Európa zostáva zavretá, opatrenia sa zmiernia na Vianoce

Viaceré európske krajiny predlžujú sprísnené opatrenia proti koronavírusu, ale počas vianočných sviatkov ich plánujú zmierniť. Medzi nimi napríklad Nemecko, Rakúsko či Portugalsko.

06.12.2020 08:30 , aktualizované: 19:00
Rusko, Moskva, koronavírus Foto: ,
V Moskve na Červenom námestí otvorili verejné klzisko.
debata (21)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:59 V Taliansku zomrelo na ochorenie COVID-19 od začiatku pandémie vyše 60 000 ľudí. Ukázali to v nedeľu zverejnené najnovšie oficiálne údaje ministerstva zdravotníctva, na ktoré sa podľa TASR odvolala tlačová agentúra AFP. Taliansko zaznamenalo 60 078 úmrtí z celkovo 1 728 878 prípadov nákazy koronavírusom, ktorá sa v krajine začala vo februári, spresnilo ministerstvo. V nedeľu pribudlo v Taliansku 564 nových úmrtí súvisiacich s ochorením, čo je pokles oproti 662 obetiam z predchádzajúceho dňa, uviedla agentúra Reuters. Ministerstvo hlásilo aj 18 887 nových infekcií za posledných 24 hodín, čo je tiež menší počet oproti 21 052 prípadom nákazy z predchádzajú­ceho dňa.

18:10 Po prvej umelej družici Zeme sa názov Sputnik spája s novým svetovým prvenstvom Moskvy. V ruskej metropole sa cez víkend začalo hromadné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Rusi tak o tri dni predbehli Britov, západných priekopníkov masovej vakcinácie proti koronavírusu. (viac v článku Sputnik štartuje, vírus láme rekordy).

16:20 Stovky ľudí sa zhromaždili v nedeľu v Prahe na dvoch protestoch namierených proti opatreniam českej vlády v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informoval spravodajský server Novinky.cz. Demonštranti sa zišli na Václavskom námestí a Palackého námestí, odkiaľ sa vydali na pochod. Mnohí z demonštrantov nemali rúška a nedodržiavali rozstupy. Obe zhromaždenia mali podľa hovorkyne pražskej polície Evy Kropáčovej pokojný priebeh a polícia nemusela zasahovať. „Policajti iba upozorňovali účastníkov, aby dodržiavali vládne nariadenia,“ povedala. Na demonštráciách sa v súčasnosti môže zúčastniť maximálne 100 ľudí, ktorí musia byť v skupinách po 20, dodržiavať rozstupy a mať zakryté ústa a nos, píšu Novinky.cz.

Na Václavskom námestí sa podľa Noviniek.cz zišlo päť až šesť tisíc osôb a niektorí ľudia prišli v rytierskej zbroji na koňoch. Účastníci si takisto priniesli české a slovenské vlajky a transparenty s nápismi odkazujúcimi na očkovanie proti COVID-19. Organizátori obe demonštrácie zvolali prostredníctvom sociálnych sietí. Zhromaždenie na Palackého námestí organizátori nazvali Mikulášska demonštrácia proti vládnym nariadeniam so sprievodom. Účastníkov vyzvali, aby prišli v maskách Mikulášov, anjelov a čertov. Odporcovia vládnych opatrení usporiadali veľký pochod v Prahe i 17. novembra a 28. októbra sa zišli na námestí Republiky, pripomínajú Novinky.

12:20 Spojené štáty zaznamenali v sobotu, už tretí deň po sebe, rekordný počet prípadov nákazy koronavírusom, a to takmer 230 000. Ukázal to výpočet americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, na ktorú sa v nedeľu odvolala tlačová agentúra AFP. V sobotu zaznamenali USA aj 2 527 nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 vyvolaným koronavírusom. USA sú počas pandémie najhoršie zasiahnutou krajinou na svete a v posledných týždňoch opäť zažívajú dramatické šírenie nákazy.

