NÁZOR: Kto Slovákom ukradne Vianoce? Grinch to nebude

Čaputová, Sulík, Fico, Kotleba, Remišová, Pellegrini a konzílium odborníkov sú adepti na zloduchov, ktorí ukradnú Slovákom Vianoce. Ak premiérovi sabotujú povinné testovanie, majú predstúpiť pred ľudí a ohlásiť lockdown. Na Grincha si Matovič nespomenul. Možno ho medzitým zobrala NAKA.

07.12.2020 12:30
Matovič, Krajči, Jarčuška, Foto: ,
Igor Matovič vidí len dve cesty - povinné plošné testovanie alebo lockdown.
debata (84)

Vo svetoznámej rozprávke od Dr. Seussa je Grinch škriatok, ktorý sa chce pomstiť za odmietanie a posmešky, ktorých sa mu hojne dostáva od miestnych dedinčanov. Tak sa rozhodne, že im ukradne Vianoce. Ufujazdí aj s darčekmi. Ale je to predsa len rozprávka, na konci sa všetko na dobré obráti a Grinch aj ľudia pochopia, že Vianoce nie sú o darčekoch, ale o rodine, priateľstve a láske.

Aj na Slovensku teraz ide o Vianoce. Pandemická krivka nám zase stúpa a viac ako dva týždne pred sviatkami nie je jasné, čo s tým. Premiér Igor Matovič, ktorý velí boju proti koronavírusu, odmieta povedať, čo bude ďalej.

Premiér zabudol na jeden malý problém – nikto takéto rozhodnutie za neho a jeho vládu spraviť nemôže. Takže skôr či neskôr bude musieť prevziať zodpovednosť za to, čo urobí alebo neurobí.

Ešte v piatok premiér tajil mená, koho považuje za zodpovedného, že nám čísla nakazených koronavírusom trochu uleteli, ale pobúrilo ho, že mu zobrali atómovú zbraň, ktorou čistil Slovensko od „hnusoby“. Podľa jeho slov majú pred verejnosť predstúpiť tie autority, ktoré mu pokazili povinné plošné bombardovanie testovanie. To považuje za jedinú účinnú zbraň proti vírusu.

Novinári oslovili v piatok aj prezidentku Zuzanu Čaputovú pri rozsvecovaní vianočného stromu pred prezidentským palácom, šípiac, kam pán premiér mieri, ale tá im len lakonicky odpovedala: „Neviem, koho sa táto výzva mala týkať, takže ani jej nemienim venovať pozornosť“.

Premiér v sobotu v RTVS vysvetlil, koho sa výzva týka, aby to bolo jasné: „Keď prezidentka, Pellegrini, všetci najpopulárnejší politici, sa postavia proti mne, ešte aj vlastní koaliční partneri a všetci robia z Matoviča terč, ancikrista, ktorý tu ľudí k niečomu núti a chce im ublížiť? Hoci sme zachránili spoločne s tými štyrmi miliónmi ľudí naozaj tisícky životov, zachránili sme pred kolapsom nemocnice, zachránili sme pred psychickým kolapsom zdravotné sestry a lekárov, ale my jak blázni, silou-mocou, to jak koňovi, keď si chcete zložiť nohu zo stola, on si ju stále vykladá na stôl“.

Matovič nechce počuť o iných riešeniach než o dvoch – buď povinné testovanie (lebo „extrémne dobre funguje“), alebo lockdown – uzavretie ekonomiky. „Ja to hovorím dva mesiace, tu o tom kvákam, že máme vlastne dve možnosti. Buď masívne plošné testovanie, alebo lockdown,“ povedal premiér v RTVS.

Na otázku, či nezavedie prísne regionálne opatrenia tam, kde sa situácia zhoršuje, odpovedal:

„Ako ja mám teraz presvedčiť ľudí, keď týmito názormi, či pani prezidentka, či konzílium odborníkov, či Kotleba, či Fico, či Pellegrini, či Sulík, či Remišová, keď spochybňujú povinné plošné testovanie, tak urobili z plošného testovania strašiaka a zo mňa ancikrista, ktorý chce ľuďom ubližovať?“

No a nakoniec na otázku, či bude lockdown, odpovedal: „To bude rozhodnutie práve týchto autorít, ktoré doteraz spochybňovali plošné testovanie, ja to rozhodnutie nechám na nich,“ povedal Matovič.

Premiér zabudol na jeden malý problém – nikto takéto rozhodnutie za neho a jeho vládu spraviť nemôže. Takže skôr či neskôr bude musieť prevziať zodpovednosť za to, čo urobí alebo neurobí. Aj preto mala v pondelok mimoriadne rokovanie vláda. Okrem iného sa majú „upraviť aj obmedzenia nedotknuteľnosti osoby, jej súkromia a obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Vo väčšej miere majú podľa vlády zodpovedať potrebám prijímať efektívne opatrenia znižujúce pohyb obyvateľstva, a tým spomaliť šírenie infekčnej choroby v štádiu pred vznikom pandémie alebo v priebehu jej šírenia“.

Ak by sme boli v rozprávke, tak by pravda a láska zvíťazili nad lžou a nenávisťou. Keďže sme v strede politického zápasu, tak pravda a lož si budú meniť pozície podľa politickej príslušnosti a láska sa bude striedať s nenávisťou podľa politickej situácie.

Igor Matovič použil svoju atómovú zbraň – a v niektorých častiach Slovenska aj účinne – ale zároveň vyčerpal ochotu mnohých ľudí, aby skákali podľa jeho predstáv. Tak to býva, keď sa použijú zbrane hromadného ničenia bez ohľadu na vedľajšie účinky. Pozitívne emócie a spolupatričnosť niekam vyprchali a už sa nevrátia – a rozdávanie nálepiek vinníkov to nezmení.


Pozrite si TOP 10 videí týždňa.

***

Video

1.

Deti do škôl patria, ale akým spôsobom ich tam dostať? Bývalý minister školstva Juraj Draxler odporúča striedanie žiakov v škole po skupinách. Ďalšie predlžovanie súčasného stavu považuje za hazard so zdravím ale aj sociálnymi návykmi mladej generácie, povedal Draxler v relácii Márie Hlucháňovej Ide o pravdu. A čo s týmto školským rokom? Buď opakovať ročník, alebo zrušiť prázdniny, domnieva sa.

***

Video

2.

V base máme už dvoch policajných exprezidentov a generálov, k Tiborovi Gašparovi pribudol aj Milan Lučanský (zatiaľ nie je jeho väzobné stíhanie právoplatné, odvolal sa). Nie je to verdikt o vine či nevine, ale už teraz sa dá povedať, že žiadny výsledok nebude dobrý. Ak budú vinní, hovorí to o žalostnom stave v policajnom zbore v minulosti, ak im vinu nedokážu, tak to spochybní razantné zásahy polície. Pozrite si, ako Lučanského priviezli na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

***

Video

3.

Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje a je pravdepodobné, že bude treba prijať aj tvrdšie opatrenia. Najbližšie dni ukážu aké a či to ohrozuje Vianoce.

***

Video

4.

Premiér Igor Matovič vyzýva autority, ktoré podľa neho spochybnili jeho testovanie, aby sa postavili pred ľudí a buď mu odobrili povinné plošné testovanie, alebo ohlásili lockdown.

***

Video

5.

Houbeles a figa borová od Matoviča pre neprajníkov a vysvetľovanie, prečo nepovažuje za papalášizmus, keď ako jednu z prvých škôl chce otvoriť tú, kam chodia jeho dcéry.

***

Video

6.

Predseda parlamentu Boris Kollár opäť nevyužil svoje právo mlčať a znovu hovoril o niektorých sestričkách v nemocnici ako o „čiernych ovciach“. Dokonca pohrozil, že keď vyzdravie, tak sa takýmto „čiernym ovciam“ pozrie na zúbok.

***

Video

7.

Alojz Hlina v opozícii hýri nápadmi a vymyslel špeciálny protest proti Borisovi Kollárovi, ktorý by mal podľa neho odstúpiť pre papalášizmus. Na námestí v Bratislave spolu s KDH zorganizoval jablkový protest, keď pokryl námestie tisíckami jabĺk – tie symbolizovali ľudí, ktorí online vyjadrili záujem zúčastniť sa protestu, ale pre pandemické opatrenia nemohli.

***

Video

8.

Pietna spomienka na obete výbuchu paneláku v Prešove spred roka. Zahynulo vtedy osem ľudí

***

Video

9.

Ako urobiť dobrú zmluvu o predaji nehnuteľnosti? V relácii Zuzany Hlavačkovej Ide o právo vám poradí právnička Jana Alušíková z advokátskej kancelárie MPH.

***

Video

10.

Pôžička od ľudí pre ľudí P2P: Je ozaj výhodnejšia ako úver v banke? Kedy sa oplatí? V relácii Mariana Nitona Ide o peniaze to vysvetľuje nezávislý finančný expert Roland Vízner z portálu Pepp.sk.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda