Lučanský má ísť do väzby. Policajných prezidentov namáčajú kajúcnici

Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol o väzobnom stíhaní bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Do väzby majú ísť všetci obvinení v kauze Judáš.

06.12.2020 08:00 , aktualizované: 07.12.2020 00:00
debata (434)

VIDEO: Lučanského privádzajú na súd.

Video

V sobotu rozhodla sudkyňa o dvoch obvinených, v nedeľu k nim pridala ďalších piatich. U troch sudkyňa neakceptovala útekovú väzbu, dokonca ani u Lučanského. Obvinení sa proti rozhodnutiu odvolali.

Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
Na Špecializovaný trestný súd privážajú...
+2Na Špecializovaný trestný súd privážajú...

Jeden bývalý policajný prezident vo väzbe, druhý pred jej bránou. Taká bola situácia v nedeľu, keď Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol o väzobnom stíhaní bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Jeho predchodcu Tibora Gašpara poslal do väzby takmer pred mesiacom, 8. novembra.

Kým Gašpar bol zadržaný v rámci akcie Očistec, Lučanský v ostatný piatok v rámci akcie Judáš. Gašpar sa mal podľa policajného uznesenia pravidelne stretávať s nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom a prijímať od neho úlohy. Lučanský mal vo funkcii policajného prezidenta brať úplatky.

VIDEO: Prokurátor o väzbe pre obvinených v kauze Judáš.

Video

Gašpara polícia vzala z domu, Lučanský v piatok prišiel sám, vrátil sa totiž z Chorvátska. V rámci akcie Judáš policajti zadržali a obvinili osem osôb, o ich väzobnom stíhaní rozhodoval počas víkendu Špecializovaný trestný súd.

Lučanského chcela sudkyňa vypočuť v nedeľu ráno, no oznámil, že jeho manželka má ochorenie COVID-19. Preto sa vypočúvanie svedkov posunulo a Lučanský sa dostal na rad až neskoro popoludní.

VIDEO: Obhajcovia obvinených v kauze Judáš.

Video

Je medzi nimi aj námestník riaditeľa SIS Boris Beňa. Jeho právny zástupca Daniel Lipšic po vypočutí povedal, že Beňa je mimo služby a deklaroval, že si podá žiadosť o odchod do civilu. Z pojednávacej miestnosti Beňa vyšiel bez pút na rukách. Obvinený je z vydierania, čo však podľa Lipšica stojí len na domnienke jedného svedka. Pred súdom vysvetľoval, že sa nedopustil prezradenia utajovanej a vyhradenej skutočnosti. Bývalý šéf kriminálneho úradu Ľudovít Makó, zadržaný pri akcii Boží mlyn v polovici septembra a dnes spolupracujúci s políciou, podľa neho vedel, že je odpočúvaný, preto aj bolo odpočúvanie zastavené.

Pri akcii Boží mlyn boli zadržaní aj ďalší policajti a agenti SIS. Podľa ich výpovedí Lučanský ešte v čase, keď bol policajným viceprezidentom v rokoch 2014 až 2015, bral pravidelne úplatky od mafiánskej skupiny takáčovci. Podobný scenár mal pokračovať aj po máji 2018, keď sa Lučanský stal policajným prezidentom.

O možnej trestnej činnosti oboch bývalých policajných prezidentov vypovedajú tzv. kajúcnici. Teda ľudia, ktorých polícia zadržala a rozhodli sa s ňou spolupracovať. Podľa Lipšica treba výpovede kajúcnikov veľmi podrobne preveriť, najmä, ak po ich výpovediach hrozia vysoké tresty.

VIDEO: Lipšic o klientovi z kauzy Judáš: Nie je dôvod na väzbu

Video

VIDEO: Špecializovaný súd v Pezinku rozhoduje o obvinených v kauze Judáš.

Video
Video
Video
Video
434 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Milan Lučanský #akcia Judáš