Dva týždne Spojené štáty pravidelne prekračovali počet 2 000 úmrtí denne, tak ako na jar na vrchole prvej vlny pandémie v krajine. Predstavitelia amerického zdravotníctva hlásili silnenie infekcie po tom, čo milióny Američanov cestovali na oslavy minulotýždňového sviatku Deň vďakyvzdania za svojimi rodinami napriek tomu, že úrady ich prosili, aby zostali doma. Počet ľudí hospitalizovaných s ochorením COVID-19 tiež vytrvalo stúpa, predovšetkým v najľudnatejších štátoch Kalifornia, Florida, New York a Texas, ako vyplýva z databázy COVID Tracking Project. Spojené štáty zaznamenali od začiatku pandémie vyše 14,6 milióna prípadov ochorenia COVID-19 a vyše 281 000 súvisi­acich úmrtí.

9:00 V Česku v sobotu zaznamenali 1 772 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 895 menej ako pred týždňom, a podľa zatiaľ neúplných údajov tiež 46 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v nedeľu ráno českým ministerstvom zdravotníctva. V predošlých dvoch dňoch počet nových prípadov v porovnaní s minulým týždňom stúpal, píše server iDnes.cz, pripomína však, že víkendové čísla sú obvykle nižšie vzhľadom na menší rozsah testovania ako počas pracovných dní. V Českej republike sa od začiatku pandémie novým koronavírusom nakazilo 544 179 ľudí a umrelo 8 815 osôb, ktoré boli pozitívne testované na ochorenie COVID-19. Dosiaľ sa v krajine vyliečilo viac ako 87 percent z infikovaných a v súčasnosti tam evidujú 58 695 aktívnych prípadov nákazy. Do soboty 18.03 h bolo v českých nemocniciach hospitalizovaných 4 436 pacientov, z nich 576 bolo v ťažkom stave alebo si vyžadovali intenzívnu starostlivosť. Česko od štvrtka 3. decembra prešlo v rámci svojho Protiepidemického systému (PES) zo štvrtého (červeného) na tretí (oranžový) z celkovo piatich stupňov. S obmedzeniami počtu zákazníkov a návštevníkov sa tak mohli otvoriť obchody, služby i reštaurácie, no tiež múzeá či pamiatky. Zrušil sa aj zákaz nočného vychádzania i zákaz nedeľného predaja.

8:30 V Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín 17 767 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 255 úmrtí. Oznámila to v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Obidva údaje sú vyššie ako predchádzajúcu nedeľu, keď zdravotné úrady oznámili 14 611 infekcií a 158 úmrtí. Doposiaľ najvyšší denný prírastok nových prípadov krajina ohlásila pred dvoma týždňami, keď zaregistrovala 23 648 prípadov. Doteraz najviac úmrtí – 487 – Berlín oznámil v stredu. V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie koronavírusy SARS-CoV-2 nakazilo 1 171 322 ľudí, z ktorých 18 772 zomrelo.

Nemecko sa v stredu rozhodlo predĺžiť existujúce opatrenia proti šíreniu koronavírusu do 10. januára. V krajine v súčasnosti platí čiastočná uzávera. Reštaurácie, kiná, divadlá a tiež rekreačné zariadenia sú zatvorené. Napríklad školy a škôlky zostávajú naďalej otvorené, vláda udržanie ich prezenčného chodu považuje za kľúčové pre ekonomiku. Súkromné stretnutia rodín a známych sú obmedzené na päť ľudí z najviac dvoch domácností, ale cez vianočné sviatky od 23. decembra až do Nového roka sa režim zmierni, zísť sa tak bude môcť až desať ľudí z viac domácností.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku v sobotu bolo 1,1. Číslo udáva, na koľko ďalších ľudí infikovaný človek prenesie nákazu. Súčasný údaj znamená, že sto infikovaných ľudí nakazilo v priemere približne 110 ďalších osôb. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, hovorí to, že infekcia je na ústupe.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus