sociálny tvor. „Deti potrebujú byť v kolektíve. Z dlhodobého hľadiska je to podľa mňa deštruktívne,“ myslí si Juraj. Syn je podľa neho samostatný, no je náročné robiť z domu a zároveň mať doma deti.

Na Základnej škole s materskou školou na... Foto: Pravda, Žaneta Mikulíková
Trnava, školy, testovanie Na Základnej škole s materskou školou na Námestí Slovenského učeného tovarišstva v Trnave testovalo 5 odberných tímov.

Testovali aj v jednej z najväčších škôl v Trnave

Pilotné testovanie si vyskúšala aj jedna z najväčších trnavských škôl. Na Základnej škole s materskou školou na Námestí Slovenského učeného tovarišstva testovalo 5 odberných tímov zazmluvnenej trnavskej spoločnosti Medical Safe od pol 9-tej ráno. Podľa zdravotníckeho záchranára Borisa Kováča, ktorý zabezpečuje na škole organizáciu zdravotníckej činnosti, budú testovať minimálne do piatej hodiny popoludní. „Ak tu však budú stáť ľudia, budeme pokračovať,“ dodáva. Testovanie prebieha len v sobotu.

V rámci odberných tímov pôsobia kvalifikovaní záchranári, lekári a zdravotné sestry, ktoré majú skúsenosti aj s prácou s deťmi. Asi do pol jednej otestovali vyše 300 ľudí, spolu by ich malo byť takmer 900. Ako prví sa otestovali zamestnanci školy. „Mali sme harmonogram pre jednotlivé triedy. Ideme postupne, najprv piataci, potom šiestaci a tak ďalej, pretože v každom ročníku máme asi tri triedy,“ spresnila Janette Omastová Novotná, zástupkyňa pre prvý stupeň.

Školu navštevuje vyše 750 detí, druhý stupeň tvorí takmer 400 žiakov. Deti prichádzali najčastejšie v sprievode jedného rodiča. „Niektorí rodičia už boli otestovaní inde. Niekedy teda prichádza rodič len ako sprievod dieťaťa,“ ozrejmuje zdravotnícky záchranár.

Ako bude prebiehať výučba, bude závisieť od výsledného počtu otestovaných žiakov a ich rodičov. „Máme premyslených viacero variantov. Vieme sa veľmi rýchlo prispôsobiť,“ konštatuje Novotná. Deti sa pri príchode do školy preukážu certifikátom, ktorý skontrolujú pri rannom filtri alebo ich triedni učitelia.

Zorganizovať testovanie sa škole podarilo ešte rýchlejšie ako za dva dni. „Vo štvrtok večer riaditeľka rozhodla, že ideme do toho,“ hovorí zástupkyňa pre prvý stupeň s tým, že ich oslovilo vedenie radnice, či chcú ísť do toho. Cez triednych učiteľov rozoslali e-maily rodičom. Zo spätnej väzby vyplynulo, že o testovanie má záujem viac ako 60 percent rodičov.

„Medzi rodičmi máme veľmi veľa lekárov. Dokonca sú tu aj manželia-lekári z Medical Safe, ktorí okamžite prišli,“ hovorí Novotná. Administratívnu časť zabezpečujú učitelia ako dobrovoľníci. S organizáciou odberného miesta majú skúsenosti z prvého kola celoplošného testovania. „Išlo to veľmi rýchlo, pretože sme len zopakovali to, čo sa tu doteraz robilo,“ podotýka.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #koronavírus